Groninger slavernijverleden

In Nederland is steeds meer aandacht voor het slavernijverleden en het leed dat de slavenhandel heeft veroorzaakt. De gemeente heeft de RUG en het Groninger Museum in 2022 opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de rol en de betrokkenheid van het toenmalige stadsbestuur bij de VOC en de WIC. De onderzoekers hebben op 28 februari 2024 hun onderzoeksrapport aangeboden aan de gemeenteraad.

Bijeenkomst excuses slavernijverleden

16 mei 2024 is 'the international day of living together in peace'. Dan gaat de gemeente namens het stadsbestuur haar excuses aanbieden aan de nazaten van de tot slaaf gemaakten. Deze excuses gaan over de rol die het toenmalige stadsbestuur speelde in het slavernijverleden.

De bijeenkomst vindt plaats in de Anda Kerkhovenzaal van het stadhuis, op donderdag 16 mei vanaf 19:00 uur. Er is een mogelijkheid om de bijeenkomst te volgen via een livestreamexterne-link-icoon.

Open inschrijving

Wilt u erbij aanwezig zijn? Er zijn nog een aantal zitplekken beschikbaar. U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar representatie@groningen.nl. U krijgt dan van ons een bevestiging van uw reservering en het programma toegestuurd. Als de zaal al vol is, krijgt u uiteraard ook bericht dat de reservering helaas niet kan worden bevestigd.

Vooronderzoek monument

Er is een burgerinitiatief ingediend rondom de oprichting van een slavernijmonument in Groningen. De gemeente ondersteunt dit initiatief.

De gemeente heeft kunstpunt Groningen opdracht gegeven hoe met beeldende kunst de gedeelde geschiedenis van ons slavernijverleden zichtbaar kan worden gemaakt in de openbare ruimte. Dit heeft in juli 2022 geleid tot een advies van kunstpunt aan de gemeente.

Extern onderzoeker Peggy Wijntuin heeft met diverse betrokkenen gesproken over de voorkeuren voor een gezamenlijk monument of afzonderlijke monumenten voor het Trans-Atlantische en Aziatische slavernijverleden. Dit advies is in juni 2023 besproken en gepresenteerd aan wethouder Molema.

Vervolgens is besloten tot de oprichting van twee monumenten voor het Trans-Atlantische en Aziatische slavernijverleden. We denken momenteel na over de manier waarop we de totstandkoming van de monumenten goed kunnen organiseren.

Meer informatie