Schoolvoorbeeld_Headerbeeld

Schoolvoorbeeld

Onderzoek naar scholenbouw in Groningen. Doe en denk ook mee!

Wat is Schoolvoorbeeld?

Schoolvoorbeeld onderzoekt hoe we in de gemeente Groningen de beste schoolgebouwen op de beste plek kunnen maken. Dat doen we samen met architecten, stedenbouwers, beleidsmakers, schoolbesturen, leerkrachten en leerlingen.

Een school is meer dan een stapeltje stenen waar je naartoe gaat om te leren lezen, schrijven en rekenen. In een schoolgebouw en op het schoolplein draait het ook om vrienden maken, ontspannen en bewegen. En wat gebeurt er na schooltijd in het pand? Is er ruimte voor een kinderopvang, de bibliotheek of een wijkvereniging? Bij Schoolvoorbeeld zoeken we het uit.

Schoolvoorbeeld is een initiatief van de gemeente Groningen, in samenwerking met KAWexterne-link-icoon en De Zwarte Hondexterne-link-icoon. Met de uitkomsten van dit onderzoek willen we de nieuw- en verbouw van scholen in het scholenplan Gro Upexterne-link-icoon zo goed mogelijk uitvoeren.

Dit gaan we doen

Klik op de afbeelding om hem te vergroten.

Dit programma kan in de loop van het onderzoek nog veranderen. Wil je meer weten over een activiteit of heb je ideeën? Stuur gerust een berichtexterne-link-icoon. Vul 'Schoolvoorbeeld' in bij 'Onderwerp'.

Nieuws over Schoolvoorbeeld

Klik op de titels van de nieuwsberichten om het laatste nieuws over Schoolvoorbeeld te lezen.

Datum: 19 april 2024

Maak het beste schoolgebouw dat je maar kunt bedenken voor kinderen in Meerstad, De Suikerzijde en Beijum. Die opdracht krijgen vier studenten van de master Architectuur aan de Academie van Bouwkunst van de Hanze. De komende maanden gaan zij aan de slag in het kader van Schoolvoorbeeld, een onderzoek naar de beste schoolgebouwen in de gemeente Groningen.

De studenten hoeven geen rekening te houden met bestaande regels en voorschriften. “Ik wil dat ze zo vrij mogelijk nadenken. Er zijn geen beperkingen”, vertelt projectleider Bart van Kampen van architectenbureau De Zwarte Hond. “We hebben hun brein en creativiteit nodig.”

Siebe Jan Bouma

Het schoolgebouw dat de studenten bedenken wordt niet echt gebouwd. Het is slechts een oefening voor ze. Een van de studenten is Esmee Borger, zij vindt het wel jammer dat het schoolgebouw er niet echt komt. “Maar ik heb nu zoveel vrijheid, we kunnen echt iets gaafs bedenken.” 

Esmee is een echte Stadjer. “Ik zat op De Starter, de Vensterschool aan de Parkweg. Deze school is ontworpen door Siebe Jan Bouma. Ik herinner me nog dat er ruime klaslokalen waren met veel licht. Daarnaast hadden we een ruimte waar we technieklessen hadden, maar ook voorstellingen gaven.”

Basketballen op steentjes

De schooltijd van student Jerry Handoko zag er heel anders uit. Hij zat vanwege het werk van zijn vader op scholen in de Indonesische provincies Papoea en Centraal Java en daarna nog in Australië en Jakarta. “ Bij mijn oude school in Jakarta hadden we een basketbalveldje, maar daar lagen steentjes op de grond. Dus de bal stuiterde niet zo lekker. De beste herinnering aan mijn schooltijd was rondrennen met mijn vrienden.”

Scholen met karakter

Saransh Jethva uit India had graag gezien dat hun ontwerp echt gebouwd gaat worden. “Als architect is dat altijd je droom, maar ons ontwerp kan misschien handig zijn voor toekomstige projecten.” De student is erg gecharmeerd van de oudere schoolgebouwen in Groningen, zoals die van Bouma. “Die scholen hebben karakter. Mijn oude school in India had tralies voor de ramen. Ook waren er daar geen speeltoestellen op het schoolplein. Hier kunnen kinderen buitenspelen.”

Achter het hek

De vierde student die aan de slag gaat met ontwerpen van het beste schoolgebouw is Ayman Rabah. De uit Syrië afkomstige Ayman deed al ervaring op met het renoveren van scholen in Dubai. Op zijn oude school in Damascus zag hij, net als sommige scholen in Groningen, veel muren en hekken. “De kinderen lijken wel dieren achter zo’n hek. We moeten kinderen beschermen, maar dat zou toch ook op een andere manier moeten kunnen.”

