Voormalige Drafbaan Stadspark

De voormalige Drafbaan in het Stadspark wordt doorontwikkeld tot een nog beter en groener evenemententerrein. Naast grote evenementen komt er vooral ruimte voor recreatie. Als er geen evenementen zijn, wordt het terrein toegankelijk voor bezoekers en maakt het deel uit van het Stadspark. Dit is de uitkomst van de visie Stadspark, ‘park voor de stad’.

De voormalige Drafbaan als openbaar park

LAOS Landschapsarchitectuur heeft een schetsontwerp van de voormalige Drafbaan gemaakt als openbaar park. Dit is nog een schets ter inspiratie hoe het terrein kan worden. De vervolgstap is het maken van een inrichtingsplan. Hierover willen we in gesprek met inwoners en andere geïnteresseerden. Alle reacties, maar ook de ideeën die al eerder zijn ingediendexterne-link-icoon nemen we mee in de verdere uitwerking. Het inrichtingsplan wordt vervolgens ter inspraak gelegd. Zo is dat afgesproken in de Visie Stadspark. Inwoners worden bij het inrichtingsplan betrokken.

Het duurt nog even voordat de voormalige drafbaan is ingericht als openbaar park. Wel gaan we het terrein - net als in 2023 -  in zomer en najaar 2024 weer een paar keer openstellen voor publiek. De openingstijden maken we bekend via de gemeentelijke nieuwsbrieven.

Schetsontwerp terrein drafbaan. Bron: LAOS Landschapsarchitectuur.

Gebouwen

Op de voormalige drafbaan staan verschillende gebouwen waaronder stallen, de pikeurskantine en de toto-hal met daarboven een tribune. De gebouwen worden op dit moment gebruikt en verhuurd, maar krijgen later een nieuwe bestemming. Hiervoor maken we plannen. Deze plannen gaan we bespreken met inwoners en andere geïnteresseerden.

Doorontwikkeling evenemententerrein

Groningen wil podium bieden aan grote concerten. Daarvoor komt er een nieuwe hoofdingang en is de sintelbaan inmiddels geasfalteerd. Het terrein is nu geschikt voor maximaal 55.000 bezoekers. Met verdere aanpassingen willen we het geschikt maken voor evenementen tot 65.000 bezoekers.

We ontwikkelen door naar een groen en duurzaam evenemententerrein. Dit doen wij met respect voor natuurwaarden, de gebouwen en de geschiedenis van de voormalige drafbaan als gemeentelijk monument. In 2023 wordt de stroomvoorziening uitgebreid, zodat tijdens evenementen zoveel mogelijk groene stroom wordt gebruikt. Ook komen er aansluitpunten voor stroom, water en internet. Snel internet is inmiddels aangelegd.

Informatie en contact

Informatie over evenementen

Documenten