Verklaring omtrent gedrag (VOG) aanvragen

Hebt u een nieuwe baan of wilt u een visum aanvragen? Dan hebt u vaak een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Een VOG heette eerder een 'Bewijs van goed gedrag'.

U kunt een VOG op 2 manieren aanvragen.

Online

Hiervoor is het belangrijk dat u het aanvraagformulier VOG kunt scannen en uploaden.

Kijk bij meer informatie voor aanvragen vanuit buitenland en aanvragen voor en door bedrijven en organisaties.

Loket

U kunt ook naar het loket komen. Hiervoor moet u een afspraak maken.

Meenemen

Als u naar het loket gaat, neem dan het volgende mee:

• Ingevuld aanvraagformulier VOG. Als u de VOG nodig hebt voor een (vrijwilligers-)baan, laat dan ook het werkgeversgedeelte invullen.
  • Geldig paspoort, ID-kaart of rijbewijs.
  • Bankpas (contant betalen kan alleen bij loket Groningen Centrum).

Na uw aanvraag

• Justis, onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid, beoordeelt of u de aangevraagde Verklaring Omtrent het Gedrag krijgt.
  • U krijgt binnen 4 weken bericht van Justis over uw aanvraag.

Kosten Verklaring Omtrent het Gedrag
Beschrijving Prijs
Verklaring Omtrent het Gedrag € 41,35

Werkgever laten aanvragen met eHerkenning

Uw nieuwe werkgever kan ook een VOG online aanvragen bij Justis. Uw werkgever heeft daarvoor eHerkenning nodig.

Rechtstreeks aanvragen bij Justis

Bent u niet (meer) ingeschreven bij de gemeente of woont u in het buitenland, dan moet u de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) rechtstreeks aanvragen bij Justis. Dit geldt ook als u een aanvraag wilt doen voor een bedrijf of organisatie.

Machtigen

U kunt iemand vragen om voor u een VOG aan te vragen. Deze persoon moet u dan machtigen:

• Vul het machtigingsformulier (pdf 472 kB) in en plaats uw handtekening.
  • De gemachtigde moet persoonlijk langskomen bij de gemeente.

Meenemen

De gemachtigde neemt mee: