VRIJDAG

De gemeente gaat het complete bouwblok tussen de Nieuwe Markt, St. Jansstraat, Schoolstraat en de Popkenstraat vernieuwen. Met de herontwikkeling van dit bouwblok (gedeelte nieuwbouw, gedeelte renovatie of aanpassing) wordt de totale gebiedsontwikkeling Grote Markt oostzijde/Forum voltooid.

Over dit project

De monumenten worden gerenoveerd en verduurzaamd en het overige deel wordt gesloopt. Daarvoor in de plaats komt nieuwbouw: de gezamenlijke plek voor de functies van kunstencentrum VRIJDAG, nu nog verspreid over drie locaties. In het nieuw te bouwen hoekpand Popkenstraat/Nieuwe Markt komen appartementen en een commerciële ruimte op de begane grond. Ook op de hoek Schoolstraat/St. Jansstraat komt  een commerciële ruimte op de begane grond.

VRIJDAG op locatie Sint Jansstraat

Kunstencentrum VRIJDAG heeft nu nog drie locaties in de stad: Walstraat 34 (beeldende kunst), Noorderbuitensingel 11 (theater), Akkerstraat (muziekschool).  Deze gaan samen onder één dak verder in het blok aan de Sint Jansstraat. Bij de fusie tot VRIJDAG in 2013 was al sprake van  de wens om de drie locaties samen te brengen op een voor iedereen goed bereikbare plek. Daarvoor bleek de centraal gelegen vestiging aan de St. Jansstraat (voormalige muziekschool) de beste optie.

In het voorjaar van 2021 vond de architectenselectie voor de nieuwbouw van VRIJDAG plaats. Hierbij kwam het ontwerp van architectencombinatie NEXT/ Koschuch als winnaar uit bus. De architecten hebben ook het ontwerp uitgewerkt voor het nieuwe hoekpand aan de Popkenstraat, dat zowel ruimte gaat bieden aan woningen als commerciële activiteiten.

De opwaardering van het gehele bouwblok bestaat uit 3 deelprojecten:

  1. De (sloop en) nieuwbouw van Martinikerkhof 9 voor VRIJDAG.
  2. De aanpassing van de monumentale panden St. Jansstraat 3, 5 en 7 voor VRIJDAG.
  3. De nieuwbouw van drie woonlagen met commerciële functie op de begane grond op de hoek Popkenstraat-Nieuwe Markt/Forum.

Actueel en planning

De muziekafdeling van VRIJDAG is in de zomer van 2023 verhuisd naar de Akkerstraat. Begin december 2023 is gestart met voorbereidende werkzaamheden. Hierbij ging het onder andere om het inrichten van de bouwplaats en asbestsanering in de panden.

Om de bouwplaats zijn bouwschuttingen geplaatst. Deze staan voor een deel op de rijbaan van de St. Jansstraat, Schoolstraat en Nieuwe Markt waardoor deze gedeeltelijk zijn afgesloten. Dit heeft te maken met een compacte bouwlocatie in de binnenstad. Daarom moet de bouwplaats voor een deel op de St. Jansstraat, Schoolstraat en Nieuwe Markt komen vanwege de veiligheid tijdens de sloop- en bouwwerkzaamheden. Het verkeer kan vooral enige hinder ondervinden in de St. Jansstraat omdat dit een doorgaande route is, maar de weg blijft geopend voor fietsers en bevoorrading van Vindicat/Feithhuis. Voetgangers worden omgeleid via de Schoolstraat/Nieuwe Markt/Popkenstraat.

Begin 2024 is de aannemer gestart met de sloopwerkzaamheden van de muziekschool en het pand op de hoek Popkenstraat/Nieuwe Markt. Volgens de planning starten de bouwwerkzaamheden in het najaar van 2024.

Naar verwachting zijn de bouwwerkzaamheden eind 2026 afgerond en kan VRIJDAG dan het nieuwe gezamenlijke onderkomen in gebruik nemen.

Documenten

Contact

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in de Sint Jansstraat en de binnenstad als geheel? Meld u dan aan voor de wekelijkse nieuwsbriefexterne-link-icoon gemeente Groningen -Binnenstad

Vragen?

U kunt uw vraag stellen via ons contactformulierexterne-link-icoon. Vul als onderwerp 'Project VRIJDAG' in.