Winkeltijden in de gemeente Groningen

Normaal gesproken hebben alle winkels de mogelijkheid om dagelijks open te zijn tussen 06:00 en 22:00 uur, behalve op zondagen en de meeste feestdagen. Als u met uw winkel op afwijkende tijden open wilt zijn, vraagt u een ontheffing aan bij de gemeente.

Corona-maatregelen

Lees de huidige maatregelen op de website van de Rijksoverheid. Zie ook Ondersteuning voor ondernemers tijdens coronavirus.

De regels vanaf 1 januari 2021

Vanaf 1 januari 2021 geldt een nieuwe winkeltijdenverordening voor het hele grondgebied van de huidige (nieuwe) gemeente Groningen.

Op maandag tot en met zaterdag mogen alle winkels open tussen 06:00 en 22:00 uur. Op deze regel zijn een paar uitzonderingen.

Zon- en feestdagen

Winkels mogen open tussen 12:00 en 22:00 uur op:

• Zondag
  • Nieuwjaarsdag
  • Eerste en tweede paasdag
  • Hemelvaartsdag
  • Eerste en tweede pinksterdag
  • Tweede kerstdag

Winkels mogen open tussen 06:00 en 22:00 uur op:

• Goede Vrijdag
  • 27 april (Koningsdag). Als deze dag op een zondag valt, dan geldt van 12:00 - 22:00 uur.
  • 24 december (dag voor Kerstmis). Als deze dag op een zondag valt, dan geldt van 12:00 - 22:00 uur.

Winkels moeten gesloten zijn op:

• Eerste kerstdag
  • 4 mei (dodenherdenking) na 19:00 uur

Ontheffing voor bijzonder gelegenheden

Voor bijzondere gelegenheden kunt u een ontheffing aanvragen om langer of eerder open te zijn. Aanvragen kan via ez@groningen.nl.

Avondwinkels en nachtwinkels

Voor winkels met een ontheffing voor de avond en/of nacht gelden andere regels. Er is in de gemeente ruimte voor 12 ontheffingen.

Mail voor meer informatie met ez@groningen.nl.