educate-grow-up iconAanmelden basisschool

In Nederland gaan kinderen van 4 jaar voor het eerst naar de basisschool.

Aanmelden

Is uw kind jonger dan 3 jaar? Dan kunt u uw kind nog niet aanmelden, omdat dit door de wet verboden is.

Als uw kind 3 jaar is, mag u uw kind aanmelden op een basisschool. Wilt u weten hoe u een school kunt kiezen en hoe u uw kind kunt aanmelden? Kijk hieronder welke 5 stappen er zijn voordat uw kind voor het eerst naar school gaat en wat u moet doen. 

In Groningen kunt u kiezen uit een ruim aanbod van openbare en bijzondere basisscholen, bijvoorbeeld protestants-christelijk, Montessori, Dalton of de Vrije School. Dat is fijn, want zo kunt u een school kiezen die past bij uw kind(eren) en bij u. U kunt uw kind aanmelden op elke basisschool in Groningen.

Veel scholen organiseren informatiemomenten. Elke school heeft een (digitale) schoolgids. Op de websites van de scholen staat ook veel informatie. Op de website scholenopdekaart.nl kunt u scholen met elkaar vergelijken. Voor u en uw kind is het misschien fijn als de school in de buurt is. Neem contact op met de scholen waarin u interesse heeft en vraag naar de mogelijkheden om kennis te maken.

U kunt informatie ophalen op veel manieren. Natuurlijk bij de scholen zelf, maar ook via het internet, het consultatiebureau, de kinderopvang, WIJ of door andere ouders te vragen.

Neem vooral contact op met de scholen die u aanspreken over de manier waarop u uw kind(eren) kunt aanmelden.

U kunt zich verder gaan zich verdiepen in de kwaliteiten en mogelijkheden van de scholen en bijvoorbeeld een selectie maken van de scholen die bij u passen.

Dit is een (voorlopig) verzoek van u tot inschrijving van uw kind bij een school.

Aanmelden houdt in dat u uw kind in eerste instantie voorlopig aanmeldt bij de bassischool van eerste voorkeur. Bij plaatsing krijgt het kind een plaats op een basisschool aangeboden. Met de acceptatie van deze plaats door u vindt in feite de definitieve aanmelding van uw kind plaats.

Na aanmelding en plaatsing volgt de inschrijving. De basisschool schrijft het kind in op de dag waarop uw kind 4 jaar wordt en/of op de school begint.

Is uw kind jonger dan 3 jaar?

Dan kunt u uw kind nog niet aanmelden. Bij sommige scholen kunt u wel uw interesse doorgeven, maar dat geeft u dus geen recht op een plek op deze school. Dit is vooral zodat scholen weten hoeveel leerlingen zij kunnen verwachten.