Herdenking Nederlands-Indië 15 augustus

Op 15 augustus herdenken we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van het vroegere Nederlands-Indië.

Herdenking Martinikerkhof

De herdenking is op het Martinikerkhof op donderdag 15 augustus 2024 vanaf 17:30 uur. U kunt dan de slachtoffers herdenken die zijn omgekomen tijdens de Japanse bezetting. En aandacht geven aan het gevoel van alle slachtoffers die hebben geleden door geweld, onderdrukking en gedwongen arbeid.

Het programma van de herdenking duurt ongeveer 1 uur. Er zijn 3 sprekers, een minuut stilte en een kranslegging. Burgemeester Koen Schuiling houdt een toespraak. 

Na de herdenking kunt u napraten in de Martinikerk, met koffie, thee en Indische lekkernijen. U kunt er ook een tentoonstelling bekijken met persoonlijke verhalen van Indische en Molukse Groningers.

Dit jaar begeleidt de Koninklijke Landmacht met 4 militairen en een hoornblazer de herdenking. U kunt ook 2 jeeps uit de Tweede Wereldoorlog bekijken. 

De herdenking en de nazit zijn openbaar voor iedereen. U hoeft zich daarvoor niet aan te melden.

Herdenking Marum

Op 15 augustus is er ook een herdenking in Marum. U bent van harte welkom vanaf 19:00 uur bij de Romaanse kerk aan de Noorderringweg 41 in Marum.