Bouw- en sloopafval inleveren

Bouw- en sloopafval of verbouwingsafval is alles wat in of aan een pand heeft vastgezeten. Bijvoorbeeld gipsplaat, plavuizen, gasbetonblokken, een toiletpot, tegels of een kozijn met glas. Vaak gaat het om samenstellingen van verschillende materialen, zoals hout, metaal, steenachtige materialen en kunststof.

Verbouwingsafval wegbrengen naar afvalbrengstation

U kunt terecht bij de 2 afvalbrengstations in de stad Groningen. Hier betaalt u kosten voor.

Laten ophalen

Hebt u veel verbouwingsafval? Huur dan een afvalcontainer en laat hem ophalen als die vol is. Zo'n container huurt u bij:

Wat is verbouwingsafval?

O.a. aanrechtbladen, badkuipen, wc-potten, wasbakken, keukenkastjes, schoon puin, gipsplaten, golfplaten (geen asbest), isolatiemateriaal, hout, dikke balken, deuren, pallets, vlakglas met kozijnen, douchedeur of -cabine, gasbeton, dakbedekking, asbest of gelijkend materiaal als het meer is dan 35 m3, auto-onderdelen. Als het meer is dan 0,5 m3 ook: tuinpaaltjes, zand, bielzen, tuinschuttingen, bestrating.

Asbest

Asbest is ook bouw- en sloopafval, maar daarvoor gelden speciale regels.

Authentieke elementen

Hebt u een oud pand met authentieke elementen? Zoals binnen- en buitendeuren, schouwen, glas-in-lood, traponderdelen, hang- en sluitwerk en tegels? Gaat u verbouwen en kunt u de historische elementen niet meer behouden? Dan kunt u deze schenken aan de stichting Monument & Materiaal in Groningen. Deze stichting stelt bouwmaterialen (tegen een vergoeding) beschikbaar voor restauraties van monumenten en andere karakteristieke panden die voor 1955 zijn gebouwd. De medewerkers kunnen de materialen bij u ophalen. Kijk voor meer informatie op de website van Monument & Materiaalexterne-link-icoon.