Grofvuil wegbrengen of laten ophalen

Wilt u grofvuil wegbrengen? Als inwoner van de gemeente Groningen kunt u uw grofvuil wegbrengen. U kunt het ook laten ophalen.

Let op:

Grofvuil is huishoudelijk afval dat niet in een vuilniszak of grijze afvalcontainer past en geen schadelijke stoffen bevat.

Stad Groningen en voormalige gemeente Ten Boer

Wegbrengen naar afvalbrengstation

U mag 4 keer per kalenderjaar gratis grofvuil brengen naar een afvalbrengstation. Komt u vaker, dan moet u daarvoor betalen. Chemisch afval, ijzer, flessenglas, papier en elektrische apparaten kunt u altijd gratis brengen. Voor bouw- en sloopafval, auto- en tractorbanden moet u altijd betalen. Bekijk de tarieven van de afvalbrengstations.

Gratis gebruik bakfiets

Wilt u een bakfiets gebruiken voor het vervoer van uw grofvuil naar een afvalbrengstation? Reserveer dan een bakfiets bij de Stadswerkplaats, A-Kerkhof 30, 050 313 14 90.

Voorwaarden:

• Alleen inwoners van de gemeente Groningen mogen een bakfiets gratis lenen. Bedrijven niet.
  • U leent een bakfiets alleen gratis voor het vervoeren van grofvuil.
  • U krijgt een verklaring ‘gebruik bakfiets grofvuil’ mee van de Stadswerkplaats. Deze verklaring moet u laten ondertekenen op het afvalbrengstation en bij terugkomst weer afgeven aan de Stadswerkplaats.
  • Belaad de bakfiets niet te zwaar.
  • Let erop dat u bij de afvalbrengstations een heuveltje op moet.

Kijk voor verhuurvoorwaarden en openingstijden op de website van de Stadswerkplaats.

Laten ophalen door gemeente Groningen

Wilt u dat uw grofvuil bij huis wordt opgehaald? Meld uw grofvuil eerst online aan of bel 14 050. U ziet of hoort meteen op welke dag de gemeente de spullen komt ophalen.

Op de ophaaldag zet u de spullen tussen 06:00 en 08:00 uur 's morgens aan de weg. U bundelt de spullen of u zet ze bij elkaar.

U krijgt de rekening achteraf (betalen via iDeal).

• € 47,30 voor grofvuil tot 1½  kubieke meter (t/m 150 punten).
  • € 72,80 voor grofvuil tussen 1½ kubieke meter en 3 kubieke meter (151-300 punten).
  • € 98,30 grofvuil tussen 3 en 4½ kubieke meter (301-450 punten).

Voorwaarden laten ophalen

• Per keer mag u in totaal maximaal 4,5 kubieke meter aanbieden.
  • Elk stuk mag maximaal 1,5 meter lang zijn en 1 meter breed (met uitzondering van bedden en banken).
  • Los afval moet u stevig bundelen.
  • Elk los stuk of elke bundel mag maximaal 25 kilo wegen.

Laten ophalen door Voordelig Vervoerd

U kunt uw grofvuil ook laten ophalen door Voordelig Vervoerd. Dit hoeft u niet te melden bij de gemeente.

Voormalige gemeente Haren

Inwoners van de voormalige gemeente Haren kunnen grofvuil niet gratis brengen. Brengt u grofvuil naar het afvalbrengstation? Dan betaalt u € 7,50 (maximaal 30 kilo). Boven 30 kilo betaalt u  € 7,50 plus € 0,18 per kilo.

Voorwaarden laten ophalen

• Het ophalen van grofvuil kost € 25,00 per kubieke meter.
  • U mag in totaal maximaal 1 kubieke meter aanbieden.
  • Los afval moet u stevig bundelen.
  • Elk los stuk of elke bundel mag maximaal 25 kilo wegen.
  • Bel 14 050 voor een afspraak.
  • U krijgt de rekening achteraf (betalen via iDeal).

Hergebruik materialen

Bijna al het grofvuil wordt gerecycled. Van bijvoorbeeld meubels, bedden, matrassen, vloerbedekking, metalen voorwerpen, spiegels en vlakglas worden de grondstoffen op verschillende manieren hergebruikt.

Kijk op de website van Milieu Centraal wat wel en geen grofvuil is.