Cultuurstipendia

Voor talentvolle beginnende schrijvers en kunstenaars stelt de gemeente aanmoedigingsbeurzen beschikbaar.

Hendrik de Vriesstipendium

Elk jaar stelt de gemeente twee Hendrik de Vriesstipendia beschikbaar voor jonge, talentvolle Groninger kunstenaars en kunstenaarscollectieven. We reiken ieder jaar een stipendium voor literatuur én beeldende kunst uit. De stipendia zijn vernoemd naar dichter, schilder en tekenaar Hendrik de Vries (1896-1989), lid van de Groninger kunstkring De Ploeg.

Wat houdt de beurs in?

 • Beurs van € 6.000,- voor het produceren en presenteren van het kunstwerk dat in het door jou ingediende werkplan staat beschreven. Voor de literaire beurs is dit inclusief € 2.500,- voor de uitgave van het boekje.
 • Coach naar keuze ter waarde van maximaal € 1.000,-
 • De boeken verschijnen bij Uitgeverij Passage, de kosten hiervan moeten uit de toelage worden betaald (geldt alleen voor de literaire prijs).
 • Feestelijke bekendmaking en prijsuitreiking op zaterdag 15 december 2018 in het Centrum Beeldende Kunst (CBK).
 • Je geeft een presentatie van jouw werk op het talentevent Wildvang op 14 december 2019 in het (CBK).

Het boekje, dat onderdeel is van het literaire stipendium, wordt uitgeven door een vaste uitgever: Uitgeverij Passage. De gemeente heeft hiervoor gekozen omdat Uitgeverij Passage veel kennis en ervaring heeft in het begeleiden en uitgeven van literair talent.

Door deze samenwerking is de vormgeving en herkenbaarheid van het boekje gewaarborgd. Het boekje maakt namelijk deel uit van de langlopende Hendrik de Vries-reeks. Dit is goed voor de zichtbaarheid, uitstraling en promotie van de uitgave. En voor de zichtbaarheid van jou als auteur. Uitgeverij Passage beschikt over een uitgebreid distributienetwerk binnen de Nederlandse boekhandels.

Wanneer mag je meedoen?

 • Je woont of werkt in de gemeente Groningen.
 • Jouw plan betreft nieuw werk.
 • Je gebruikt de prijs voor het maken van dit nieuwe werk.
 • Jouw portfolio heeft een professionele uitstraling.
 • Je hebt ervaring met professionele (boek)presentaties.
 • Je bent op 31 december 2018 35 jaar of jonger.

Binnen het stipendium is het mogelijk om voor beide beurzen in aanmerking te komen. Je moet dan wel 2 plannen indienen: 1 voor de beeldende kunst en 1 voor de literaire kunst.

Deelname gesloten

Je kunt je niet meer aanmelden. Dat kon tot maandag 17 september 2018 tot 12:00 uur.

Vervolg

Een deskundige jury beoordeelt alle inzendingen en kiest hieruit een aantal genomineerden voor de beeldende kunst en literatuur stipendia. De wethouder van cultuur maakt tijdens Wildvang op zaterdag 15 december 2018 de namen van de winnaars bekend.
De jury bestaat dit jaar uit: Barend van Heusden, Aimée Terburg, Mathijs Sanders, Adri Schokker, Fleur van der Bij en Andrea Moeller (voorzitter).

Van 15 december 2018 tot en met 12 januari 2019 mogen alle genomineerden beeldende kunst eerder gemaakt werk presenteren in het CBK Groningen.

George Verbergstipendium

Elk jaar stelt de gemeente een George Verbergstipendium beschikbaar voor studenten en pas afgestudeerden van de bacheloropleiding Autonome Beeldende Kunst en masteropleiding MFAm Painting van Academie Minerva in Groningen. De beurs is vernoemd naar oud-directeur George Verberg van de NV Nederlandse Gasunie, vanwege zijn verdiensten voor het culturele klimaat in Groningen. De organisatie is in handen van Academie Minerva.

Wat houdt de beurs in?

 • Toelage van € 10.000,-
 • Werkverblijf in het buitenland (Baltische Staten, Duitsland, Polen of Scandinavië)

Meer informatie

Academie Minerva geeft meer informatie over het George Verbergstipendium, zoals over voorwaarden en aanmelding.

Andrea Elkenbracht Fonds

Elk jaar stelt de gemeente een beurs beschikbaar voor een muzikaal talent van het Prins Claus Conservatorium. In het ene jaar richt de beurs zich op de klassieke muziek, in het andere jaar op de moderne muziek. De beurs is vernoemd naar de Groninger concertpianiste en muziekpedagoge Andrea Elkenbracht (1888 – 1964). Uit haar nalatenschap is een fonds opgericht.

Wat houdt de beurs in?

Toelage van € 5.000,-

Meer informatie

Lieuwe Rozema (beleidsadviseur cultuur)
050 367 61 95
Contactformulier