Schuldregeling aanvragen

Hebt u zorgen over geld? Kunt u uw rekeningen niet op tijd betalen? Of kunt u een betalingsregeling niet nakomen? Samen met de Groningse Kredietbank (GKB) kunt u deze problemen aanpakken.

Inloopspreekuur

Het inloopspreekuur is op maandag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 12:00 uur. In verband met de drukte adviseren wij u om zo vroeg mogelijk te komen.

Lukt het niet om naar het inloopspreekuur te komen? Neem dan telefonisch contact met ons op via telefoonnummer 14 050 of maak gebruik van ons contactformulier om een afspraak te maken. We bepalen dan samen met u of we een eerste gesprek met u op het Harm Buiterplein voeren of dat we telefonisch uw aanmelding voor schuldhulpverlening met u bespreken.

Wat u moet weten

Wat is een schuldregelingstraject?

Een schuldregelingstraject is een regeling waarbij de GKB met al uw schuldeisers probeert om tot één verantwoorde regeling te komen. De GKB onderzoekt hoeveel u van uw totale schulden in 36 maanden kunt aflossen. De GKB doet aan iedere schuldeiser een aanbod. Als alle schuldeisers akkoord gaan en u houdt zich aan de voorwaarden van het traject, dan bent u na 3 jaar van uw schulden af.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor een schuldregelingstraject van de GKB, moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U woont binnen het werkgebied van de GKB.
  • U hebt voldoende inkomsten om uw vaste lasten te betalen.

U moet aan deze voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een schuldregeling. Tijdens de schuldregelingstraject zijn er ook een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Deze voorwaarden worden tijdens het eerste gesprek samen met u besproken.

Wettelijke schuldsanering (WSNP)

Gaan een of meer schuldeisers niet akkoord met het aanbod? Dan kunt u bij de rechtbank een verzoek doen voor de wettelijke schuldsanering (WSNP). De GKB helpt u hierbij. De regels rondom de schuldsanering staan in de Wet schuldsanering natuurlijke personen.

Meest gestelde vragen

Hoe lang duurt een schuldregelingstraject?

Deze duurt drie jaar, gerekend vanaf het ondertekenen van de schuldregelingsovereenkomst.

Wat kost het?

Een schuldregelingstraject is gratis. De gemeente betaalt de kosten.

Moet mijn partner meedoen aan de schuldregeling?
  • Bent u getrouwd of hebt u een geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen? Dan doet u gezamenlijk met uw partner één aanvraag.
  • Bent u getrouwd met huwelijkse voorwaarden of hebt u een geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden? Dan doet u afzonderlijk van elkaar een aanvraag.
  • Bent u samenwonend? Dan doet u afzonderlijk van elkaar een aanvraag.
Is budgetbeheer verplicht?

Samen met u bespreken wij welke vorm van Budgetbeheer nodig is.

Ik heb schulden bij het CJIB. Kan ik dan wel een schuldregelingstraject krijgen?

Als u schulden hebt bij het CJIB dan kunt u toch een schuldregelingstraject bij de GKB krijgen. Het CJIB zal niet altijd boetes kwijtschelden. Het is dus mogelijk dat u na het schuldregelingstraject alsnog enkele boetes moet aflossen.

Ik heb een fraudevordering. Kan ik dan wel een schuldregelingstraject krijgen?

Ook als u fraudevorderingen hebt kunt u een schuldenregelingstraject krijgen. De GKB gaat met de instantie waar u een fraudevordering hebt in gesprek om uw schulden op te lossen. Het lukt niet altijd om met deze instantie tot een overeenstemming te komen. We kijken samen met u hoe u wel uw schulden kunt oplossen.

Kan ik ook een schuldregeling aanvragen bij de GKB als ik onder beschermingsbewind sta bij een andere organisatie dan de GKB?

Uw beschermingsbewindvoerder moet namens u een aanvraag bij de GKB indienen als u een schuldregelingstraject wilt. U kunt dit zelf niet doen.

Ik heb een koopwoning. Moet ik deze verkopen?

De GKB heeft een aantal experts die onderzoeken wat er in uw situatie mogelijk is. De GKB geeft u een advies over de mogelijke oplossingen van uw schulden. U mag zelf beslissen of u mee wilt gaan in dit advies. Kom daarom naar ons gratis inloopspreekuur of maak een afspraak.

Krijg ik een BKR registratie?

Het schuldregelingstraject wordt aangemeld bij de BKR. Na afloop van het traject wordt de registratie afgemeld bij de BKR. De registratie zal hierna 5 jaar zichtbaar zijn bij de BKR.

Ik spreek geen Nederlands. Is dat een probleem?

Nee. Spreekt of leest u geen Nederlands? Dan kunnen wij voor een tolk zorgen om u te helpen bij het aanvragen van een schuldsaneringstraject bij de GKB.

I do not speak Dutch. Will that be a problem?

No, that will not be problem. If you do not speak or read Dutch we can provide an interpreter. The interpreter will help you to apply for debt restructuring at the GKB.

Contact

  • Harm Buiterplein 1, Groningen (Europapark)
  • Inloopspreekuur: maandag t/m vrijdag 09:00 - 12:00 uur
  • Telefonisch via het verkorte nummer 14 050
  • Contactformulier

Meer informatie over Groningse kredietbank

logo NVVK

.