Deelauto

De gemeente Groningen wil het aanbod van deelauto’s sterk vergroten en het gebruik stimuleren. Auto’s in privébezit staan voor 95% van de tijd stil en nemen daarmee waardevolle ruimte op straat in.

Bewuster auto’s met elkaar delen leidt tot het wegdoen van privéauto's en voorkomt nieuwe aanschaf. Autodelen leidt ook tot bewust - en daarmee minder - autogebruik en stimuleert zo het gebruik van fiets en openbaar vervoer.

Wat levert het je op?

Een eigen auto kost maandelijks al snel tussen de € 250,- en € 400,-. Als je niet dagelijks met de auto reist, is dat erg zonde van het geld. Vooral omdat het tegenwoordig steeds makkelijker wordt om gebruik te maken van een auto, zonder de lasten te dragen van het bezit. Geen zorgen over afschrijving, wegenbelasting, verzekeringen, onderhoud, reiniging en parkeervergunningen meer.

Het gebruik van een deelauto kan al vanaf € 25,- per dag. Of een deelauto voordelig voor jou is, hangt af van hoe vaak en hoeveel kilometers je rijdt. Bereken hoeveel je kunt besparen. Mocht je besluiten dat autobezit toch wenselijk is, dan is het mogelijk om je auto te delen met anderen via een platform zoals SnappCar. Op deze wijze kun je de maandelijkse lasten voor autobezit fors verlagen.    

Deelauto’s

De deelauto's zijn beschikbaar in verschillende vormen.

Professionele aanbieder van deelauto’s

In Groningen zijn meerdere professionele aanbieders van deelauto’s actief. Deze deelauto’s vind je op straat. Ze hebben vaak een vaste standplaats. Bij terugkomst ben je altijd verzekerd van een parkeerplaats. Waar parkeerruimte schaars is, geven we in Groningen voorrang aan deze professionele deelauto’s.

De volgende professionele aanbieders van deelauto’s zijn actief in Groningen: 

Particuliere deelauto’s

Autodelen

Autodelen is ook mogelijk tussen inwoners onderling. Op het platform SnappCar kun je auto’s van andere inwoners huren of je eigen auto verhuren. De verhuurders bepalen zelf het tarief. Op deze manier zijn er verschillende modellen auto’s voor iedereen toegankelijk.

Autoverhuurbedrijf

Ga je een weekend weg of een aantal weken op vakantie? Het is financieel aantrekkelijker om gebruik te maken van een auto via een Gronings autoverhuurbedrijf dan een eigen auto te bezitten:

Bent u ook een autoverhuurder in de gemeente Groningen? Dan kunt u ook worden toegevoegd aan deze lijst.

Vergunningen voor het aanbieden van deelauto's

Wilt u een vergunning voor het aanbieden van een deelauto in Groningen? U kunt bij de gemeente Groningen 2 vergunningen aanvragen.

Aanbiedersvergunning

De aanbiedersvergunning vraagt u aan wanneer u een deelauto wilt aanbieden met een vaste standplaats. Deze vergunning kost € 90,24 per jaar. 

Deelnemersvergunning

De deelnemersvergunning vraagt u aan wanneer u een deelauto wilt aanbieden zonder vaste standplaats. Met deze vergunning mag de deelauto gebruik maken van de parkeerplaatsen van een nader bepaald stadsdeel.

U kunt de vergunning(en) aanvragen door een e-mail te sturen.

Aanvragen laadpaal

Wilt u één stopcontact aan een bestaande laadpaal reserveren voor een elektrische deelauto? Of wilt u een laadpaal laten plaatsen (en gebruik maken van één stopcontact)? Dan kunt u een aanvraag doen voor het gebruik of het realiseren van een laadpaal bij Allego B.V. 

Logo Autodelen