Kinderburgemeester

De kinderburgemeester is een initiatief van de gemeente Groningen om kinderen een duidelijkere stem te geven in de Groningse politiek. De gemeente wil kinderen stimuleren om na te denken en mee te praten over wat zij belangrijk vinden in Groningen.

De kinderburgemeester mag zelf een activiteit organiseren om zo zijn/haar verkiezingsbelofte waar te maken. Ook krijgt de kinderburgemeester representatieve taken, zoals het ontvangen van Sinterklaas en het beëdigen van de politiekids. De loco-kinderburgemeester vervangt de kinderburgemeester wanneer deze niet kan.

Gemeente Groningen zoekt nieuwe kinderburgemeester

De gemeente Groningen is op zoek naar een nieuwe (loco-)kinderburgemeester voor de periode september 2022 tot september 2023. Alle kinderen uit de groepen 6 en 7 van basisscholen uit de gemeente Groningen kunnen zich hiervoor aanmelden. Let op: je moet wel in de gemeente Groningen wonen.

In deze video doen kinderburgemeester Samuel, loco-kinderburgemeester Jairo en burgemeester Schuiling een oproep voor een nieuwe kinderburgemeester.

 

Aanmelden

Om je aan te melden maak je een leuke vlog van jezelf. Vertel hierin iets over jezelf, wat jij belangrijk vindt voor de kinderen in de gemeente Groningen en waarom we voor jou moeten kiezen. En, heel belangrijk, welke slogan jij wilt gebruiken.
Je wilt vast veel vertellen, maar maak de vlog niet te lang! Eén minuut is de max. Stuur jouw vlog, samen met het aanmeldformulier, via WeTransfer naar kinderburgemeester@groningen.nl (bestandsnaam: jouw voor- en achternaam).
Doe het snel, want aanmelden kan tot en met maandag 30 mei 2022. 

Selectieprocedure

Uit alle ingezonden vlogs kiezen wij 5 kandidaten waarvan wij denken dat zij geschikt zijn als (loco)kinderburgemeester van de gemeente Groningen. Deze kandidaten mogen campagne voeren om zoveel mogelijk stemmen te werven. Degene met de meeste stemmen wordt de nieuwe kinderburgemeester en mag een jaar lang de kinderen van de gemeente Groningen vertegenwoordigen. Nummer 2 mag de kinderburgemeester hierbij ondersteunen als loco-kinderburgemeester.

Wat doet de kinderburgemeester?

 • De kinderburgemeester gaat geregeld op pad met de burgemeester of wethouder.
 • De kinderburgemeester opent of sluit evenementen of attracties, zoals het Noorderzon festival, speeltuinen, de Week van de Sport, Gronings Ontzet, het timmerdorp of de 4Mijl.
 • De kinderburgemeester zit in de jury van de lampionnenwedstrijd tijdens de Sint Martinusoptocht.
 • De kinderburgemeester bezoekt samen met de burgemeester een basisscholen tijdens de kinderboekenweek.
 • De kinderburgemeester maakt en deelt, vaak samen met de burgemeester, filmpjes over belangrijke onderwerpen voor kinderen in de gemeente.
 • De kinderburgemeester ontvangt Sinterklaas, en soms zelfs leden van de Koninklijke familie, tijdens een bezoek aan Groningen.
 • De kinderburgemeester beëdigt de politiekids.

Filmpjes en foto's van de kinderburgemeester

 • In dit filmpje promoot de kinderburgemeester, samen met de Groene burgemeester, de aanleg van ‘groene’ opritten in de gemeente.
 • In dit filmpje doet de kinderburgemeester een oproep aan kinderen om met een goed idee voor minder afval op straat te komen.
 • Kinderburgemeesters uit Nederland feliciteren de nieuwe raadsleden met dit filmpje. Ook doen ze een oproep voor nog meer rookvrije plekken in hun gemeente.

Foto's

Klik of tik op een foto voor een grotere weergave

Contact

Heb je een vraag? Stuur dan een berichtje via het contactformulier. Je krijgt altijd een reactie.

Kinderburgemeester 2021

Op zaterdag 3 juli 2021 is Samuel verkozen tot de nieuwe kinderburgemeester van Groningen. Met de slogan: ‘Spelen, sporten en meer groen, samen gaan we dat doen!’, wist hij de meeste stemmen binnen te halen. Samuel wordt tijdens zijn ambtstermijn bijgestaan door de nieuwe loco-kinderburgemeester Jairo.

Nieuwe kinderburgemeester Samule en loco-kinderburgemeester Jairo

Kinderburgemeester Samuel (rechts op de foto) loco-kinderburgemeester Jairo (links op de foto).

Vorige kinderburgemeesters

Sinds 2017 heeft de gemeente Groningen een kinderburgemeester.

Floor 2019 - 2021

Kinderburgemeester Floor en loco-kinderburgemeester MilouIn december 2019 is Floor verkozen tot kinderburgemeester van 2020. Zij wordt bijgestaan door de loco-kinderburgemeester Milou.
Floor wil graag dat arme kinderen kunnen sporten. Ze wil meehelpen dat ze iets bereiken. “Maar het belangrijkste is dat ik gewoon iets goeds voor Groningen wil doen.” Met de slogan: ‘Als je niet opgeeft bereik je je droom’, wist zij de meeste stemmen binnen te halen.

Jouayria 2018-2019

Kinderburgemeester JouayriaLoco-kinderburgemeester: Amy
Het motto van Jouayria was: ‘Niet ik! Niet jij! Maar Wij! Wij zijn de Toekomst!’

Tijdens haar ambtstermijn heeft Jouayria onder andere het volgende gedaan:

 • Jouayria is ambassadeur van Stichting vrienden van UMCG Beatrix kinderziekenhuis
 • Amy en Jouayria openden samen de looproute van het Beatrix Kinderziekenhuis naar het Ronald McDonald huis
 • Jouayria heeft een taalondersteuningsprogramma opgezet voor kinderen die in armoede leven.
 • Jouayria heeft gesproken tijdens de 5 mei viering.

Javano 2017-2018

Kinderburgemeester JavanoLoco-kinderburgemeester: Rosalyn.
Javano en Rosalyn waren de eerste (loco)kinderburgemeesters van Groningen. Zijn slogan was: ‘Javano weet wat goed is voor elk kind!’

Javano heeft onder andere het volgende gedaan:

 • Javano en Rosalyn hebben de Koninklijke familie tijdens Koningsdag 2018 in Groningen ontvangen.
 • Javano heeft, samen met onder andere koningin Máxima, het convenant ‘Meer muziek in de klas’ ondertekend.
 • Javano zat in de jury van het kinderfilmfestival in Zlin (Tsjechië).