Logo van Gemeente Groningen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Groningen
Logo van Gemeente Groningen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Groningen
elektrisch laden

100e gemeentelijke laadpaal geplaatst

20 mei 2025
Nieuws

Op dinsdag 20 mei 2025 nam verkeerswethouder Philip Broeksma de 100e laadpaal van het gemeentelijke laadpalenbedrijf symbolisch in gebruik. Door een goede samenwerking met netbeheerder Enexis en de eigen aannemer kan de gemeente Groningen sneller inspelen op de groeiende vraag naar laadpunten. Dat de laadpalen intensief gebruikt worden, blijkt uit de boven verwachting hoge verbruikscijfers. Ondanks de stijgende plaatsingskosten wil de gemeente het aantal toegankelijke laadpunten verder vergroten, om de transitie naar elektrisch rijden te versnellen. De gemeente streeft ernaar om de laadtarieven betaalbaar te houden.

Verkeerswethouder Broeksma: “Met deze ontwikkelingen zetten we een belangrijke stap richting een toekomstbestendige en toegankelijke laadinfrastructuur in Groningen. We blijven investeren in innovatieve oplossingen die zowel duurzaam als kostenefficiënt zijn, en die bijdragen aan een groenere toekomst voor onze stad.”

Achterstand ingelopen, plaatsing in recordtempo

Op dit moment is er geen achterstand meer in de verwerking van aanvragen voor een laadpaal. De gemeente kan inmiddels ten minste 90 laadpalen per jaar plaatsen en onderzoekt voortdurend of en waar uitbreiding nodig is. Wanneer de plaatsing van laadpalen in hetzelfde tempo doorgaat, zullen er in 2025 zelfs méér dan 90 laadpalen worden geplaatst – meer dan ooit in zo’n korte tijd. De afhandeling, van aanvraag tot daadwerkelijke plaatsing, kan in sommige gevallen al binnen 3 maanden. Dit komt omdat de gemeente, Enexis en de aannemer het proces verbeterd hebben. 

Uitbreiden laadplaatsen op strategische plekken

Inwoners kunnen via de website van de gemeente Groningen een aanvraag doen voor een laadpaal in hun buurt. De gemeente beschikt inmiddels ook over uitgebreide informatie over het gebruik van de bestaande gemeentelijke laadpalen. Hierdoor weet de gemeente al proactief waar nieuwe laadpalen nodig zijn en kunnen deze op strategische locaties worden geplaatst.

Slim omgaan met netcapaciteit

Hoewel het tempo van plaatsing hoog ligt, is uitbreiding niet overal even eenvoudig. In sommige straten heeft het elektriciteitsnet onvoldoende capaciteit (‘netcongestie’) om direct een laadpaal aan te sluiten. Dan moet eerst het net worden verzwaard, wat extra tijd vraagt. De gemeente kijkt daarom per locatie naar de optimale plek om een laadpaal aan te sluiten, in overleg met Enexis. Door slimme keuzes te maken, worden laadinfrastructuur en netcapaciteit zo goed mogelijk op elkaar afgestemd.