Spandoek aanvragen of melden

Wilt u een spandoek ophangen boven de weg in het centrum van Groningen? Voor de gemeente hangt het bedrijf Vlaggenindustrie Groningen de spandoeken op in een frame. Als particulier of ondernemer mag u zelf geen spandoek ophangen boven de weg. Soms kan dit wel aan een gevel. Dan hebt u een omgevingsvergunning nodig of moet u een melding doen.

Let op! Vraag eerst welke plekken nog vrij zijn: Telefoon 14 050 of via contactformulier. Kijk op het overzicht van locaties in de binnenstad (pdf 68 kB). Lees ook de criteria en voorwaarden (pdf 82 kB).

Naar het loket

Vraagt u een spandoek liever aan bij het loket? Kom dan naar het loket Bouwen en Wonen van de gemeente, in Groningen, Haren of Ten Boer.

Kijk bij Bezoekadressen en Openingstijden.

Telefoon: 14 050 | contactformulier

Wat u moet weten

Spandoek aan gevel

  • Voor particulieren en ondernemers: reclame is toegestaan. U hebt altijd toestemming nodig van de eigenaar van het pand. U mag geen spandoeken ophangen aan een monumentaal pand.
  • Wilt u een spandoek aan een gevel ophangen met een frame of langer dan 6 weken? U hebt een omgevingsvergunning nodig.
  • Wilt u een spandoek aan een gevel ophangen zonder frame en korter dan 6 weken? U hebt geen vergunning nodig. Meld dit minimaal 10 dagen van tevoren aan de gemeente. De gemeente beoordeelt uw melding en u krijgt een reactie.

Locaties binnenstad

In het centrum van Groningen heeft de gemeente een aantal locaties vastgesteld waar spandoeken boven de weg kunnen worden opgehangen. De Vlaggenindustrie Groningen (VIG) hangt de spandoeken op in frames, op de eerste en derde maandag van de maand.

Let op! Van half oktober tot februari hangen er in het centrum geen spandoeken boven de weg, omdat er dan feestverlichting hangt.

Overige locaties

Buiten het centrum hebt u voor het ophangen van een spandoek boven de weg een spandoekvergunning nodig. Een vaste locatie is de Zernikelaan, op de Zernike Campus van de universiteit. Neem hiervoor eerst contact op met het Facilitair Bedrijf van de RUG.

Wilt u een spandoek ophangen op een andere plek? De gemeente beoordeelt of dit mogelijk is. Vraag dit minimaal vier weken van tevoren aan. Spandoeken mogen niet worden opgehangen aan bomen en/of lichtmasten. Als een voorziening moet worden aangebracht, betaalt de aanvrager.

Kosten

 
Beschrijving Prijs
Vergunning € 58,50