Extra regelingen voor jeugd en opvoeding

Misschien heeft u recht op bijvoorbeeld kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst, vergoeding voor schoolkosten, sporten met Bslim, de bibliotheek of voor huiswerkbegeleiding.

Overzicht van extra vergoedingen

Werkt u of volgt u een traject of een studie? Dan hebt u misschien recht op kinderopvangtoeslag. Vraag de kinderopvangtoeslag aan bij de Belastingdienstexterne-link-icoon. Of ga voor meer informatie naar het WIJ-teamexterne-link-icoon bij u in de buurt.

Ontvangt u al kinderopvangtoeslag? Dan is het belangrijk dat u uw gegevens voor de kinderopvangtoeslag regelmatig controleert. Geef wijzigingen in uw situatie meteen door via Mijn toeslagenexterne-link-icoon  of via de app Kinderopvangtoeslag. Want veranderingen in uw situatie hebben invloed op de toeslag waar u maandelijks recht op hebt. Bijvoorbeeld een verandering in uw inkomen of het aantal uren opvang dat u afneemt.

Kunt u de schoolkosten van uw kind op de basisschool of het voortgezet onderwijs niet betalen? Of de kosten van een MBO - opleiding? Dan kunt u hiervoor zelf een vergoeding aanvragen bij Stichting Leergeldexterne-link-icoon. U kunt ook een vergoeding aanvragen voor de kosten van sport, zwemles, muzieklessen of een hobby. Of voor een tweedehands fiets en gymkleding voor school. Ga voor meer informatie naar het WIJ-teamexterne-link-icoon bij u in de buurt.

Soms kunt u een extra bedrag aan kinderbijslag krijgen als uw kind intensieve zorg nodig heeft en thuis woont. U kunt dit bedrag krijgen als er een heel jaar (van 1 januari tot en met 31 december) dubbele kinderbijslag is betaald omdat uw kind intensieve zorg nodig heeft. Het extra bedrag wordt 1 keer per jaar betaald. Kijk op de websiteexterne-link-icoon van de Sociale Verzekeringsbank voor meer informatie.

Sporten voor uw kinderen hoeft geen geld te kosten. In veel wijken zijn gratis sportactiviteiten. B-Slim organiseert gratis sportactiviteiten voor kinderen. Dat doen ze in Ten Boer en in de wijken Lewenborg, Beijum, Oosterpark, Corpus den Hoorn, De Wijert, Hoogkerk, Selwerd, Paddepoel, Vinkhuizen, Indische Buurt en De Hoogte.

Ook de jeugdteams van WIJ Groningen organiseren activiteiten voor kinderen uit alle wijken. Ga voor meer informatie naar Sport050externe-link-icoon, Check050externe-link-icoon of ga naar het WIJ-teamexterne-link-icoon bij u in de buurt.

Kinderen en jongeren (van 8 t/m 17 jaar) die techniek en wetenschap leuk vinden, kunnen terecht bij de Jonge Onderzoekers Groningenexterne-link-icoon. Tijdens workshops (ook in de vakantie) leren kinderen bijvoorbeeld een radio bouwen, een mooie game of website bouwen of maskers en tassen maken.

Houdt uw kind van computers of van elektronica en mechanica? Of wil uw kind meer leren over fotografie of het mixen van muziek? Bekijk dan de website Technisch & Creatief Jeugdcentrumexterne-link-icoon (Stichting SCN).

Wil uw kind (van 4 t/m 17 jaar) graag lid worden van een sportclub? Of wil uw kind meedoen aan activiteiten zoals muziek, theater, dans, of tekenen? Maar hebt u daar zelf geen geld voor? Het Jeugdfonds Sport & Cultuurexterne-link-icoon kan een lidmaatschap of lesgeld vergoeden. Ook sportkleding, materialen en instrumenten kunnen vergoed worden. U kunt een aanvraag doen voor een bijdrage van maximaal € 250,- (sport) of  € 450,- (cultuur) per kind per jaar. Aanvragen kan alleen via een tussenpersoon. Bijvoorbeeld een onderwijzer op school of iemand van het WIJ-teamexterne-link-icoon bij u in de buurt.

