transport iconMotor, camper, aanhangwagen of caravan parkeren

Wat zijn de regels als u een motor, camper, aanhangwagen of caravan wilt parkeren op straat?

Motor

Waar mag ik mijn motor parkeren?

U kunt uw motor op de stoep parkeren. Dat mag zonder parkeervergunning en u hoeft daarvoor ook niet naar een parkeerautomaat. Uw geparkeerde motor mag anderen niet hinderen.

Buurtstallingen

U kunt uw motor ook parkeren in sommige buurtstallingen in de stad Groningen. Kijk op de website met buurtstallingen voor meer informatie.

Camper

Uw camper bij huis parkeren?

Dat mag maximaal 3 dagen (3 x 24 uur) op straat in de omgeving van uw huis. Woont u in een wijk met betaald parkeren? Dan moet u ook betalen voor het parkeren. U kunt het kenteken invoeren op de parkeerautomaat.

Parkeervergunning voor kleine camper

Is uw camper korter dan 6 meter en lager dan 2,4 meter? En wilt u langer dan 3 dagen voor uw huis parkeren? Vraag een vergunning aan. Maak daarvoor een afspraak bij loket Parkeren - Kreupelstraat 1. 

Maak afspraak

Neem mee naar uw afspraak:

  • Een document waarin het merk en type voertuig staan vermeld. Bijvoorbeeld het instructieboekje of de gebruikershandleiding met daarin de afmetingen van het voertuig.

Hebt u al een bewonersvergunning voor een ander voertuig? Dan kunt u geen parkeervergunning voor uw camper meer aanvragen. Buiten de Binnenstad Diepenring zijn wel meerdere vergunningen per adres mogelijk. Iedere aanvrager moet wel ingeschreven staan op dat adres en het kenteken op naam hebben.

Algemeen

  • De vergunning geldt alleen voor de wijk waar u woont.
  • Het kenteken van de camper staat op uw naam.
  • Binnenstad Diepenring: maximaal 1 parkeervergunning per adres.
  • Alle andere wijken: maximaal 1 vergunning per persoon. Hier zijn wel meerdere vergunningen per adres mogelijk. Iedere aanvrager moet wel staan ingeschreven op dat adres en het kenteken op naam hebben.

Gehandicapten

Een gehandicaptenparkeerkaart en/of -plaats is niet genoeg. U hebt ook een parkeervergunning nodig.

Bedrijfs- of leaseauto

Neem een verklaring van uw werkgever of kopie van leasecontract/gebruikersovereenkomst mee.

Autodeler

Alle autodelers moeten in de gemeente Groningen wonen. Neem de ingevulde verklaring van gedeeld autogebruik (pdf 44 kB) mee. Iedere gebruiker van de auto kan een vergunning krijgen. De aanvrager moet zich kunnen legitimeren. Van de overige autodelers moet u een kopie van het legitimatiebewijs meenemen.

Aanhangwagen

U mag uw aanhangwagen maximaal 3 dagen (3 x 24 uur) op straat parkeren in de omgeving van uw huis.

Aanhangwagen met auto

U kunt uw auto met aanhangwagen parkeren in 2 parkeervakken zonder extra parkeervergunning voor de aanhangwagen. Natuurlijk hebt u in een wijk met betaald parkeren voor de auto wel een vergunning nodig of moet u betalen bij de parkeerautomaat.

Losse aanhangwagen

Parkeert u de aanhangwagen zonder auto? Dan hebt u geen parkeervergunning nodig en u hoeft ook niet naar een parkeerautomaat.

Caravan

U mag uw caravan maximaal 3 dagen (3 x 24 uur) op straat parkeren in de omgeving van uw huis.

Caravan met auto

U kunt uw auto met caravan parkeren in 2 twee parkeervakken zonder extra parkeervergunning voor de caravan. Natuurlijk hebt u in een wijk met betaald parkeren voor de auto wel een vergunning nodig of moet u betalen bij de parkeerautomaat.

Losse caravan

U hebt geen parkeervergunning nodig en u hoeft ook niet naar een parkeerautomaat om een losse caravan (zonder auto) te parkeren.