Schuldregeling aanvragen

Hebt u zorgen over geld? Kunt u uw rekeningen niet op tijd betalen? Of kunt u een betalingsregeling niet nakomen?

Inloopspreekuur

Kom dan langs op het inloopspreekuur van de Groningse Kredietbank (GKB). Lukt het niet om langs te komen? Bel 14 050. Of maak gebruik van ons contactformulierexterne-link-icoon.

Wat u moet weten

Wat is een schuldregelingstraject?

Op basis van uw inkomen en vaste lasten kijken we hoeveel u van uw totale schulden in 18 maanden kunt aflossen. De Groningse Kredietbank (GKB) doet aan iedere schuldeiser een aanbod. Als alle schuldeisers akkoord gaan en u houdt zich aan de voorwaarden van het traject, dan bent u na 1,5 jaar van uw schulden af.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen, moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U woont binnen de gemeente Groningen of gemeente Het Hogeland.
  • U hebt voldoende inkomsten om uw vaste lasten te betalen.

In een gesprek op het inloopspreekuur van de Groningse Kredietbank (GKB) bekijken we of u in aanmerking komt voor een schuldregeling en wat eventueel aanvullende voorwaarden zijn.

Wettelijke schuldsanering (WSNP)

Gaan één of meer schuldeisers niet akkoord met het aanbod? Dan kunt u bij de rechtbank een verzoek doen voor de wettelijke schuldsanering (WSNP)externe-link-icoon. De Groningse Kredietbank (GKB) helpt u hierbij. De regels rondom de schuldsanering staan in de Wet schuldsanering natuurlijke personen.

Meestgestelde vragen

Vanaf 1 juli 2023 duurt het traject 1,5 jaar. Dit gaat in vanaf het moment dat u de schuldregelingsovereenkomst hebt getekend.

Een schuldregelingstraject is voor u gratis.

  • Bent u getrouwd of hebt u een geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen? Dan doet u samen met uw partner één aanvraag.
  • Bent u getrouwd met huwelijkse voorwaarden of hebt u een geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden? Dan doet u beide een aparte aanvraag.
  • Bent u samenwonend? Dan doet u beide een aparte aanvraag.
  • Heeft uw partner geen schulden? Dan hebben we informatie van uw partner nodig om u schuldregelingstraject goed uit te kunnen voeren. Tijdens een gesprek leggen wij u uit welke gevolgen dit voor u en uw partner heeft.

Dat ligt aan uw situatie. Samen bespreken we welke vorm van budgetbeheer nodig is.

Ja, dat kan. Het CJIB zal niet altijd boetes kwijtschelden. Het is dus mogelijk dat u na het schuldregelingstraject alsnog enkele boetes moet aflossen.

Ja, dat kan. De Groningse Kredietbank (GKB) gaat met degene waar u een fraudevordering hebt in gesprek om uw schulden op te lossen. Het lukt niet altijd om met deze instantie tot een overeenstemming te komen. We kijken dan samen met u naar een oplossing.

Ja, dat kan. U kunt dan niet zelf een schuldregeling aanvragen bij de Groningse Kredietbank (GKB). Uw beschermingsbewindvoerder moet namens u een aanvraag indienen bij de Groningse Kredietbank (GKB).

Dat ligt aan uw situatie. De Groningse Kredietbank (GKB) heeft een aantal experts die onderzoeken wat er in uw situatie mogelijk is. De Groningse Kredietbank (GKB) geeft u een advies over de mogelijke oplossingen van uw schulden. U mag zelf beslissen of u mee wilt gaan in dit advies. Kom daarom naar ons gratis inloopspreekuur of maak een afspraak.

Ja. De Groningse Kredietbank (GKB) meldt uw schuldregelingstraject aan bij de BKR. Na afloop van het traject wordt de registratie verwijderd bij de BKR.

Ja, per 1 juli 2023 wijzigt ook deze in 18 maanden. De rechter kan overigens wel bepalen dat het langer gaat duren.

Het kan zijn dat u op dit moment al in een minnelijke of wettelijke schuldregeling zit van 36 maanden. Dan blijft deze schuldregeling doorlopen tot het einde van de afgesproken einddatum met uw schuldeisers.

Het kabinet wil mensen met schulden graag sneller uitzicht geven op een toekomst zonder geldzorgen. Ook willen ze graag dat mensen sneller naar schuldhulpverlening toekomen als ze geldzorgen hebben. De wijziging van 3 jaar naar 1,5 jaar zorgt ervoor dat inwoners sneller verlost zijn van problematische schulden.

Bij het minnelijk traject kunnen de schuldeisers zelf kiezen of ze mee willen werken aan de regeling. Als schuldeisers niet akkoord gaan, dan kunt u een beroep doen op het wettelijk traject. De rechter kan de schuldeisers dwingen om mee te werken aan de regeling. Dat kan minnelijk niet.

No. If you do not speak or read Dutch we can provide an interpreter. The interpreter will help you to apply for debt restructuring at the Groningse Kredietbank (GKB).