Logo van Gemeente Groningen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Groningen
Logo van Gemeente Groningen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Groningen

Stadshavens

Het gebied rond het Eemskanaal, tussen het Damsterdiep en de Sontweg, verandert de komende jaren in een nieuw woon-werkgebied: Stadshavens.

Ontwerp Beeldkwaliteitsplan Stadshavens Deelgebied West

Van woensdag 5 maart tot en met woensdag 16 april 2025 is het mogelijk te reageren op het ontwerp beeldkwaliteitsplan voor de nieuwe wijk Stadshavens aan het Eemskanaal. Dit plan beschrijft het gewenste uiterlijk van gebouwen en van de openbare ruimte. Ook staan er voorwaarden in waarop ontwerpen voor Stadshavens getoetst kunnen worden. Omdat de eerste woningen in het gebied tussen het Balkgat en de Eltjo Ruggeweg komen, gaat het beeldkwaliteitsplan hierover.

Hieronder is het beeldkwaliteitsplan in te zien. In de publicatie staat aangegeven hoe en wanneer je kunt reageren op het beeldkwaliteitsplan. Voor die reactie kun je het inspraakformulierexterne-link-icoon gebruiken. 

Heb je vragen over het beeldkwaliteitsplan? Dan ben je van harte welkom tijdens het Open Atelier op woensdag 26 maart 2025 tussen 17:00 en 20:00 uur in het Informatiecentrum aan het Damsterdiep 271 in Groningen

Publicatie Ontwerp beeldkwaliteitsplan Stadshavens Deelgebied West

Het is mogelijk om te reageren op het ontwerp beeldkwaliteitsplan dat door de gemeente is gemaakt voor het Deelgebied West van de nieuwe wijk Stadshavens aan het Eemskanaal. Het beeldkwaliteitsplan beschrijft het gewenste uiterlijk van gebouwen en van de openbare ruimte en heeft voorwaarden die te toetsen zijn. Hoe en wanneer u kunt reageren leest u hieronder. Ook leest u waar het ontwerp beeldkwaliteitsplan over gaat en waar en wanneer u het kunt bekijken.

Waar gaat dit beeldkwaliteitsplan over?

Het doel is om het gewenste uiterlijk van gebouwen en openbare ruimte in de nieuwe wijk Stadshavens vast te leggen. Het beeldkwaliteitsplan beschrijft ook een sterk herkenbaar karakter voor Stadshavens. Het wordt een wijk die Groningen nog niet kent en wordt getekend door de geschiedenis met industrie aan te vullen met moderne architectuur en een stads gevoel. Het stadsbeeld is staand, dat betekent dat de gebouwen hoger zijn dan breed. Ook is het beeld levendig. Dat betekent dat gebouwen een open begane grond hebben en een tikkeltje ruig zijn. De gebouwen staan naast elkaar met veel afwisseling. De combinatie van hoge gebouwen, openbare ruimte van hoge kwaliteit en de binnenstad en voorzieningen in de buurt, zorgt voor een levendige wijk.

In het beeldkwaliteitsplan zijn punten die gemeente belangrijk vindt opgenomen voor de verschillende woonbuurten en de invulling van de openbare ruimte in Deelgebied West van Stadshavens. Dit deelgebied ligt tussen het Balkgat, de Eltjo Ruggeweg, het Damsterdiep en de Eemskade Noordzijde. De opdracht is om de verschillende buurtblokken op te laten gaan in een totaalbeeld dat past bij de verschillende openbare ruimtes waaraan de gebouwen komen te staan. Het beeldkwaliteitsplan dient als bron van ideeën voor architecten bij het ontwerpen en om bouwplannen mee te beoordelen voor de commissie ruimtelijke kwaliteit. Dit is een commissie die de gemeente adviseert of een bouwwerk mooi is en passend bij de omgeving. 

Waar en wanneer kunt u de stukken bekijken?

Van 5 maart tot en met 16 april 2025 kunt u het ontwerp beeldkwaliteitsplan Stadshavens Deelgebied West bekijken. Dat kan op meerdere plekken: 

Hoe en wanneer kunt u een reactie geven?

Van 5 maart tot en met 16 april 2025 kunt u een reactie indienen op het ontwerp beeldkwaliteitsplan. Dat kan op twee manieren:

Groningen, 5 maart 2025

Groene, stedelijke wijk

Stadshavens wordt een groene, stedelijke wijk waar je prettig kunt wonen, werken en verblijven. Er komen in totaal 3.300 woningen, 33.000 m² commerciële en maatschappelijke bedrijfsruimte, en een Havenpark. Er komt een gevarieerd woningaanbod.

De straten van Stadshavens worden autovrij. Er wordt geïnvesteerd in fiets- en wandelpaden, kades en extra pleinen als ontmoetingsruimte. Het Damsterdiep verandert in een groene stadslaan. En op het terrein van de zandoverslag komt het Havenpark.

Om plaats te maken voor de nieuwbouw verdwijnt het bedrijven- en industrieterrein langs het Eemskanaal. Karaktervolle gebouwen in het gebied, zoals de EMG-silo, de zakkenloods en de Cova-schoorsteen, blijven behouden. De combinatie van moderne en historische gebouwen maakt Stadshavens tot een eigenzinnig stukje stad.

Ligging

Stadshavens verbindt de binnenstad van Groningen met het ommeland. Dat betekent het beste van twee werelden: de bruisende binnenstad op loopafstand en het rustige ommeland om de hoek.

Wonen in Stadshavens

Stadshavens is speciaal voor iedereen. Voor jong en oud. Van vrijgezellen tot gezinnen. En voor kleine en grote portemonnee. Het aanbod in type woningen is divers, met zowel koop als huur. Minimaal 15% van de woningen is bedoeld voor sociale huur en 10% voor middenhuur.

Meer weten? Ga naar de website Stadshavensexterne-link-icoon.

Rol gemeente

De gemeente bouwt en verhuurt zelf géén woningen. Maar we zorgen wel voor de regie op wonen, om te zorgen voor een thuis voor iedereen. Dit doen we bijvoorbeeld door regels op te stellen maar ook door onze gemeentegrond beschikbaar te stellen voor nieuwe woningen. Hierdoor kunnen inwoners sneller een betaalbaar en passend huis vinden. Eén van de plekken waar we dit doen, is Stadshavens. 

Daarvoor heeft de gemeente samen met ontwikkelaars en woningcorporaties BV Stadshavens opgericht. Samen met de andere aandeelhouders werken we daarin aan de plannen en geven we vorm aan deze bijzondere nieuwe wijk: 

Contact