Koningsdag: Ik ben ondernemer
Waar u als ondernemer rekening mee moet houden tijdens Koningsdag.
Blik, glas en wegwerpbekers
U mag geen dranken verkopen in blik, glas of wegwerpbekers.
Voor wie?
Horecabedrijven, supermarkten, avondwinkels, snackbars en slijterijen binnen de Diepenring. Horeca serveren bij de bar dranken in harde cups of bekers met een ecotaks. Bierbezorgdiensten mogen geen alcoholhoudende dranken in glas en blik bezorgen binnen de Diepenring.
Waar?
Op uw terras en bij taps buiten. Binnen mag u wel (alcoholhoudende) dranken in glas en blik verkopen, maar bezoekers mogen dit niet mee naar buiten nemen. U moet erop letten dat dit niet mee naar buiten wordt genomen. Nemen bezoekers glas en blik mee naar buiten? Dan zal een handhaver u hierop aanspreken.
Wanneer?
Tijdens Koningsnacht mogen taps buiten alcohol schenken tot een bepaalde eindtijd. Bekijk hieronder tot wanneer u buiten alcohol mag schenken.
Koningsnacht
- Poelestraat: tot 01.30 uur.
- Ellebogenbuurt: tot 02:00 uur.
- Grote Markt: tot 03.00 uur.
- Vismarkt: tot 03:00 uur.
- Overige locaties binnenstad: tot 02.30 uur.
Koningsdag
- Poelestraat: tot 23.30 uur.
- Ellebogenbuurt: tot 00:00 uur.
- Grote Markt: tot 01.00 uur.
- Vismarkt: tot 01:00 uur.
- Overige locaties binnenstad: tot 00.30 uur.
Verbod op wegwerpbekers
Sinds 1 januari 2024 is het landelijke verbod op wegwerpplastic (plastic voor eenmalig gebruik) ingegaan om de hoeveelheid afval bij evenementen te verminderen.
Organisatoren kunnen kiezen voor 2 alternatieven: recyclebare of herbruikbare bekers. De organisator/horecagelegenheid kiest zelf het systeem.
Op het evenemententerrein Stadspark (waar Helden van Oranje en Kingsland zijn) wordt ook gebruik gemaakt van het recyclebare systeem. Bezoekers krijgen bij de ingang een token voor een beker. Als u een nieuw drankje bestelt, dan kunt u de oude beker teruggeven en krijgt u een nieuwe terug. Als u de beker kwijtraakt, dan kunt u (tegen betaling) een nieuwe token halen.
Terras plaatsen
U mag uw terras uitzetten. Om voldoende ruimte voor de bezoekers te houden, kan het zijn dat u uw terras moet inruimen als de gemeente of de politie dit vraagt. Als dit aan u wordt gevraagd, dan is dit vanwege de openbare orde, de veiligheid en de doorstroming van het verkeer. Veel ruimte in de binnenstad wordt namelijk tijdens Koningsnacht en Koningsdag ingenomen door podia, geluidsinstallaties en horecapunten. Wij kunnen deze maatregel opleggen op grond van aan u verleende exploitatievergunning. In deze vergunning staat dat u verplicht bent om aanwijzingen van de gemeente of politie zo snel mogelijk op te volgen.
Calamiteitenroutes vrijhouden
Calamiteitenroutes zijn routes voor politie, brandweer en/of ambulance. Via deze routes kunnen zij snel bij een noodgeval komen.
- Bedrijven die aan een calamiteitenroute liggen, moeten helpen om deze route vrij te houden. U vindt de calamiteitenroutes op de kaart die we binnenkort hier publiceren.
- U mag geen evenement organiseren op de openbare weg. Ook mogen er niet spontaan activiteiten ontstaan vóór uw bedrijf op de openbare weg. Omdat we de bereikbaarheid erg belangrijk vinden, gaat de gemeente hierop controleren. U mag alleen een evenement organiseren als u hiervoor een evenementenvergunning heeft.
Laden en lossen
- Koningsnacht (vrijdag 25 april): tot uiterlijk 19:00 uur.
(na 12:00 uur alleen met ontheffing). - Koningsdag (zaterdag 26 april): tot uiterlijk 12:00 uur, uitgezonderd Vismarkt.