Deelauto

Deelauto’s zijn betaalbaar en gemakkelijk te gebruiken via de apps van de aanbieders. U kunt ook uw eigen auto delen.

Hoeveel kunt u besparen?

Of een deelauto ook goedkoper voor u is, hangt af van hoe vaak en hoeveel kilometers u rijdt. Een eigen auto kost al snel tussen de € 250 en € 400 per maand. Het gebruik van een deelauto kan al vanaf € 25 per dag.

Bereken uw besparingexterne-link-icoon met de filters onder de kaart

Meer voordelen

  • Alleen betalen bij gebruik: Als u af en toe een auto nodig hebt, dan zijn de kosten vaak lager dan bij een eigen auto. U betaalt bijvoorbeeld geen aanschafkosten, parkeerkosten (op de standplaats van de auto), onderhoudskosten, belasting en verzekeringskosten.
  • Keuzevrijheid: De meeste aanbieders bieden verschillende soorten auto’s aan. Zo kunt u gebruik maken van een kleinere of grotere auto wanneer u die nodig heeft.
  • Meer ruimte: We besparen ruimte op straat wanneer een auto wordt gedeeld. Deze vrijgekomen ruimte kan gebruikt worden voor meer groen, ontmoeten, spelen, bewegen en verblijven.
  • Duurzaam: Vanaf 2025 zijn alle deelauto’s in Groningen elektrisch. Daarnaast leidt autodelen tot minder autogebruik en stimuleert zo het gebruik van fiets en openbaar vervoer.

Probeerperiode

Wil je samen met je buren beginnen met het delen van een elektrische deelauto? Dan biedt de gemeente gratis de DEEL-methode aan om buurten te helpen.

Ga voor meer informatie en de mogelijkheid om je aan te melden naar duurzaamgroningen.nl/autodelenexterne-link-icoon.

Aanbieders

Commerciële aanbieders

Deelauto’s staan op straat en hebben vaak een vaste plek. Bij terugkomst hebt u dus altijd een parkeerplaats. Waar weinig parkeerruimte is, geven we voorrang aan deze professionele deelauto's.

Autodelen tussen inwoners

Op SnappCarexterne-link-icoon of Deelautoexterne-link-icoon kunt u auto’s van andere inwoners huren. U kunt er ook uw eigen auto verhuren. 

Via SHARITexterne-link-icoon en Wheelshareexterne-link-icoon kunt u met een beperkt aantal mensen een eigen auto delen. Deze platformen regelen makkelijke kilometerregistratie en geven overzicht in ritten.

Vergunning aanvragen

Als commerciële aanbieder moet u een vergunning aanvragen als u een deelauto wilt aanbieden met een vaste standplaats. Deze vergunning kost € 106,14 per jaar.

Vraag aanbiedersvergunning aan >externe-link-icoon

Contact

Hebt u ideeën, vragen of opmerkingen over deelauto’s in Groningen? Mail dan naar deelmobiliteit@groningen.nl.

Overlast van deelauto melden?

Als u last hebt van een foutgeparkeerde deelauto, dan kunt u het beste rechtstreeks contact opnemen met de aanbieder: Greenwheelsexterne-link-icoon, JustGoexterne-link-icoon of MyWheels, OnzeAutoexterne-link-icoon.