Snorfiets met benzinemotor naar de rijbaan

Snorfietsen met een benzinemotor zijn niet meer welkom op een aantal fietspaden in de gemeente Groningen. Het gaat om fietspaden die in een park, natuurgebied of recreatiegebied liggen. Met deze maatregel wil de gemeente fietsers beschermen tegen de uitlaatgassen van de snorfietsen.

Wat zijn snorfietsen

Een snorfiets is een lichtere versie van de bromfiets. Snorfietsen mogen maximaal 25 kilometer per uur rijden. Ze zijn te herkennen aan een blauwe kentekenplaat.

Waarom deze maatregelen 

Snorfietsen met een benzinemotor zijn erg vervuilend. Ze stoten meer koolmonoxide, koolwaterstoffen en fijnstof uit dan personenauto’s en bussen. Vooral voor fietsers is dit erg schadelijk omdat ze die uitlaatgassen in hun longen kunnen krijgen. Ook is het slecht voor de natuur.

Als eerste stap naar gezondere lucht weren we de benzinesnorfietsen van fietspaden die in groen- en recreatiegebieden liggen. Daar zijn de benzinesnorfietsen de enige voertuigen met vervuilende uitstoot. Voor de gebruikers en de natuur is het op die paden erg wenselijk dat ze niet meer te maken krijgen met schadelijke uitstoot van deze snorfietsen.

Om welke fietspaden gaat het

De regel geldt voor meer dan 100 solitaire fietspaden, dus fietspaden zonder weg ernaast. Het gaat vooral om fietspaden die door parken, groen- en recreatiegebieden gaan.

Bekijk de kaart met fietspaden >externe-link-icoon

De fietspaden zijn te herkennen aan het blauwe rechthoekige bord ‘fietspad’. 

Gebruikers van een snorfiets met verbrandingsmotor kunnen een andere route kiezen. De elektrische snorfiets is wél toegestaan op deze fietspaden.

Meer informatie