Cultuurstipendia

Voor talentvolle beginnende schrijvers en kunstenaars stelt de gemeente aanmoedigingsbeurzen beschikbaar.

Hendrik de Vriesstipendium

Elk jaar stelt de gemeente twee Hendrik de Vriesstipendia beschikbaar voor jonge, talentvolle Groninger kunstenaars en kunstenaarscollectieven. We reiken ieder jaar een stipendium voor literatuur én beeldende kunst uit. De stipendia zijn vernoemd naar dichter, schilder en tekenaar Hendrik de Vries (1896-1989), lid van de Groninger kunstkring De Ploeg.

Wat houdt de beurs in?

 • Beurs van € 6.000,- voor het produceren en presenteren van het kunstwerk dat in het door jou ingediende werkplan staat beschreven. Voor de literaire beurs is dit inclusief € 2.500,00 voor een (Nederlandse) boekuitgave bij Uitgeverij Passage. Als jouw ingediende plan daarom vraagt kan er afgeweken worden van de uitgave van een boek
 • Coach naar keuze ter waarde van maximaal € 1.000,00
 • Feestelijke bekendmaking en prijsuitreiking op zondag 11 december 2022 bij Kunstpunt Groningen
 • Je geeft een presentatie van jouw werk op het talentevent Wildvang in 2023 bij Kunstpunt Groningen

De gemeente heeft gekozen voor een vaste uitgever: Uitgeverij Passage. Dit omdat zij veel kennis en ervaring heeft in het begeleiden en uitgeven van literair talent. Door deze samenwerking is de zichtbaarheid en herkenbaarheid van het eindproduct gewaarborgd. Het eindproduct maakt namelijk deel uit van de langlopende Hendrik de Vries-reeks. Dit is goed voor de zichtbaarheid, uitstraling en promotie van de uitgave. En voor de zichtbaarheid van jou als auteur. Uitgeverij Passage beschikt over een uitgebreid distributienetwerk.

Je maakt een eindproduct. Dit kan van alles zijn; van spoken word tot motion comic of digitaal feuilleton. Verras ons!

Wanneer mag je meedoen?

 • Je woont of werkt in de gemeente Groningen
 • Jouw plan betreft nieuw werk
 • Je gebruikt de prijs voor het maken van dit nieuwe werk
 • Jouw portfolio heeft een professionele uitstraling
 • Je hebt ervaring met professionele presentaties
 • Je bent op 31 december 2022 35 jaar of jonger

Binnen het stipendium is het mogelijk om voor beide beurzen in aanmerking te komen. Je moet dan wel 2 plannen indienen: 1 voor de beeldende kunst en 1 voor de literaire kunst.

Hoe doe je mee?

Aanmelden kan niet meer. Dan kon tot maandag 12 september 2022, 12:00 uur.

Vervolg

Een deskundige jury beoordeelt alle inzendingen en kiest hieruit een aantal genomineerden voor de beeldende kunst en literatuurstipendia. De wethouder van cultuur maakt tijdens Wildvang op zondag 11 december 2022 de namen van de winnaars bekend. De jury bestaat dit jaar uit: Barend van Heusden, Bart Nijstad, Sandra van Voorst, Ernst Arbouw, Rosa Everts en Emily Kocken (voorzitter).

Van 11 december 2022 tot en met 7 januari 2023 mogen alle genomineerden eerder gemaakt werk presenteren bij Kunstpunt Groningen.

George Verbergstipendium

Elk jaar stelt de gemeente een George Verbergstipendium beschikbaar voor studenten en pas afgestudeerden van de bacheloropleiding Autonome Beeldende Kunst en masteropleiding MFAm Painting van Academie Minerva in Groningen. De beurs is vernoemd naar oud-directeur George Verberg van de NV Nederlandse Gasunie, vanwege zijn verdiensten voor het culturele klimaat in Groningen. De organisatie is in handen van Academie Minerva.

Wat houdt de beurs in?

 • Toelage van € 10.000,-
 • Werkverblijf in het buitenland (Baltische Staten, Duitsland, Polen of Scandinavië)

Meer informatie

Academie Minerva geeft meer informatie over het George Verbergstipendium, zoals over voorwaarden en aanmelding.

Andrea Elkenbracht Fonds

Elk jaar stelt de gemeente een beurs beschikbaar voor een muzikaal talent van het Prins Claus Conservatorium. In het ene jaar richt de beurs zich op de klassieke muziek, in het andere jaar op de moderne muziek. De beurs is vernoemd naar de Groninger concertpianiste en muziekpedagoge Andrea Elkenbracht (1888 – 1964). Uit haar nalatenschap is een fonds opgericht.

Wat houdt de beurs in?

Toelage van € 5.000,-

Meer informatie

Diane Brouns (procesondersteuner)
050 367 62 66
Contactformulier