ID-kaart aanvragen

Hebt u nog geen ID-kaart of verloopt deze bijna? En staat u ingeschreven bij de gemeente Groningen? Dan vraagt u bij ons een nieuwe ID-kaart aan. U kunt dit ook doen voor uw kind. Uw ID-kaart ligt voor u klaar na 5 werkdagen na uw afspraak.
Wij verwachten extra drukte vanaf maart 2024. Wees daarom op tijd met uw aanvraag. Zo voorkomt u lange wachttijden.

Meenemen

U moet een afspraak maken om uw ID-kaart aan te vragen. Hoe u dat doet, leest u onder Aanvragen in 3 stappen. U neemt het volgende mee:

  • Uw ID-kaart en paspoort
    Neem uw huidige ID-kaart en paspoort mee. Ook als ze verlopen zijn. Hebt u nog geen identiteitsdocumenten? Dan hoeft u deze natuurlijk niet mee te nemen. 

  • Pasfoto in kleur die voldoet aan de eisen
    Ga naar de fotograaf voor een goede pasfoto. De fotograaf weet waar de pasfoto aan moet voldoen. Zorg ervoor dat de pasfoto niet ouder is dan 6 maanden. Bekijk de verdere eisen op de website van de Rijksoverheidexterne-link-icoon

Personen met ouderlijk gezag mogen beslissen voor een kind. Vaak zijn dat de ouders of verzorgers. Het kind moet mee naar de afspraak en heeft schriftelijke toestemming nodig van het ouderlijk gezag. Geef los van elkaar toestemming via DigiDexterne-link-icoon.

Geen DigiD? Geen zorgen. Vul dit toestemmingsformulierexterne-link-icoon (pdf 93 kB) in en onderteken het. Neem het formulier en de originele ID-kaarten of paspoorten van beide ouders of verzorgers mee naar de afspraak.

Aanvragen in 3 stappen

U krijgt uw ID-kaart door deze stappen:

1. Maak een afspraak en vul uw gegevens in

U maakt eerst online een afspraakexterne-link-icoon om naar het loket te komen. Daarna geeft u uw gegevens digitaal door en betaalt u alvastexterne-link-icoon. U doet dat met DigiD. Dit scheelt u tijd bij het loket. 

Geen DigiD? Geen zorgen, u regelt alles aan het loket. Neem ook uw pinpas mee. Contant betalen? Dat kan alleen op locatie Centrum - Kreupelstraat 1. 

2. Kom goed voorbereid naar de afspraak 

Wij nemen vingerafdrukken van u af. Zorg er daarom voor dat uw vingers schoon zijn. Dus zonder bijvoorbeeld verfresten of smeer. Daarnaast hebt u een paar dingen nodig tijdens de afspraak. Zie hiervoor Meenemen.

3. Haal uw ID-kaart op

Het duurt gemiddeld 5 werkdagen om een ID-kaart te maken. U krijgt een bericht als het klaar is. U hoeft geen afspraak te maken om uw ID-kaart op te halen. Het ligt klaar op dezelfde locatie als waar u uw aanvraag hebt gedaan. Neem uw (verlopen) ID-kaart en paspoort mee. U vindt de openingstijden onder Veelgestelde vragen.

Haal uw nieuwe ID-kaart binnen 3 maanden op. Anders vernietigen wij het document. U moet dan opnieuw een aanvraag doen.

Kwijt, gestolen of spoed

Bent u uw ID-kaart kwijt of is het gestolen? Lastig. U kunt pas een nieuwe ID-kaart aanvragen als u de vermissing hebt gemeld. U doet dat bij ons. U hebt daarvoor 2 mogelijkheden:

Online

U meldt de vermissing via het formulier Vermissing reisdocumentexterne-link-icoon. U hebt hiervoor DigiD nodig. Vindt u uw ID-kaart terug na de melding? Breng het document naar het loket.

Aan het loket

Maak een afspraak externe-link-icoonom de vermissing te melden. 

Is 5 werkdagen te lang voor u? Doe een spoedaanvraag. Dat doet u zo:

Maak een afspraak bij de locatie Centrum of Haren

Zie onder het kopje Aanvragen in 3 stappen wat u nodig hebt tijdens de afspraak. Kan u niet snel terecht op de locaties Centrum of Haren? Bel 14 050. Wij kijken dan met u wat mogelijk is. Ook kunt u op maandag en vrijdag tussen 09:00 – 11:00 uur zonder afspraak langskomen op locatie Centrum. 

Geef aan dat het om spoed gaat

Zeg tijdens de afspraak dat u een spoedaanvraag wilt doen.

Betaal uw spoedaanvraag

Een spoedgeval kost extra geld. Voor volwassenen is het totaalbedrag € 132,85. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is dat € 97,95. In deze kosten zit ook al de prijs van uw nieuwe ID-kaart. Contant betalen? Dat kan alleen op de locatie Centrum.

Haal uw ID-kaart op

Het duurt gemiddeld 2 werkdagen om een spoed-ID-kaart te maken. U krijgt bericht als het klaar is. U hoeft geen afspraak te maken om uw ID-kaart op te halen. Neem uw (verlopen) ID-kaart mee. U vindt de openingstijden onder Veelgestelde vragen.

Kosten en geldigheid

SoortKostenGeldigheid
ID-kaart vanaf 18 jaar€ 75,8010 jaar
ID-kaart tot 18 jaar€ 40,905 jaar

Een spoedaanvraag kost € 57,05 extra.

Veelgestelde vragen

LocatieOpeningstijden
Centrum
Kreupelstraat 1
Maandag t/m woensdag 09:00 - 17:00 uur
Donderdag 09:00 - 19:00 uur
Vrijdag 09:00 - 17:00 uur
Haren
Raadhuisplein 10
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur
Hoogkerk
Zuiderweg 70-2
Maandag en woensdag 08:00 - 12:00 uur
Lewenborg
Kajuit 4
Dinsdag en donderdag 08:00 - 12:00 uur
Ten Boer
Hendrik Westerstraat 24
Dinsdag en woensdag 09:00 - 17:00 uur


Op maandag en vrijdag tussen 09:00 - 11:00 uur kunt u zonder afspraak langskomen op locatie Centrum. Ook is deze locatie op donderdag open tot 19:00 uur. Het is de enige locatie waar u contant kunt betalen.

Wij slaan uw vingerafdrukken op in de chip van uw ID-kaart. Wij vernietigen ze daarna. Wij bewaren uw afdrukken dus niet. 

Uw ID-kaart is geldig voor reizen naar deze landenexterne-link-icoon

Een kind heeft toestemming nodig van het ouderlijk gezag. Vaak bent u dat zelf samen met uw partner. U hebt daarom de toestemming van uw partner nodig als u alleen met uw kind op reis gaat. Hoe u dat regelt, leest u op de website van de Marechausseeexterne-link-icoon.

De geldigheid van een ID-kaart is verlengd naar 10 jaar in 2014. Veel ID-kaarten verlopen in 2024. Daarom is het drukker dan normaal. 

Wij helpen u graag. Wij regelen dat een collega bij u langskomt. Bel 14 050 om een afspraak te maken of stuur een bericht via het contactformulierexterne-link-icoon. Een huisbezoek kost € 47,70 extra bovenop de kosten voor een ID-kaart.

U kunt misschien de extra kosten terugkrijgen. Vraag om een kwijtscheldingsformulier bij de collega die bij u langskomt. Stuur het ingevulde formulier binnen 3 maanden naar ons op.