Je kunt bij Jimmy's Jongerenwinkelexterne-link-icoon altijd binnenlopen...

  • Als je een vraag hebt over geldzaken, school...met al je vragen kun je bij ons terecht!
  • Als je een leuk idee hebt, zoals een filmavond of een jamsessie houden, is Jimmy's de plek waar je dit kunt doen, de vrijwilligers en stagiaires vinden het leuk om je erbij te helpen!
  • Maar ook als je gewoon lekker wilt chillen.

Gratis lid worden van de bibliotheek? Dat kan voor kinderen t/m 17 jaarexterne-link-icoon. Volwassenen met een Stadjerspasexterne-link-icoon betalen €5,00 per jaar. Ga voor meer informatie naar het WIJ-teamexterne-link-icoon bij u in de buurt.

Hebt u een goed idee voor de kinderen uit arme gezinnen in uw wijk? Maar geen geld voor de uitvoer? Fonds Goed Ideeexterne-link-icoon helpt u graag op weg. Het fonds kan geld geven tot maximaal € 1.500,-. U hebt een goed idee voor kinderen die opgroeien in armoede in de stad Groningen? Het kan van alles zijn, van workshops tot inzameling van kinderkleding. Behalve geld kunt u ook advies krijgen van het Fonds Goed Idee.

Meer informatie op vind u op de Facebook pagina van Fonds Goed Ideeexterne-link-icoon of ga naar het WIJ-teamexterne-link-icoon bij u in de buurt.

Stichting kinderen van de voedselbank geeft kledingpakkettenexterne-link-icoon uit voorzien van nieuwe kleding, nieuwe schoenen, en een aantal leuke nieuwe cadeautjes. Voor kinderen die op de basisschool zitten hebben ze een verjaardagsboxexterne-link-icoon om een feestje te kunnen vieren. Voor het aanvragenexterne-link-icoon moet u minimaal 3 maanden bij de Voedselbank zitten.

Wanneer u een Stadjerspasexterne-link-icoon heeft, kunnen uw kinderen in aanmerking komen voor goede huiswerkbegeleiding. Op het Werkman College (locatie Kluiverboom), in de Oosterparkwijk, Vinkhuizen en Groningen-Zuid wordt gratis huiswerkbegeleidingexterne-link-icoon aangeboden. Er is een maximum aan het aantal plekken. Of ga naar het WIJ-teamexterne-link-icoon bij u in de buurt.

Heeft uw kind geen fiets? En hebt u een minimum inkomen? Dan kunt u voor uw kind (6 tot 12 jaar) een fiets aanvragen. Doe een aanvraag! | Leergeld Groningen en omstrekenexterne-link-icoon

Zwanger maar geen geld voor de babyuitzet? De Kraambankexterne-link-icoon heeft gratis babykleertjes tot maat 68. Maar ook kinderwagens, badjes, luiers, beddengoed en kraampakketten. En ook zwangerschapskleding voor mama’s. Bij Stichting Babyspullenexterne-link-icoon kunt u een babystartpakket aanvragen. Of ga naar het WIJ-teamexterne-link-icoon bij u in de buurt voor meer informatie.

Bij de Speelotheek Groningenexterne-link-icoon kunt u speelgoed lenen. Dit is voor alle kinderen van 0 tot ongeveer 9 jaar.

Andere toeslagen en regelingen

Misschien zijn er nog meer toeslagen of regelingen waar u recht op hebt. Dan kunt u maandelijks veel geld besparen.

Ontdek het via Dat geldt voor mijexterne-link-icoon van De VoorzieningenWijzer. Vraag een adviesgesprek aan of doe zelf anoniem de check. U kunt direct de toeslagen en regelingen aanvragen.