Strooien bij gladheid
Waar en wanneer strooien we welke wegen? En wat kunt u zelf doen?
Gratis strooizout
U kunt gratis strooizout krijgen in de winter. Daarmee wil de gemeente Groningen u helpen om de stoep sneeuwvrij en schoon te houden.
Regels
- Neem zelf een emmer of plastic zak mee.
- Van 15 november tot het einde van de winter.
- Maximaal 10 kilo per persoon per keer.
- Op = op.
Ophalen
U kunt het strooizout halen bij de afvalbrengstations en wijkposten.
Melden
Is een weg op de kaart niet gestrooid? Dan kunt u dit melden bij de gemeente.
Belangrijke tekst: Bij extreem weer zijn alle strooiers en sneeuwploegen nodig voor de hoofdwegen en busroutes. De standaardroutes worden dan ingekort of later schoongemaakt.
Meer informatie
Welke voetpaden strooien we?
In de binnenstad strooien we als we verwachten dat het glad wordt. Bij gezondheidscentra, sport- en wijkvoorzieningen strooien we pas als het glad is en alleen op werkdagen.
Wat doen we bij extreem weer?
Bij extreem weer zijn alle strooiers en sneeuwploegen nodig voor de hoofdwegen en busroutes. De standaardroutes worden dan ingekort of later schoongemaakt.
Waarom strooien we niet alle straten, stoepen en fietspaden?
De gemeente heeft niet genoeg mensen en materiaal om alles ijs- en sneeuwvrij te houden. Ook zijn er smalle straten waar de grote strooiwagens niet kunnen komen of waar de kans groot is dat ze geparkeerde auto’s raken.
Wie strooit de rijkswegen en provinciale wegen?
In de gemeente liggen ook A-wegen en N-wegen. Het rijk en de provincie strooien deze wegen zelf en hebben hun eigen regels. Daarom worden deze wegen soms op andere tijden gestrooid.
Hoe weten we of we moeten strooien?
Naast de weersvoorspelling gebruiken we ook sensoren in de weg. Die sensoren meten de temperatuur, het zoutgehalte en de vochtigheid van de weg.