Logo van Gemeente Groningen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Groningen
Logo van Gemeente Groningen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Groningen

Bescherming planten en dieren in Gemeentelijke Ecologische Structuur (GES)

In Groningen hebben we een plan gemaakt om planten en dieren te beschermen. Dit noemen we de Gemeentelijke Ecologische Structuur (GES). Wij willen de variatie aan soorten behouden en vergroten. 

GES

In de GES verbinden we groene en waterrijke gebieden met elkaar zodat planten en dieren zich vrij kunnen bewegen en ontwikkelen. Deze gebieden en verbindingen hebben we vastgelegd in een kaart en uitgewerkt in een omgevingsprogramma. Dit is het deel van de Omgevingswet waarin beleid is uitgewerkt. 

In de film hieronder laat onze ecoloog Jerry voorbeelden zien van GES kerngebieden en verbindingen hiertussen. 

Omgevingsprogramma

In het omgevingsprogramma vertellen we hoe we de GES willen beschermen en beheren. Ook staat er in hoe we met de GES gaan werken en welk budget we hebben om de GES te versterken en uit te breiden. 

Inspraak

U kunt uw mening geven over de GES via formele inspraak. Dit kan van woensdag 9 oktober tot en met vrijdag 22 november. 

Wilt u uw mening geven? Stuur een e-mail naar ges@groningen.nl

Of stuur een brief naar het College van burgemeester en wethouders van Groningen:

Postbus 30026
9700 RM Groningen
t.a.v. programma Leefkwaliteit

Na de inspraak

Na 22 november 2024 verwerken we alle meningen in een inspraaknota. Hierin geven we aan hoe we het ontwerp omgevingsprogramma gaan aanpassen. De definitieve versie wordt door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld. We verwachten dat dit eind januari gebeurt.

Meestgestelde vragen

Staat uw vraag hier niet tussen? Mail naar ges@groningen.nl of bel 14 050. 

Wat is de GES?

GES staat voor Gemeentelijke Ecologische Structuur. Het is een samenhangend geheel van groene en waterrijke gebieden en verbindingen hiertussen, waar inheemse dieren en planten zich thuis voelen.

Waarom een GES?

De bevolking groeit, er moet gewoond, gewerkt en vervoerd worden. Dit vraagt ruimte en werpt beperkingen en bedreigingen op voor dieren en planten.

Wereldwijd is de diversiteit van planten en dieren fors afgenomen. En ook binnen de gemeente Groningen komen steeds minder plant- en diersoorten voor. Daar maken wij ons zorgen over, want mensen, dieren en planten zijn van elkaar afhankelijk. 

Met de GES willen we de soortenrijkdom behouden, beschermen én versterken, doordat dieren en planten zich kunnen verplaatsen en voorplanten. Ook kunnen we in GES-gebieden de effecten opvangen van het veranderende klimaat. 

Waaruit bestaat de GES?

De GES verbindt de topnatuurgebieden rond de gemeente (bijvoorbeeld het Paterswoldsemeer gebied, Koningslaagte en de Onlanden) met kerngebieden met hoge natuurwaarden (zoals parken en begraafplaatsen) en verbindingen daartussen (bermen, sloten, faunapassages). De GES vormt een ‘groenblauwe bloedsomloop’ in en rond de stad, de dorpen en het platteland.

Wat staat er op de concept GES-kaart?

Op de concept GES kaart ziet u in welke gebieden en verbindingen we hebben en welke we nog gaan ontwikkelen. In deze gebieden willen we de ecologische waarden behouden, beschermen en versterken. Op de kaart staat ook welke knelpunten we nog willen oplossen. 

Daarnaast hebben we een GES-omgevingsprogramma geschreven. Hierin hebben we verantwoord hoe de GES is opgebouwd en hoe we ermee gaan werken. De GES-kaart en het omgevingsprogramma gaan over gebieden waarvan de gemeente eigenaar is.

Wat kan er wel en niet in GES-gebied?

Het is belangrijk dat de ecologische waarden in GES-gebieden goed blijven. Daarom moeten GES-gebieden voldoen aan de vijf V’s: er moet voldoende voedsel zijn, mogelijkheden voor voortplanting, vocht (zowel onder als boven de grond), veiligheid (dieren kunnen schuilen of zich veilig vestigen) en dieren moeten zich tussen gebieden kunnen verplaatsen.   

Dat betekent dat niet alle ruimtelijke ontwikkelingen kunnen plaatsvinden in GES-gebieden. We toetsen eventuele ruimtelijke ontwikkelingen op de vijf V’s. Voldoen plannen daar niet aan, dan is aanpassing nodig.   

Wordt de GES juridisch beschermd?

De GES krijgt een plek in het gebiedsgerichte omgevingsplan. Daarmee is de GES juridisch beschermd door de omgevingswet. Het duurt nog wel een tijdje voordat de gemeente omgevingsplannen kan maken. Tot die tijd werken we met een GES-effectanalyse, waarin we toetsen of ruimtelijke plannen in GES-gebieden voldoen aan speciale ecologische eisen. Dit geldt alleen voor gebieden die van de gemeente zijn.

Wat betekent de GES voor inwoners van Groningen?

De GES betekent een gezonde bodem, schone lucht en een omgeving waar zowel mens, dier, als plant goed kunnen leven. U kunt er sporten, wandelen, picknicken en ontspannen. En genieten van een groene omgeving, waarvan het wetenschappelijk is bewezen dat mensen zich er gelukkiger voelen.