Kinderburgemeester

Word jij de nieuwe (loco-) kinderburgemeester van Groningen? Kinderburgemeester Jouayria en loco-kinderburgemeester Amy zijn op zoek naar hun opvolgers!

Als kinderburgemeester mag je met de burgemeester en de wethouders mee op stap om ze te helpen bij hun afspraken. Bijvoorbeeld wanneer ze een nieuwe speelplek openen of wanneer ze Sinterklaas welkom heten in Groningen. Ook ben jij dan voorzitter van de raad van kinderen. Tof, toch?!  Ook krijg jij de kans om zelf een activiteit organiseren om zo aandacht te vragen voor iets wat jij belangrijk vindt voor kinderen.

Kinderburgemeester ben je voor anderhalf jaar. Dat betekent dat jij van 1 januari 2020 tot en met augustus 2021 kinderburgemeester bent.

Aanmelden

Alle kinderen uit de groepen 6 en 7 van basisscholen uit de gemeente Groningen kunnen zich aanmelden door het aanmeldformulier (pdf 152 kB) in te vullen en dit naar ons op te sturen. Let op: Je moet wel in de gemeente Groningen wonen. Doe het snel, want het kan maar tot en met woensdag 30 oktober 2019.

Download het aanmeldformulier, print het uit en vul het in. Stuur het ingevulde formulier op naar:

Gemeente Groningen / Directie MO
Kinderburgemeester
Antwoordnummer 450
9700 WB Groningen

Uit de aanmeldingen loten wij 60 kinderen die mogen solliciteren naar deze mooie functie. Houd er vast rekening mee dat de selectie op woensdagmiddag 6 november 2019 plaatsvindt.

Wat doet de kinderburgemeester?

Als kinderburgemeester ga je bijvoorbeeld op pad met de burgemeester of een wethouder naar afspraken. Ook kan je worden gevraagd om bij evenementen aanwezig te zijn. Het afgelopen jaar hebben de kinderburgemeesters onder andere het volgende gedaan:  

 • Beide kinderburgemeesters zaten de Raad van Kinderen voor.
 • De kinderburgemeester was Sportpromotor van de Nationale Sportweek.
 • De kinderburgemeester is ambassadeur van Stichting vrienden van UMCG Beatrix kinderziekenhuis
 • Samen met de burgemeester beëdigde de kinderburgemeester de politiekids.
 • De kinderburgemeester reikte de prijs uit van de Plantsoenloop.
 • De kinderburgemeester heropende het Ronald McDonald huis.
 • De kinderburgemeesters maakten promotiefilmpjes voor verschillende doeleinden.
 • De kinderburgemeester heeft het kinderprogramma van Noorderzon afgesloten.
 • De kinderburgemeester heeft samen met de burgemeester het timmerdorp geopend voor het publiek.
 • De kinderburgemeester en loco-kinderburgemeester waren met de wethouder en burgemeesters van Haren en Groningen bij de prijsuitreiking van de 4 Mijl.
 • De kinderburgemeester heeft, samen met onder anderen koningin Máxima, het convenant ‘Meer muziek in de klas’ ondertekend.
 • De kinderburgemeester heeft Sinterklaas en zijn pieten verwelkomd in onze stad.
 • De kinderburgemeester en loco-kinderburgemeester hebben de koninklijke familie op het Martinikerkhof welkom geheten tijdens Koningsdag.
 • De kinderburgemeester heeft verschillende speeltuinen geopend.
 • De kinderburgemeester zat in de jury van het kinderfilmfestival in Zlin (Tsjechië).
 • De kinderburgemeester staat jaarlijks stil bij de nationale Dag van de Rechten van het Kind. Samen met een afvaardiging van de Raad van Kinderen.

Ook mag je zelf een onderwerp kiezen dat jij belangrijk vindt. Voor dit zelf gekozen onderwerp mag je een activiteit organiseren met ondersteuning van de gemeente.

Op de website van datisgroningen.com lees je meer over wat kinderburgemeester Jouayria doet.

Wat krijg je ervoor?

Je krijgt niet betaald, maar het is het wel een eervolle functie. Je gaat veel leuke dingen doen, zoals misschien wel een voetbalwedstrijd bezoeken, prijzen uitreiken en officiële openingen bijwonen. Je ontmoet veel mensen en leert veel over de politiek, de gemeente Groningen.

Hoe veel tijd ben je kwijt?

Dat verschilt per week. De ene week kost het je geen tijd, de andere week ben je een keer een (halve) dag kwijt. Alles gaat altijd in overleg met jou en je ouders en je kunt gewoon naar school, daar houden we rekening mee.

Contact met de kinderburgemeester

Heb je toch nog een vraag of vind je iets nog niet helemaal duidelijk? Stuur dan een berichtje via het contactformulier. Je krijgt altijd een reactie.