Iemand anders voor u laten stemmen

Kunt u niet zelf stemmen op de dag van de verkiezing? Dan kunt u iemand anders voor u laten stemmen met een machtiging (een volmacht).

Er zijn 2 mogelijkheden om iemand te machtigen:

Machtigen door invullen stempas

Regels

• U woont in dezelfde gemeente als de persoon die voor u gaat stemmen.
  • Een kiezer mag naast zijn eigen stem maximaal 3 volmachtstemmen uitbrengen.
  • De gemachtigde moet de volmachtstem(men) gelijktijdig met de eigen stem uitbrengen.

Hoe het werkt

1. U ontvangt de stempas eind februari.
  2. Vul de achterkant van de stempas volledig in.
  3. Geef de gemachtigde een kopie van uw paspoort, rijbewijs of ID-kaart mee. Een foto op de telefoon mag ook.

Schriftelijke machtiging aanvragen

Uw verzoek moet vóór 17:00 uur op vrijdag 12 maart door de gemeente zijn ontvangen.

Regels

• U mag ook een kiezer uit een andere gemeente machtigen.
    • Een kiezer mag naast zijn eigen stem maximaal 3 volmachtstemmen uitbrengen.

U woont op hetzelfde adres

Bij deze aanvraag moeten zowel u als de persoon die u machtigt op hetzelfde apparaat inloggen met DigiD.

U woont op een ander adres

Bij deze aanvraag moet u een volledig ingevuld machtigingsformulier (pdf 21 kB) uploaden. U moet het formulier dus eerst printen, invullen, ondertekenen en inscannen om mee te kunnen sturen.

Langskomen

Lukt online aanvragen niet? Dan kunt u met een geldig identiteitsbewijs langskomen bij één van de verkiezingsbalies. Een afspraak maken is niet nodig.

• Kreupelstraat 1 in Groningen
    • Raadhuisplein 10 in Haren
    • Hendrik Westerstraat 24 in Ten Boer

Geopend maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur.