Snorfiets met benzinemotor naar de rijbaan

Snorfietsen met een benzinemotor zijn straks niet meer welkom op een aantal fietspaden in de gemeente Groningen. Het gaat om fietspaden die in een park, natuurgebied of recreatiegebied liggen. Met deze maatregel wil de gemeente fietsers beschermen tegen de uitlaatgassen van de snorfietsen.

Wat zijn snorfietsen

Een snorfiets is een lichtere versie van de bromfiets. Snorfietsen mogen maximaal 25 kilometer per uur rijden. Ze zijn te herkennen aan een blauwe kentekenplaat.

Waarom deze maatregelen

Snorfietsen met een benzinemotor zijn erg vervuilend. Ze stoten meer koolmonoxide, koolwaterstoffen en fijnstof uit dan personenauto’s en bussen. Vooral voor fietsers is dit erg schadelijk omdat ze die uitlaatgassen in hun longen kunnen krijgen. Ook is het slecht voor de natuur.

In 2025 wordt de verkoop van vervuilende snorfietsen verboden. Als eerste stap naar gezondere lucht gaan we de benzinesnorfietsen weren van fietspaden die in groen- en recreatiegebieden liggen. Daar zijn de benzinesnorfietsen de enige voertuigen met vervuilende uitstoot. Voor de gebruikers en de natuur is het op die paden erg wenselijk dat ze niet meer te maken krijgen met schadelijke uitstoot van deze snorfietsen.

Om welke fietspaden gaat het

De nieuwe regel geldt voor meer dan 100 solitaire fietspaden, dus fietspaden zonder weg ernaast. Het gaat vooral om fietspaden die door parken, groen- en recreatiegebieden gaan.

Bekijk de kaart met fietspaden >

De fietspaden zijn te herkennen aan het blauwe rechthoekige bord ‘fietspad’.

Verkeersbord fietspad

Gebruikers van een snorfiets met verbrandingsmotor kunnen een andere route kiezen. De elektrische snorfiets is wél toegestaan op deze fietspaden.

Wanneer gaat de maatregel in

De gemeenteraad heeft in 2021 besloten om deze maatregel in te voeren. Om de maatregel in te voeren, zijn verkeersbesluiten nodig. Deze besluiten gaan over waar de maatregel straks geldt en de manier waarop de maatregel wordt uitgevoerd. De verkeersbesluiten zijn op 10 juni 2022 gepubliceerd. U kunt tot 21 juli 2022 reageren op deze besluiten.

Naar verwachting gaat de maatregel in oktober 2022 in.

Meer informatie

Raadsbesluit Snorfietsen weren van het fietspad en uit de binnenstad (pdf 680 kB)