Tweede paspoort of zakenpaspoort aanvragen

Een zakenpaspoort heeft 64 in plaats van 32 pagina’s voor stempels. Een tweede paspoort is handig als u uw eerste paspoort vaak gebruikt voor visumaanvragen. Of als u naar een land met risico's reist. Bijvoorbeeld omdat het in oorlog is met een ander land. U vraagt beide soorten paspoorten hier aan en ze zijn 10 jaar geldig.
Wij verwachten extra drukte vanaf maart 2024. Wees daarom op tijd met uw aanvraag. Zo voorkomt u lange wachttijden.

Meenemen

U moet een afspraak maken om uw zakelijke of tweede paspoort aan te vragen. Hoe u dat doet, leest u onder Aanvragen in 3 stappen. U neemt het volgende mee:

  • Uw ID-kaart en paspoort
    Neem uw huidige ID-kaart en paspoort mee. Ook als ze verlopen zijn. Hebt u nog geen identiteitsdocumenten? Dan hoeft u deze natuurlijk niet mee te nemen. 

  • Pasfoto in kleur die voldoet aan de eisen
    Ga naar de fotograaf voor een goede pasfoto. De fotograaf weet waar de pasfoto aan moet voldoen.  Zorg ervoor dat de pasfoto niet ouder is dan 6 maanden. Bekijk de verdere eisen op de website van de Rijksoverheidexterne-link-icoon

U voegt voor een tweede paspoort ook een bewijs toe aan uw digitale aanvraag

  • Een bewijs dat u vaak naar visumplichtige landen reist. Bijvoorbeeld vliegtickets of een werkgeversverklaring of;
  • Een scan van de paspoortstempels van de landen die met andere landen in conflict zijn. Bekijk overzicht conflicterende landenexterne-link-icoon voor meer informatie.

Ligt uw eerste paspoort op dit moment bij een ambassade of consulaat? Voeg hiervan dan ook een bewijs toe aan uw aanvraag. 

Aanvragen in 3 stappen

U krijgt uw zakelijk of tweede paspoort door deze stappen:

1. Maak een afspraak en vul uw gegevens in

U maakt eerst online een afspraakexterne-link-icoon om naar het loket te komen. Daarna geeft u uw gegevens digitaal door en betaalt u alvastexterne-link-icoon. U doet dat met DigiD. Dit scheelt u tijd bij het loket. 

Geen DigiD? Geen zorgen, u regelt alles aan het loket. Neem ook uw pinpas mee. Contant betalen? Dat kan alleen op locatie Centrum - Kreupelstraat 1. 

2. Kom goed voorbereid naar de afspraak 

Wij nemen vingerafdrukken van u af. Zorg er daarom voor dat uw vingers schoon zijn. Dus zonder bijvoorbeeld verfresten of smeer. Daarnaast hebt u een paar dingen nodig tijdens de afspraak. Zie hiervoor Meenemen.

3. Haal uw ID-kaart op

Het duurt gemiddeld 5 werkdagen om een paspoort te maken. U krijgt een bericht als het klaar is. U hoeft geen afspraak te maken om uw paspoort op te halen. Het ligt klaar op dezelfde locatie als waar u uw aanvraag hebt gedaan. Neem uw (verlopen) paspoort en ID-kaart mee. U vindt de openingstijden onder Veelgestelde vragen.

Haal uw zakelijk of tweede paspoort binnen 3 maanden op. Anders vernietigen wij het document. U moet dan opnieuw een aanvraag doen.

Kwijt, gestolen of spoed

Bent u uw paspoort kwijt of is het gestolen? Lastig. U kunt pas een nieuwe paspoort aanvragen als u de vermissing hebt gemeld. U doet dat bij ons. U hebt daarvoor 2 mogelijkheden:

Online

U meldt de vermissing via het formulier Vermissing reisdocumentexterne-link-icoon. U hebt hiervoor DigiD nodig. Vindt u uw paspoort terug na de melding? Breng het document naar het loket.

Aan het loket

Maak een afspraakexterne-link-icoon om de vermissing te melden. 

Is 5 werkdagen te lang voor u? Doe een spoedaanvraag. Dat doet u zo:

Maak een afspraak bij de locatie Centrum of Haren

Zie onder het kopje Aanvragen in 3 stappen wat u nodig hebt tijdens de afspraak. Kunt u niet snel terecht op de locaties Centrum of Haren? Bel 14 050. Wij kijken dan met u wat mogelijk is. Ook kunt u op maandag en vrijdag tussen 09:00 – 11:00 uur zonder afspraak langskomen op locatie Centrum. 

Geef aan dat het om spoed gaat

Zeg tijdens de afspraak dat u een spoedaanvraag wilt doen.

Betaal uw spoedaanvraag

Een spoedgeval kost extra geld. Voor volwassenen is het totaalbedrag € 140,90. Voor kinderen jonger dan 18 jaar is dat € 120,45. In deze kosten zit ook al de prijs van uw nieuwe paspoort. Contant betalen? Dat kan alleen op de locatie Centrum.

Haal uw paspoort op

Het duurt gemiddeld 2 werkdagen om een spoedpaspoort te maken. U krijgt bericht als het klaar is. U hoeft geen afspraak te maken om uw paspoort op te halen. Neem uw (verlopen) paspoort mee. U vindt de openingstijden onder Veelgestelde vragen.

Kosten

SoortKosten
Paspoort vanaf 18 jaar€ 83,85
Paspoort tot 18 jaar€ 63,40
Extra kosten spoedaanvraag€ 57,05

Veelgestelde vragen

LocatieOpeningstijden
Centrum
Kreupelstraat 1
Maandag t/m woensdag 09:00 - 17:00 uur
Donderdag 09:00 - 19:00 uur
Vrijdag 09:00 - 17:00 uur
Haren
Raadhuisplein 10
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur
Hoogkerk
Zuiderweg 70-2
Maandag en woensdag 08:00 - 12:00 uur
Lewenborg
Kajuit 4
Dinsdag en donderdag 08:00 - 12:00 uur
Ten Boer
Hendrik Westerstraat 24
Dinsdag en woensdag 09:00 - 17:00 uur

Op maandag en vrijdag tussen 09:00 - 11:00 uur kunt u zonder afspraak langskomen op locatie Centrum. Het is de enige locatie waar u contant kunt betalen.

Ja, maar een tweede paspoort kan vragen oproepen bij grenscontroleurs. Wees daarom voorzichtig. Laat daarom maar één zien. 

Wij slaan uw vingerafdrukken op in de chip van uw paspoort. Wij vernietigen ze daarna. Wij bewaren uw afdrukken dus niet. 

De geldigheid van een paspoort is verlengd naar 10 jaar in 2014. Veel paspoorten verlopen in 2024. Daarom is het drukker dan normaal.