Het eindresultaat van dit project van de studenten van de Academie van Bouwkunst is in november te zien tijdens het gratis festival Let’s Gro in het Forum. Schoolvoorbeeld is een initiatief van de gemeente Groningen, in samenwerking met architectenbureaus De Zwarte Hond en KAW. Met de uitkomsten van Schoolvoorbeeld in de hand, kan de gemeente aan de slag met de nieuw- en verbouw van de scholen in het scholenplan Gro Up.

Datum: 18 april 2024

Ontwerp jouw eigen school in het Forum

Hoe ziet de school van jouw dromen eruit? Van zaterdag 20 april tot en met vrijdag 26 april kunnen kinderen in het Forum meedoen met Schoolvoorbeeld. Dit is een onderzoek naar hoe we de beste scholen op de beste plek maken in de gemeente Groningen. Kinderburgemeester Jorn maakt zaterdagmiddag als een echte architect een tekening van zijn mooiste schoolgebouw.

De tekenvellen liggen in Wonderland, de meest speelse afdeling van het Forum. Alles mag en alles kan, niks is te gek bij het ontwerpen van het mooiste schoolgebouw. Er staat een ideeënbus om de tekeningen in te leveren. Een groep masterstudenten van de Academie van Bouwkunst (Hanze) gebruikt alle verzamelde ideeën bij hun ontwerp voor het beste schoolgebouw. Dit ontwerp en de mooiste tekeningen zijn in november te zien tijdens het festival Let’s Gro in het Forum.

Het beste schoolgebouw

Schoolvoorbeeld is een initiatief van de gemeente Groningen, in samenwerking met architectenbureaus KAW en De Zwarte Hond. Naast architecten, stedenbouwers en beleidsmakers, doen ook schoolbesturen, ouders en leerlingen mee. Bij Schoolvoorbeeld draait het om drie dingen: de plek van een school in de wijk, hoe het gebouw er aan de buitenkant uit ziet, en hoe het gebouw wordt ingericht.

Manifestatie

De eerste activiteit van Schoolvoorbeeld was afgelopen jaar op Let’s Gro, het jaarlijkse festival over de toekomst van Groningen. Daar werd onder de titel ‘De toekomst van de Groningse scholen’ de manifestatie afgetrapt. De resultaten van Schoolvoorbeeld worden meegenomen bij de nieuw- en verbouwplannen voor tientallen schoolgebouwen in de gemeente Groningen in het scholenplan Gro Up.

Datum: 10 april 2024

Denk mee met Schoolvoorbeeld

Hoe maken we de beste scholen op de beste plek in de gemeente Groningen? Die vraag wil Schoolvoorbeeld dit jaar beantwoorden. Het onderzoek is een initiatief van de gemeente Groningen, in samenwerking met architectenbureaus KAW en De Zwarte Hond. Naast architecten, stedenbouwers en beleidsmakers, doen ook schoolbesturen, ouders en leerlingen mee.

Meer dan leren

In Schoolvoorbeeld draait het om drie dingen: de plek van een school in de wijk, hoe het gebouw er aan de buitenkant uit ziet, en hoe het gebouw wordt ingericht. “Een school is meer dan een plek om te leren, het gaat ook om ontspannen, bewegen en vrienden maken. We moeten verder kijken dan een stapeltje stenen. Er kan bijvoorbeeld ook ruimte zijn voor de kinderopvang of een wijkcentrum”, vertelt architect Bart van Kampen van De Zwarte Hond. Bart is de samensteller van het onderzoek.

Scholenplan

Aanleiding voor Schoolvoorbeeld is de 1 miljard euro die de gemeente Groningen de komende 20 jaar gaat steken in de nieuw- en verbouw van scholen in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs. De uitkomsten van Schoolvoorbeeld worden gebruikt voor de scholen in het scholenplan Gro Upexterne-link-icoon.

Voor kinderen

Op schoolvoorbeeldgroningen.nl zijn de vorderingen van het onderzoek te vinden. Ook komen daar oproepjes te staan. Wie wil kan daar nu al goede ideeën insturen voor schoolgebouwen. Van 20 tot en met 26 april kunnen kinderen in het Forum tekeningen maken van hun mooiste schoolgebouw. Ondertussen werkt een groep masterstudenten van de Academie van Bouwkunst (Hanze) aan een maquette van hun ontwerp voor de beste school.

De eerste activiteit van Schoolvoorbeeld was afgelopen jaar op Let’s Gro, het jaarlijkse festival over de toekomst van Groningen. Daar werd onder de titel ‘De toekomst van de Groningse scholen’ de manifestatie afgetrapt. De afgelopen jaren waren er onder de noemer manifestaties vaker onderzoeken naar hoe binnen de gemeente Groningen beter gebouwd kan worden.

Contact

Heb je een vraag, tip of idee voor Schoolvoorbeeld? Vul dan het reactieformulierexterne-link-icoon in. Vul 'Schoolvoorbeeld' in bij 'Onderwerp'.