Omgevingsprogramma

De gemeente werkt in een omgevingsprogramma beleid uit over zowel het ontwikkelen en gebruiken als het beheren, beschermen en bewaren van de fysieke leefomgeving. De fysieke leefomgeving is de omgeving waarin we leven. Denk bijvoorbeeld aan gebouwen, wegen en natuur maar ook bijvoorbeeld geur en geluid. In een omgevingsprogramma staan de grenzen, voorwaarden en maatregelen van het beleid.

Wat is een omgevingsprogramma?

In een omgevingsprogramma staan maatregelen. Ze hebben als doel om te voldoen aan één of meer omgevingswaarden van de provincie of Rijksoverheid. Of de gemeente wil zelf één of meer andere doelen bereiken voor de fysieke leefomgeving die niet verplicht zijn. Omgevingswaarden zijn bedoeld voor het bereiken en in stand houden van een veilige en gezonde fysieke leefomgeving. Ook ondersteunen ze bij het zorgen voor een goede kwaliteit van de omgeving. Een omgevingswaarde is een meetbare eigenschap voor de kwaliteit van de fysieke leefomgeving. Een voorbeeld daarvan is de meting van het verkeerslawaai van een drukke weg voordat er nieuwe woningen worden gebouwd. Is het lawaai te luid volgens de omgevingswaarde? Dan moet de gemeente aanpassingen doen om de nieuwe bewoners te beschermen tegen teveel geluidsoverlast. 

Een omgevingsprogramma kan er bovendien voor zorgen dat vergunningen toch verleend worden ondanks dat ze eerst niet waren toegestaan volgens de regels. In dat geval is een omgevingsprogramma een uitleg waarom deze vergunningen toch verleend moeten worden. 

Ontwerp omgevingsprogramma

Ontwerp omgevingsprogramma (zienswijze)

U kunt op dit moment een reactie geven op het ontwerp omgevingsprogramma.

Zodra er programma's bekend zijn staan ze hier vermeldt.

Ontwerp omgevingsprogramma (zienswijze verlopen)

De reactieperiode is voorbij. U kunt geen reactie meer geven op het ontwerp-omgevingsprogramma. Het college van burgemeester en wethouders heeft het omgevingsprogramma nog niet vastgesteld. Of heeft het al wel vastgesteld, maar nog niet bekend gemaakt.

Zodra er programma's bekend zijn staan ze hier vermeldt.

Vastgesteld omgevingsprogramma

Het college van burgemeester en wethouders heeft het omgevingsprogramma definitief vastgesteld. Bekijk het hieronder.

De gemeente Groningen heeft nieuwe plannen met het terrein aan de Peizerweg 109. Hier zat vroeger de productopslag van tabaksfabriek van BAT Niemeyer, maar die is in 2023 definitief gesloten. Het terrein grenst aan het gebied van De Suikerzijde en speelt daarom een belangrijke rol bij het mogelijk maken van groen-, water- en (langzaam) verkeersverbindingen vanuit De Suikerzijde met de Peizerweg. Dat geldt ook voor de wijken eromheen en de groengebieden. Daarom is een aantal jaren geleden voorkeursrecht gelegd op dit terrein. Dat betekent dat het terrein bij verkoop als eerste aan de gemeente aangeboden moet worden. De gemeente is nog niet toe aan het ontwikkelen van de zuidkant van De Suikerzijde en alle verbindingen die daarbij horen. Maar om dit voorkeursrecht te houden, moet de gemeente nu wel alvast vooruit kijken. Daarom is er in juni van dit jaar een structuurvisie vastgesteld voor dit terrein. De Omgevingswet is dit jaar gaan gelden en nu is het verplicht om bij voorkeursrecht een omgevingsprogramma vast te stellen. De vastgestelde structuurvisie is daarvoor aangepast naar dit omgevingsprogramma.  

Informatie