Echtscheiding doorgeven

Gaat u scheiden? Of bent u net gescheiden? Is uw partnerschap beëindigd? Dan moet u dat doorgeven aan de gemeente.
De uitspraak van de rechtbank moet u binnen 6 maanden sturen naar de gemeente waar uw huwelijk of partnerschap is gesloten. Meestal regelt een advocaat dit voor u.

Hoe het werkt

  1. Via een advocaat vraagt u samen met uw partner of alleen de echtscheiding aan bij de rechtbank. Als u het alleen doet, heet dat een 'eenzijdig verzoek'.
  2. De advocaat van één van de partijen stuurt binnen 6 maanden de uitspraak (beschikking) naar de gemeente waar u bent getrouwd of uw partnerschap hebt laten registreren. Deze gemeente verwerkt uw scheiding in de administratie van de burgerlijke stand. Voorwaarde is dat er geen beroep tegen de beschikking meer mogelijk is en dat beide partijen de beschikking accepteren. Bent u getrouwd in het buitenland? Dan moet de advocaat de stukken naar de gemeente Den Haag sturen.
  3. Een geregistreerd partnerschap beëindigen kan ook zonder rechter, bij een advocaat of notaris. Die stuurt dan de overeenkomst naar de gemeente. Dit kan alleen als u geen minderjarige kinderen heeft.
  4. Een huwelijk of partnerschap is pas officieel beëindigd als de scheiding is ingeschreven bij de burgerlijke stand van de gemeente.
  5. Na de inschrijving bij de burgerlijke stand wordt de scheiding ook verwerkt in de basisregistratie personen (BRP). Deze wijziging kunt u zien op mijnoverheid.nlexterne-link-icoon

Kosten

Geen kosten.

Meer informatie

Bent u in het buitenland gescheiden?

Bent u in het buitenland gescheiden? Dan kunt u de (buitenlandse) echtscheidingsakte inleveren en laten registeren bij de gemeente waar u woont. Dan registreert de gemeente die akte in de basisregistratie personen (BRP).

Naamgebruik wijzigen

U kunt online het gebruik van uw achternaam wijzigen na een scheiding of beëindiging partnerschap.