Werken met een arbeidsbeperking

Hebt u een lichamelijke of psychische beperking waardoor het lastig is om een baan te vinden en te houden? De gemeente kan u hierbij helpen.

Afspraakbaan

Een afspraakbaan is een aangepaste baan voor medewerkers met een arbeidsbeperking. Zowel de werkgever als de werknemer krijgen hierbij hulp van de gemeente.

Hoe het werkt

Als u een afspraakbaan hebt, begint u met een proefperiode. U werkt dan met behoud van uw uitkering. Zo kunnen u en uw werkgever zien of het werk bij u past.

Als u een contract krijgt, hebt u mogelijk recht op:

 • extra ondersteuning van een jobcoach;
 • speciale hulpmiddelen;
 • aangepaste werkzaamheden en loonkostensubsidie voor uw werkgever.

Voorwaarden

Voor de afspraakbaan gelden een aantal voorwaarden:

 • U woont in de gemeente Groningen.
 • U staat ingeschreven in het Landelijk doelgroepregister.

Landelijk doelgroepregister

Bij het UWV kunt u een beoordeling arbeidsvermogenexterne-link-icoon aanvragen. Als het UWV beoordeelt dat u door uw belemmeringen niet zelf een baan kunt vinden en houden, komt u in het Landelijk doelgroepregisterexterne-link-icoon te staan.

Wanneer u in het Landelijk doelgroepregister staat, ziet de werkgever alleen uw naam en BSN nummer. De werkgever kan niet uw medische geschiedenis of andere persoonlijke gegevens zien.

Jobcoach

Een jobcoach kan u helpen op uw werkplek. Bijvoorbeeld tijdens het inwerken of bij het wennen aan de nieuwe collega’s en werkzaamheden. Zowel u als uw werkgever kan een jobcoach aanvragenexterne-link-icoon bij de gemeente.

Hulpmiddelen

U kunt hulpmiddelen aanvragen waarmee u uw werk kan (blijven) doen. We noemen dit ‘meeneembare werknemersvoorzieningen’.

Aanvraag

U vraagt via deze website het hulpmiddel aan. De gemeente Groningen beoordeelt of deze aanvraag terecht is of niet. U en uw werkgever ontvangen beide een brief waarin dit besluit staat.

Wanneer de aanvraag is goedgekeurd, bestelt en betaalt de gemeente het hulpmiddel en neemt contact op over de levering bij de werkplek.

Voorwaarden

Voor de meeneembare werknemersvoorzieningen gelden een aantal voorwaarden:

 • U woont in de gemeente Groningen.
 • De aangevraagde voorziening is nog niet aangeschaft.
 • Een arts heeft bij u een ziekte of gebrek vastgesteld waardoor de voorziening nodig is om het werk te kunnen (blijven) doen.
 • U bent eigenaar van de voorziening. U kunt deze meenemen naar een andere werkplek binnen of buiten de organisatie.

Meeneembare werknemersvoorzieningen aanvragen >externe-link-icoon

Loonkostensubsidie

Als u een afspraakbaan hebt, kan het zijn dat u niet alle werkzaamheden kunt uitvoeren. U kunt samen met uw werkgever hiervoor loonkostensubsidie aanvragen bij de gemeente.

Een onderzoeker komt langs op de werkplek om te meten hoeveel werk u kunt doen. Dit noemen we uw ‘loonwaarde’. Uw ‘loonwaarde’ bepaalt hoeveel subsidie uw werkgever krijgt van de gemeente.

Een afspraakbaan vinden

Zoekt u een afspraakbaan? Zodra u in het Landelijk doelgroepregister staat, kunt u zich inschrijven op de website werk.nl. Zo zien werkgevers dat u in het Landelijk doelgroepregister staat en maakt u meer kans op een baan.

Hoe het werkt

 1. Ga naar de website werk.nlexterne-link-icoon.
 2. Log in met uw DigiD.
 3. Ga naar ‘Mijn CV’.
 4. Vink de optie ‘Banenafspraak’ aan.

Contact

Hebt u vragen over werken met een arbeidsbeperking of wilt u hulp bij het vinden van werk? Bel 14 050 of stuur een e-mail via aanmeldingbenc@groningen.nl.