Grofvuil wegbrengen of laten ophalen

Grofvuil is huishoudelijk afval dat niet in een vuilniszak of grijze afvalcontainer past en geen schadelijke stoffen bevat.

Coronarichtlijnen bezoek afvalbrengstations

• Kom alleen of met z'n tweeën.
  • Meer dan 2 personen per wagen worden niet toegelaten. Zo kunnen bezoekers en personeel 1,5 meter afstand van elkaar houden.
  • We adviseren om tijdens uw bezoek een mondkapje te dragen.

Wegbrengen naar afvalbrengstation

U kunt uw grofvuil brengen naar de 2 afvalbrengstations in de stad Groningen. U mag 4 keer per kalenderjaar gratis grofvuil brengen. Komt u vaker, dan moet u daarvoor betalen. Bekijk de tarieven van de afvalbrengstations.

Tip! Zijn de spullen die u brengt nog bruikbaar? Lever ze dan in bij de Kringloopcontainer die op het afvalbrengstation staat aan Duinkerkenstraat 99 (geen witgoed, meubels, boeken of kleding). Zo helpt u mee om armoede in de gemeente te bestrijden.

Gratis gebruik bakfiets

Wilt u een bakfiets gebruiken voor het vervoer van uw grofvuil naar een afvalbrengstation? Reserveer dan een bakfiets bij de Stadswerkplaats, A-Kerkhof 30 in Groningen, telefoon 050 313 14 90. Of leen de elektrische bakfiets bij Het GroenHuis, Madoerastraat 18 in Groningen, e-mail j.hoekstra@werkpro.nl

Voorwaarden:

• Alleen inwoners van de gemeente Groningen mogen een bakfiets gratis lenen. Bedrijven niet.
    • U leent een bakfiets alleen gratis voor het vervoeren van grofvuil.
    • U krijgt een verklaring ‘gebruik bakfiets grofvuil’ mee van de Stadswerkplaats. Deze verklaring moet u laten ondertekenen op het afvalbrengstation en bij terugkomst weer afgeven aan de Stadswerkplaats.
    • Belaad de bakfiets niet te zwaar.
    • Let erop dat u bij de afvalbrengstations een heuveltje op moet.

Kijk voor verhuurvoorwaarden en openingstijden op de website van de Stadswerkplaats of de website van Het GroenHuis.

Laten ophalen

Laten ophalen door de gemeente Groningen

Bel 050 367 1000

• U hoort meteen op welke dag de gemeente de spullen komt ophalen.
    • Op de ophaaldag zet u de spullen tussen 06:00 en 08:00 uur 's morgens aan de weg.
    • U bundelt de spullen of u zet ze bij elkaar.

Tarieven:

• € 52,00 voor grofvuil tot 1½ kubieke meter
    • € 72,80 voor grofvuil tussen 1½ kubieke meter en 3 kubieke meter
    • € 98,30 grofvuil tussen 3 en 4½ kubieke meter

U krijgt de rekening achteraf.

Voorwaarden:

• Per keer mag u in totaal maximaal 4,5 kubieke meter aanbieden.
    • Elk stuk mag maximaal 1,5 meter lang zijn en 1 meter breed (met uitzondering van bedden en banken).
    • Los afval moet u stevig bundelen.
    • Elk los stuk of elke bundel mag maximaal 25 kilo wegen.
    • Als u de afspraak om grofvuil op te laten halen pas afzegt op de dag zelf, moet u voorrijkosten betalen.

Laten ophalen door Voordelig Vervoerd

U kunt uw grofvuil ook laten ophalen door Voordelig Vervoerd. Dit hoeft u niet te melden bij de gemeente.

• Kijk op de website van Milieu Centraal wat wel en geen grofvuil is.
    • Bijna al het grofvuil wordt gerecycled. Van bijvoorbeeld meubels, bedden, matrassen, vloerbedekking, metalen voorwerpen, spiegels en vlakglas worden de grondstoffen op verschillende manieren hergebruikt.