build-reside iconAanpak Binnenstad Groningen

De binnenstad van Groningen krijgt de komende jaren een forse impuls: meer ruimte voor voetgangers en fietsers, aantrekkelijker én goed bereikbaar.

Binnenstad 050 - ruimte voor jou

Het wordt steeds drukker in de binnenstad van Groningen. Daarom moeten we slimmer met de beschikbare ruimte omgaan.

Dit doen we via ongeveer 50 projecten onder de noemer Binnenstad 050 – ruimte voor jou. Het doel is een aantrekkelijke, toegankelijke, veilige en bereikbare binnenstad voor iedereen.

Stadslogistiek

Samen met vervoerders, ondernemers en belangenorganisaties werken we aan een plan om het vracht- en bestelverkeer in de binnenstad te verminderen. Dit plan heet ‘Ruimte voor Zero Emissie Stadslogistiek’.

Het doel is dat er in 2023 venstertijden gelden in de hele binnenstad, Westerhaven en de Sledemennerbuurt en dat bevoorrading in 2025 alleen nog maar emissievrij (elektrisch, met waterstof, op de fiets) gebeurt.

Venstertijden

Venstertijden zijn tijdstippen (tussen 05.00 – 12.00 uur) waarop bedrijfs- en vrachtauto’s toegang hebben tot (een gedeelte van) de stad om te laden en te lossen. Delen van de binnenstad, zoals de Grote Markt, Herestraat en Folkingestraat, hebben al jarenlang venstertijden.

Per 1 februari 2023  gelden er venstertijden:

  • binnen de hele Diepenring.
  • bij winkelgebied Westerhaven.
  • de Sledemennerbuurt.

De enige uitzondering is de route van Noorderhaven via Spilsluizen, Turfsingel richting het Schuitendiep.

Moet je tóch met een bedrijfs- of vrachtauto het gebied in? Vraag dan een  ontheffing aan. Meer informatie hierover lees je in de folder of op de website van ruimtevoorjou

Kaart venstergebied

Meer informatie