Geregistreerd partnerschap omzetten in huwelijk

Wilt u uw geregistreerd partnerschap laten omzetten in een huwelijk? U regelt het persoonlijk met de gemeente.

Let op! U maakt hier een afspraak voor het inplannen van de omzetting. Dit is nog niet de daadwerkelijke omzetting. Dat gebeurt straks waar u bij bent, in een spreekkamer of op een trouwlocatie.

Meenemen naar de afspraak

• Geldig identiteitsbewijs van beiden (paspoort, ID-kaart, rijbewijs).
  • Als het partnerschap in een andere gemeente is gesloten: afschrift van de akte.
Let op! U maakt hier een afspraak voor het inplannen van de omzetting van uw geregistreerd partnerschap in een huwelijk. De daadwerkelijke omzetting vindt plaats op een later tijdstip.

Wat u moet weten

• U hoeft geen melding te doen. Vroeger ook wel 'ondertrouw' of 'aangifte' genoemd.
  • De omzetting vindt plaats zonder getuigen.
  • U kunt een partnerschap omzetten in een huwelijk in een spreekkamer aan de Kreupelstraat 1 of op een trouwlocatie in de gemeente. Op zo'n trouwlocatie is een huwelijksceremonie mogelijk.
  • Als u een geregistreerd partnerschap hebt, dan kunt u niet in het buitenland trouwen.

Kosten geregistreerd partnerschap omzetten in huwelijk
Beschrijving Prijs
Omzetting zonder ceremonie, Groningen  € 103,35
Omzetting met ceremonie zie melding

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de verschillen en overeenkomsten tussen huwelijk en partnerschap (en andere samenlevingsvormen zoals het samenlevingscontract) op de website van de Rijksoverheid.