Logo van Gemeente Groningen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Groningen
Logo van Gemeente Groningen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Groningen

Herdenking Nederlands-Indië 15 augustus

Op 15 augustus herdenken we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van het vroegere Nederlands-Indië.

Herdenking op het Martinikerkhof

De herdenking is op het Martinikerkhof op vrijdag 15 augustus 2025 vanaf 17:30 uur. U kunt hier de slachtoffers herdenken die omgekomen zijn tijdens de Japanse bezetting. En aandacht geven aan het gevoel van alle slachtoffers die geleden hebben door geweld, onderdrukking en gedwongen arbeid.

Het programma van de herdenking duurt ongeveer 1 uur. Sprekers worden afgewisseld met muziek, er is een minuut stilte en een kranslegging.

Programma

17:30 uurOpening met optreden spoken word door Jooz.
17:38 uurToespraak burgemeester Roelien Kamminga.
17:47 uurHet Indische Onze Vader gezongen door Sabine Koch.
17:52 uurTaptoe gevolgd door 1 minuut stilte.
17:58 uurKranslegging door Leo van der Weele.
18:04 uurSpreekster 1e generatie: Hennie van der Heyde-Lindeman.
18:12 uurGitaarspel door Domingus Pfaff.
18:18 uurSpreekster 3e generatie: Anna Pikkemaat.
18:25 uurNawoord en einde.

Nazit

Na de herdenking is er gelegenheid tot napraten onder het genot van een klein Indonesisch hapje met koffie en thee. Tevens zal tijdens de nazit in de kerk een dameskoor het meerstemmige lied ‘de Nieuwe Wereld’ van Dvorak ten gehore brengen. Dit lied is gezongen in een vrouwenkamp op Sumatra om hen hoop en kracht te geven. Omdat de zangeressen muziekinstrumenten voorstellen, wordt er gesproken van een stemmenorkest. 

Expositie

Van dinsdag 12 t/m zaterdag 16 augustus is de pop-up expositie van beeldend kunstenaar Egbert Pikkemaat ‘Oorlogsverhalen van Indische en Molukse Groningers’ te zien in de Martinikerk (tijdens de openingstijden van de kerk). 

De expositie toont persoonlijke verhalen van Indische en Molukse Nederlanders uit Groningen, vaak met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. De expositie bestaat uit een speciaal kartonnen systeem en bevat een audiotour. Tijdens de nazit is de expositie uiteraard te bezichtigen.

Magazine

Bij de expositie is dit jaar ook een magazine te koop waarin alle verhalen van de expositie zijn na te lezen. Het magazine is verkrijgbaar voor € 20 en alleen contant te betalen. De opbrengst gaat naar de stichting ten behoeve van de organisatie van de Indië-herdenking.