Winkeltijden in de gemeente Groningen

Normaal gesproken hebben alle winkels de mogelijkheid om dagelijks open te zijn tussen 06:00 en 22:00 uur, behalve op zondagen en de meeste feestdagen. Als u met uw winkel op afwijkende tijden open wilt zijn, vraagt u een ontheffing aan bij de gemeente.

Vanwege corona gelden nu tijdelijk afwijkende regels!

Corona-maatregelen

Lees de huidige maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Gemeente Groningen

Mits dat past binnen de coronaregels van de Rijksoverheid, mogen in de gemeente Groningen supermarkten, drogisterijen, woonwinkels, bouwwinkels en tuincentra op zon- en feestdagen tijdelijk al vanaf 10:00 uur open. Deze verruiming geldt voorlopig t/m woensdag 30 juni 2021, maar we kunnen deze eventueel eerder intrekken of juist verlengen, al naar gelang de situatie en de landelijke of regionale maatregelen in verband met de coronacrisis daar om vragen. Of winkeliers van de verruimde openingstijden gebruik maken, blijft hun eigen keuze.

Zie ook Ondersteuning voor ondernemers tijdens coronavirus

De regels vanaf 1 januari 2021 (in niet-corona-tijd)

Vanaf 1 januari 2021 geldt een nieuwe winkeltijdenverordening voor het hele grondgebied van de huidige (nieuwe) gemeente Groningen.

Op maandag tot en met zaterdag mogen alle winkels open tussen 06:00 en 22:00 uur. Op deze regel zijn een paar uitzonderingen.

Zon- en feestdagen

Winkels mogen open tussen 12:00 en 22:00 uur op:

• Zondag
  • Nieuwjaarsdag
  • Eerste en tweede paasdag
  • Hemelvaartsdag
  • Eerste en tweede pinksterdag
  • Tweede kerstdag

Winkels mogen open tussen 06:00 en 22:00 uur op:

• Goede Vrijdag
  • 27 april (Koningsdag). Als deze dag op een zondag valt, dan geldt van 12:00 - 22:00 uur.
  • 24 december (dag voor Kerstmis). Als deze dag op een zondag valt, dan geldt van 12:00 - 22:00 uur.

Winkels moeten gesloten zijn op:

• Eerste kerstdag
  • 4 mei (dodenherdenking) na 19:00 uur

Ontheffing voor bijzonder gelegenheden

Voor bijzondere gelegenheden kunt u een ontheffing aanvragen om langer of eerder open te zijn. Aanvragen kan via ez@groningen.nl.

Avondwinkels en nachtwinkels

Voor winkels met een ontheffing voor de avond en/of nacht gelden andere regels. Er is in de gemeente ruimte voor 12 ontheffingen.

Mail voor meer informatie met ez@groningen.nl.