Verduurzamen als Vereniging van Eigenaren (VvE)
40% van de Groningse huishoudens woont in een appartement, vaak met een Vereniging van Eigenaren (VvE). De gemeente helpt VvE’s om hun gebouw duurzamer te maken.
VvE’s zijn samen verantwoordelijk voor de buitenkant van het gebouw en de gemeenschappelijke ruimtes. Appartementseigenaren kunnen hun wensen aan het bestuur doorgeven, dat verduurzaming kan starten met hulp van de gemeente.
VvE’s met 8 of meer appartementen zijn groot, met minder dan 8 appartementen zijn ze klein. VvE’s die na 1995 zijn gebouwd, hebben vaak minder verduurzamingsmaatregelen nodig. Wij noemen deze VvE’s jong. VvE’s gebouwd vóór 1995 noemen we oud.
Duurzaam Groningen voor jonge en kleine VvE’s
Voor jonge VvE’s (gebouwd na 1995) en kleine VvE’s (minder dan 8 appartementen) is verduurzamen makkelijker. Een bestuurslid kan een energieadviseur van Duurzaam Groningen aanvragen voor advies.
VvE-Desk voor grote, oude VvE’s
Grote en oude VvE’s hebben vaak meer maatregelen nodig. Ze kunnen voor begeleiding terecht bij de VvE-desk van de gemeente, maar alleen als de VvE actief is en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Pilot kleine VvE's Korrewegwijk
Begin 2025 start de gemeente een pilot voor 14 VvE’s in de Korrewegwijk. Deze VvE’s kunnen gebruik maken van ondersteuning bij het verduurzamen van hun VvE. De 14 VvE’s bestaan allemaal uit drie wooneenheden/appartementen en hebben een soortgelijke bouwstijl. Zij krijgen hulp bij het activeren van de VvE (als deze niet actief is) en begeleiding bij het verduurzamingsproces. In de pilot ligt de nadruk op ontzorgen en verminderen van kosten.
Verduurzaming zorgt voor lagere energielasten, meer wooncomfort en (in de meeste gevallen) stijging van de woningwaarde. Er zijn subsidies beschikbaar. Aan de hand van de resultaten van de pilot wordt een werkwijze ontwikkeld voor soortgelijke kleine VvE’s.
Heeft u vragen over deze pilot? Stel ze via een bericht.