Grofvuil wegbrengen of laten ophalen

Grofvuil is huishoudelijk afval dat niet in een vuilniszak of grijze afvalcontainer past en geen schadelijke stoffen bevat.

Tip! Zijn de spullen die u brengt nog bruikbaar? Lever ze dan in bij de Kringloopcontainer die op het afvalbrengstation staat aan Duinkerkenstraat 99 (geen witgoed, meubels, boeken of kleding). Zo helpt u mee om armoede in de gemeente te bestrijden.

Langere wachttijden

Verzoek om het storten van afval even uit te stellen

Vanwege het coronavirus werken veel mensen thuis en wordt er veel opgeruimd. Daardoor wordt er veel spul naar de afvalbrengstations gebracht. Houd rekening met langere wachttijden. We vragen u om begrip voor de situatie. Hierbij ook het verzoek om alleen te komen en u te houden aan de regels die er nu gelden.

Route particulieren Duinkerkenstraat gewijzigd

U moet niet het terrein oprijden, maar doorrijden tot de Duinkerkenbrug. Hier staan borden die u verder verwijzen naar de juiste containers waar u grofvuil kunt storten.

Groningen en Ten Boer

Wegbrengen naar afvalbrengstation

Inwoners van de voormalige gemeente Ten Boer kunnen grofvuil (voorlopig) alleen inleveren bij het afvalbrengstation aan Duinkerkenstraat 99. Andere inwoners van de gemeente Groningen (met uitzondering van voormalige gemeente Haren) kunnen óók terecht bij het afvalbrengstation aan Electronstraat 2 in Vinkhuizen.

U mag 4 keer per kalenderjaar gratis grofvuil brengen. Komt u vaker, dan moet u daarvoor betalen. Chemisch afval, ijzer, flessenglas, papier en elektrische apparaten kunt u altijd gratis brengen. Voor bouw- en sloopafval, auto- en tractorbanden moet u altijd betalen. Bekijk de tarieven van de afvalbrengstations.

Gratis gebruik bakfiets

Wilt u een bakfiets gebruiken voor het vervoer van uw grofvuil naar een afvalbrengstation? Reserveer dan een bakfiets bij de Stadswerkplaats, A-Kerkhof 30, telefoon 050 313 14 90. Of leen de elektrische bakfiets bij het Groenhuis, Madoerastraat 18, telefoon 06 11 23 90 07.

Voorwaarden:

• Alleen inwoners van de gemeente Groningen mogen een bakfiets gratis lenen. Bedrijven niet.
    • U leent een bakfiets alleen gratis voor het vervoeren van grofvuil.
    • U krijgt een verklaring ‘gebruik bakfiets grofvuil’ mee van de Stadswerkplaats. Deze verklaring moet u laten ondertekenen op het afvalbrengstation en bij terugkomst weer afgeven aan de Stadswerkplaats.
    • Belaad de bakfiets niet te zwaar.
    • Let erop dat u bij de afvalbrengstations een heuveltje op moet.

Kijk voor verhuurvoorwaarden en openingstijden op de website van de Stadswerkplaats of de website van het Groenhuis.

Laten ophalen door gemeente Groningen

Bel 050 367 1000

• U hoort meteen op welke dag de gemeente de spullen komt ophalen.
    • Op de ophaaldag zet u de spullen tussen 06:00 en 08:00 uur 's morgens aan de weg.
    • U bundelt de spullen of u zet ze bij elkaar.

(N.B.: vanwege een technische storing is het op dit moment niet mogelijk om grofvuil online aan te melden.)

U krijgt de rekening achteraf.

• € 47,30 voor grofvuil tot 1½ kubieke meter (t/m 150 punten).
    • € 72,80 voor grofvuil tussen 1½ kubieke meter en 3 kubieke meter (151-300 punten).
    • € 98,30 grofvuil tussen 3 en 4½ kubieke meter (301-450 punten).

Voorwaarden laten ophalen

• Per keer mag u in totaal maximaal 4,5 kubieke meter aanbieden.
    • Elk stuk mag maximaal 1,5 meter lang zijn en 1 meter breed (met uitzondering van bedden en banken).
    • Los afval moet u stevig bundelen.
    • Elk los stuk of elke bundel mag maximaal 25 kilo wegen.

Laten ophalen door Voordelig Vervoerd

U kunt uw grofvuil ook laten ophalen door Voordelig Vervoerd. Dit hoeft u niet te melden bij de gemeente.

Haren

Wegbrengen naar afvalbrengstation

Let op! Inwoners van de voormalige gemeente Haren kunnen grofvuil (voorlopig) alleen inleveren bij het afvalbrengstation aan Duinkerkenstraat 99.

Inwoners van de voormalige gemeente Haren kunnen grofvuil niet gratis brengen. Brengt u grofvuil? Dan betaalt u € 7,50 (maximaal 40 kilo). Boven 40 kilo betaalt u € 7,50 plus € 0,17 per kilo.

Laten ophalen

• Het laten ophalen van grofvuil kost € 25,00 per kubieke meter.
    • U mag in totaal maximaal 1 kubieke meter aanbieden.
    • Los afval moet u stevig bundelen.
    • Elk los stuk of elke bundel mag maximaal 25 kilo wegen.
    • Bel 14 050 voor een afspraak.
    • U krijgt de rekening achteraf (betalen via iDEAL).

• Kijk op de website van Milieu Centraal wat wel en geen grofvuil is.
    • Bijna al het grofvuil wordt gerecycled. Van bijvoorbeeld meubels, bedden, matrassen, vloerbedekking, metalen voorwerpen, spiegels en vlakglas worden de grondstoffen op verschillende manieren hergebruikt.