Cultuurstipendia

Voor talentvolle beginnende schrijvers en kunstenaars stelt de gemeente aanmoedigingsbeurzen beschikbaar.

  Hendrik de Vriesstipendium

  Elk jaar stelt de gemeente twee Hendrik de Vriesstipendia beschikbaar voor jonge, talentvolle Groninger kunstenaars en kunstenaarscollectieven. Vanaf 2017 reiken wij het stipendium voor literatuur én beeldende kunst elk jaar uit. De stipendia zijn vernoemd naar dichter, schilder en tekenaar Hendrik de Vries (1896-1989), lid van de Groninger kunstkring De Ploeg.

  Wat houdt de beurs in?

  • Toelage van € 6.000,- voor het produceren en presenteren van het kunstwerk dat in het door u ingediende werkplan staat beschreven. Voor de literaire beurs is dit inclusief €2.500,00 voor de uitgave van het boekje.
  • Coach naar keuze ter waarde van maximaal € 1.000,-
  • De boeken verschijnen bij Uitgeverij Passage, de kosten hiervan moeten uit de toelage worden betaald (geldt alleen voor de literaire prijs).
  • Feestelijke bekendmaking en prijsuitreiking op zaterdag 9 december 2017.
  • U geeft een presentatie van uw werk op het talentevent Wildvang op 15 december 2018 in het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen).

  Wanneer mag u meedoen?

  • U woont of werkt in de gemeente Groningen.
  • Uw plan betreft nieuw werk.
  • U gebruikt de prijs voor het maken van dit nieuwe werk.
  • Uw portfolio heeft een professionele uitstraling.
  • U hebt ervaring met professionele (boek)presentaties.
  • U bent op 31 december 2017 35 jaar of jonger.

  Binnen het stipendium is het mogelijk om voor beide beurzen in aanmerking te komen. U moet dan wel 2 plannen indienen: 1 voor de beeeldende kunst en 1 voor de literaire kunst.

  Hoe doet u mee?

  U kon t/m zondag 24 september 2017 een aanvraag indienen. De inschrijving is nu gesloten.

  Vervolg

  Een deskundige jury beoordeelt alle inzendingen en kiest hieruit een aantal genomineerden voor de beeldende kunst en literatuur stipendia. De wethouder van cultuur maakt tijdens Wildvang op 9 december 2017 de namen van de winnaars bekend.
  Van 9 december 2017 tot en met 6 januari 2018 mogen alle genomineerden beeldende kunst eerder gemaakt werk presenteren in het CBK Groningen.

   

  George Verbergstipendium

  Elk jaar stelt de gemeente een George Verbergstipendium beschikbaar voor studenten en pas afgestudeerden van de bacheloropleiding Autonome Beeldende Kunst en masteropleiding MFAm Painting van Academie Minerva in Groningen. De beurs is vernoemd naar oud-directeur George Verberg van de NV Nederlandse Gasunie, vanwege zijn verdiensten voor het culturele klimaat in Groningen. De organisatie is in handen van Academie Minerva.

  Wat houdt de beurs in?

  • Toelage van € 10.000,-
  • Werkverblijf in het buitenland (Baltische Staten, Duitsland, Polen of Scandinavië)

  Meer informatie

  Academie Minerva geeft meer informatie over het George Verbergstipendium, zoals over voorwaarden en aanmelding.

  Andrea Elkenbracht Fonds

  Elk jaar stelt de gemeente een beurs beschikbaar voor een muzikaal talent van het Prins Claus Conservatorium. In het ene jaar richt de beurs zich op de klassieke muziek, in het andere jaar op de moderne muziek. De beurs is vermoemd naar de Groninger concertpianiste en muziekpedagoge Andrea Elkenbracht (1888 – 1964). Uit haar nalatenschap is een fonds opgericht.

  Wat houdt de beurs in?

  Toelage van € 5.000,-

  Meer informatie

  Lieuwe Rozema (beleidsadviseur cultuur)
  050 367 61 95
  lieuwe.rozema@groningen.nl

  Margriet van Weperen
  050 367 7807
  margriet.van.weperen@groningen.nl