Herstel rivierloop de Hunze
Waarom
De rivier de Hunze is van grote betekenis geweest voor de stad Groningen. Het was de toegang naar de zee en naar het venige achterland, vanwaar turf naar de stad werd aangevoerd. Deze historische rivierloop is grotendeels verdwenen. Oude oeverwallen, meanders en smalle slootjes herinneren ons nog aan het Hunzelandschap.
De gemeente Groningen wil de oude Hunzeloop weer een prominente plek geven. Dit is ook vastgelegd in het Coalitieakkoord en in de omgevingsvisie van de gemeente. Daarom heeft de gemeente het ontwikkelkader ‘Groningen stad aan de Hunze' opgesteld, waarin staat hoe we de Hunze terug willen brengen.
Met het herstellen van deze groenblauwe verbinding door de stad brengen we niet alleen een historische structuur terug in stad, ook en vooral dragen we bij aan de opgaven van nu:
- we versterken de biodiversiteit;
- vangen overtallig regenwater op;
- bieden een koelteplek in tijden van hitte;
- zorgen voor een recreatieve route dwars door de stad;
- en geven identiteit aan de openbare ruimte.
Ontwikkelkader en uitvoeringsplan
Uitgangspunt van dit ontwikkelkader is dat bij nieuwe ontwikkelingen rondom de oude Hunzeloop het herstel van de Hunze onderdeel wordt van het plan.
Ontwikkelende partijen krijgen, aan de hand van het ontwikkelkader, een heldere agenda mee met richtlijnen over de wijze waarop het Hunzeherstel kan plaatsvinden in het plan. Een aantal initiatieven pakken we vanuit de gemeente Groningen zelf op. Deze projecten zijn opgenomen in een uitvoeringsplan.
Stukje bij beetje zullen zo steeds meer puzzelstukjes gelegd worden om op termijn de Hunze weer zichtbaar, beleefbaar en van betekenis te maken.
Pas wanneer er ingrepen plaats gaan vinden in en rondom het Hunzegebied, bekijken we per project wat er mogelijk is om een deel van het Hunzeherstel uit te voeren. Dan starten we een gebiedsproces en zoeken we samen met grondeigenaren en andere partijen naar mogelijkheden om het Hunzeherstel hier uit te voeren. Tijdens zo’n gebiedsproces is er volop ruimte voor inspraak.
Inspraak
Van 19 juli t/m 29 september 2023 kon u reageren op de inhoud van het concept-ontwikkelkader. De gemeente heeft deze opmerkingen verwerkt in de definitieve versie van het ontwikkelkader en het bijbehorende uitvoeringsplan.