Kinderburgemeester

Je kunt je niet meer aanmelden om de nieuwe kinderburgemeester 2024 te worden. Binnenkort maken we de 5 kandidaten bekend en kun je stemmen op jouw favoriet!

Wie wordt de nieuwe kinderburgemeester?

Je kunt je niet meer aanmelden om de nieuwe kinderburgemeester 2024 te worden. Binnenkort maken we de 5 kandidaten bekend en kun je stemmen op jouw favoriet! 

Deze taak start elk jaar in september en duurt 1 jaar.

Dat verschilt per week. Soms kost het je een halve of hele dag per week. Maar er zijn ook weken dat je niks hoeft te doen. Alles gaat altijd in overleg met jou en je ouders. Je kunt gewoon naar school, daar houden we rekening mee.

Je wordt niet betaald, maar je gaat wel veel leuke dingen doen. Bijvoorbeeld de burgemeester helpen bij zijn taken. Je gaat mee op bezoek, reikt prijzen uit en bent aanwezig bij feestelijke openingen. Je ontmoet veel mensen en leert over de politiek en de gemeente. Ouders zorgen voor het vervoer van en naar de afspraken.

Wat doet de kinderburgemeester?

 • De kinderburgemeester gaat geregeld op pad met de burgemeester of wethouder.
 • De kinderburgemeester opent of sluit evenementen of attracties, zoals het Noorderzon festival, speeltuinen, de Week van de Sport, Gronings Ontzet, het timmerdorp of de 4Mijl.
 • De kinderburgemeester zit in de jury van de lampionnenwedstrijd tijdens de Sint Martinusoptocht.
 • De kinderburgemeester bezoekt samen met de burgemeester een basisscholen tijdens de kinderboekenweek.
 • De kinderburgemeester maakt en deelt, vaak samen met de burgemeester, filmpjes over belangrijke onderwerpen voor kinderen in de gemeente.
 • De kinderburgemeester ontvangt Sinterklaas, en soms zelfs leden van de Koninklijke familie, tijdens een bezoek aan Groningen.
 • De kinderburgemeester beëdigt de politiekids.

Jorn verkozen tot nieuwe Groninger kinderburgemeester

Op vrijdag 14 juli is Jorn verkozen tot de nieuwe kinderburgemeester van Groningen. Met de slogan: 'In Grunn wil je zijn, want daar is het ontzettend fijn!', wist hij de meeste stemmen binnen te halen. De kinderburgemeester wordt tijdens zijn ambtstermijn bijgestaan door de nieuwe loco-kinderburgemeester Ise.

Filmpjes en foto's

In dit filmpje promoot de kinderburgemeester, samen met de Groene burgemeester, de aanleg van ‘groene’ opritten in de gemeente.

In dit filmpje doet de kinderburgemeester een oproep aan kinderen om met een goed idee voor minder afval op straat te komen.

Kinderburgemeesters uit Nederland feliciteren de nieuwe raadsleden met dit filmpjeexterne-link-icoon. Ook doen ze een oproep voor nog meer rookvrije plekken in hun gemeente.

Contact

Heb je een vraag? Of wil jij zelf graag kinderburgemeester worden? Stuur dan een bericht via het contactformulierexterne-link-icoon. Je krijgt altijd een reactie.

Vorige kinderburgemeesters

Sinds 2017 heeft de gemeente Groningen een kinderburgemeester.

2022: Kinderburgemeester bestaat 5 jaar!

Javano was in 2017-2018 de eerste Kinderburgemeester van de gemeente Groningen. In dit filmpje vertellen Javano, Rosalyn, Floor en Fatoumata over hun ervaringen als kinderburgemeester.

Fatoumata 2022 - 2023

Op vrijdag 8 juli 2022 is Fatoumata verkozen tot de nieuwe kinderburgemeester van Groningen. Met de slogan: ‘Activiteiten? Wie vindt dat nou niet leuk?’, wist zij de meeste stemmen binnen te halen.
Fatoumata wordt tijdens haar ambtstermijn bijgestaan door de nieuwe loco-kinderburgemeester Finn.

Samuel 2021 - 2022

Op zaterdag 3 juli 2021 is Samuel verkozen tot de nieuwe kinderburgemeester van Groningen. Met de slogan: ‘Spelen, sporten en meer groen, samen gaan we dat doen!’, wist hij de meeste stemmen binnen te halen. Samuel wordt tijdens zijn ambtstermijn bijgestaan door de nieuwe loco-kinderburgemeester Jairo.

Floor 2019 - 2021

In december 2019 is Floor verkozen tot kinderburgemeester van 2020. Zij wordt bijgestaan door de loco-kinderburgemeester Milou.

Floor wil graag dat arme kinderen kunnen sporten. Ze wil meehelpen dat ze iets bereiken. “Maar het belangrijkste is dat ik gewoon iets goeds voor Groningen wil doen.” Met de slogan: ‘Als je niet opgeeft bereik je je droom’, wist zij de meeste stemmen binnen te halen.

Jouayria 2018-2019

Loco-kinderburgemeester: Amy
Het motto van Jouayria was: ‘Niet ik! Niet jij! Maar Wij! Wij zijn de Toekomst!’

Tijdens haar ambtstermijn heeft Jouayria onder andere het volgende gedaan:

 • Jouayria is ambassadeur van Stichting vrienden van UMCG Beatrix kinderziekenhuis
 • Amy en Jouayria openden samen de looproute van het Beatrix Kinderziekenhuis naar het Ronald McDonald huis
 • Jouayria heeft een taalondersteuningsprogramma opgezet voor kinderen die in armoede leven.
 • Jouayria heeft gesproken tijdens de 5 mei viering.

Javano 2017-2018

Loco-kinderburgemeester: Rosalyn.
Javano en Rosalyn waren de eerste (loco)kinderburgemeesters van Groningen. Zijn slogan was: ‘Javano weet wat goed is voor elk kind!’

Javano heeft onder andere het volgende gedaan:

 • Javano en Rosalyn hebben de Koninklijke familie tijdens Koningsdag 2018 in Groningen ontvangen.
 • Javano heeft, samen met onder andere koningin Máxima, het convenant ‘Meer muziek in de klas’ ondertekend.
 • Javano zat in de jury van het kinderfilmfestival in Zlin (Tsjechië).