Logo van Gemeente Groningen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Groningen
Logo van Gemeente Groningen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Groningen

Overige subsidies voor verduurzaming voor ondernemers

U vindt hier alle overige subsidies voor verduurzaming die u als ondernemer kunt aanvragen.

Bekijk de uitgelichte subsidies:

Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)

SDE++ is bestemd voor alle bedrijven en instellingen die hernieuwbare energie produceren. Dat geldt voor zonne-energie, biomassa, water, wind en geothermie. Investeringen met de hoogste CO₂-reductie komen als eerste in aanmerking voor de subsidie. De subsidie kent een maximale looptijd van 15 (+1) jaar.

De subsidie wordt berekend door het verschil van kostprijs per eenheid hernieuwbare energie en de marktprijs voor fossiele energie en is de grootste subsidiebron van hernieuwbare energie in Nederland. De hoogte van de subsidie wordt jaarlijks bijgesteld.

De laatste stand van zaken vindt u op de website van RVOexterne-link-icoon

Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energie- besparing (ISDE)

Mogelijk kunt u subsidie krijgen voor investeringen in energiebesparing en duurzame energieexterne-link-icoon. Sinds 2024 zijn er een aantal zaken veranderd. Zo is er geen ISDE subsidie meer beschikbaar voor zonnepanelen. In 2024 kunt u als bedrijf een investeringssubsidie aanvragen voor warmtepompen, zonneboilers of een kleinschalige windturbine.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De KIA verstrekt een eenmalig belastingvoordeel op de investering externe-link-icoonin bedrijfsmiddelen voor uw onderneming. Deze is van toepassing voor elke investering groter dan € 2300,-.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Voor investeringen in energiezuinige technieken en duurzame energie bestaat de Energie-investeringsaftrekexterne-link-icoon (EIA). Deze regeling levert u gemiddeld 11% voordeel op. Bovendien zorgen energiezuinige investeringen voor een lagere energierekening.

Subsidie groene schoolpleinen

Basisscholen en scholen voor voortgezet speciaal onderwijs kunnen subsidie aanvragen van 1 maart tot 1 mei.

Een schoolplein met gras, bomen, struiken en planten heeft veel voordelen ten opzichte van een grijs betegelde ruimte. Het is een uitnodigende, gezonde en klimaatbestendige plek voor kinderen. De gemeente Groningen stimuleert de aanleg van groene schoolpleinen voor basisscholen en scholen voor voortgezet bijzonder onderwijs met een flinke bijdrage. Bekijk de nadere regelsexterne-link-icoon(pdf 569.08 kB) voor de subsidieregeling groene schoolpleinen voor meer informatie.