Logo van Gemeente Groningen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Groningen
Logo van Gemeente Groningen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Groningen

Burgerberaad afval

De raad van de gemeente Groningen vraagt een groep van 120 inwoners om te helpen bij het bedenken van oplossingen voor een probleem waar iedereen mee te maken heeft. Dit noemen we het Burgerberaad.

De vraag aan het Burgerberaad is: 'Hoe zorgen we blijvend voor minder afval in de gemeente Groningen?'

Het is de eerste keer dat de gemeente Groningen een Burgerberaad organiseert. 

Terugblik bijeenkomsten

Bekijk de video met een terugblik van de eerste bijeenkomst op Terugblik bijeenkomsten Burgerberaad afval.

Hoe werkt een Burgerberaad?

De gemeente wil maatregelen nemen om zoveel mogelijk afval te voorkomen. 

Omdat iedereen hier iets van gaat merken, willen we weten hoe inwoners daarover denken. Inwoners hebben vaak goede ideeën en meningen over hoe het beter kan. Zij hebben het meeste verstand van hun eigen woon- en leefomgeving. 

De leden van het Burgerberaad komen 6 keer bij elkaar tussen maart en juli 2025. De deelnemers van het Burgerberaad bepalen zelf waarover zij willen praten. Zoals:

  • Hoe gebruiken we afval opnieuw om producten van te maken?
  • Hoe doen we dat op een eerlijke manier voor iedereen?
  • Welke goede voorbeelden zijn er al die we kunnen overnemen?

Kennis over afval of over de gemeente heb je niet nodig. Het gaat er vooral om dat je het leuk vindt om mee te denken. Onafhankelijke deskundigen de deelnemers van het Burgerberaad helpen hierbij. 

Wat doet de gemeente met de adviezen?

De adviezen van het Burgerberaad neemt de gemeenteraad van Groningen mee in de plannen voor 2026-2030. De gemeenteraad neemt de adviezen over als we ze kunnen uitvoeren. Dan neemt de gemeenteraad een besluit.

Wat is de planning?

WanneerData
Bijeenkomst 1Maandag 10 maart              
Bijeenkomst 2Vrijdag 28 maart                   
Bijeenkomst 3Vrijdag 11 april                          
Bijeenkomst 4Maandag 19 mei                       
Bijeenkomst 5Zaterdag 21 juni                        
Bijeenkomst 6Zaterdag 5 juli                             

Documenten

Veelgestelde vragen

Waarom wil de gemeente een Burgerberaad afval?

Afval is een probleem dat groeit. Er komt steeds meer afval en dat moet de gemeente verwerken. Daarvoor betalen de inwoners belasting. Dat heet de afvalstoffenheffing. Om de kosten niet of zo weinig mogelijk te laten stijgen, scheiden we zoveel mogelijk het afval. Dit gebruiken we om er nieuwe producten van te maken. Maar dat is niet genoeg. Er komt nog te veel afval in de grijze container. Met veel verschillende inwoners willen we bedenken hoe het beter kan.

Waarom lost de gemeente zelf het afvalprobleem niet op?

De gemeente kan het niet alleen. We willen oplossingen bedenken die goed werken. Inwoners hebben het meeste verstand van hun eigen woon- en leefomgeving. Daarom geloven we dat inwoners goede ideeën hebben die beter werken. Door goed naar elkaar te luisteren kom je samen tot nieuwe inzichten. De gemeente wil die goede ideeën meenemen in de plannen

Hoe weten we of het Burgerberaad goed werkt?

Het is de eerste keer dat de gemeente Groningen een Burgerberaad organiseert. Veel gemeentes hebben dit al gedaan met goede resultaten. Toch willen wij weten wat onze inwoners vinden van een Burgerberaad. 

Dat willen we graag weten van:

  • de 120 deelnemers van het Burgerberaad.
  • inwoners die zich wel hebben aangemeld maar niet zijn ingeloot voor deelname aan het Burgerberaad.
  • inwoners die zich niet hebben aangemeld voor het Burgerberaad. 

Daarom voert de Rijksuniversiteit Groningen, in samenwerking met de gemeente, een onafhankelijk onderzoek uit om te ontdekken wat deze verschillende groepen vinden van een Burgerberaad. 

Dit onderzoek maakt deel uit van SPEAK UPexterne-link-icoon.  Dit Europese programma richt zich op verbeteren van gesprekken en samenwerking tussen overheden en burgers. Het doel is om nieuwe manieren te vinden om belangrijke onderwerpen in de maatschappij bespreekbaar te maken.

Kan de gemeente de adviezen van het Burgerberaad naast zich neerleggen?

De gemeente kan de adviezen niet naast zich neerleggen. De gemeenteraad en het college hebben hierover vooraf afspraken gemaakt. Er moeten zwaarwegende redenen zijn om de adviezen niet over te nemen. De gemeente moet dat dan duidelijk aan het Burgerberaad uitleggen. 

In het raadsbesluitexterne-link-icoon zijn deze afspraken vastgelegd. Aan het Burgerberaad wordt vooraf uitgelegd wat deze afspraken zijn. In het raadsbesluit worden deze zwaarwegende redenen *toetsingskaders genoemd. Dus als de adviezen binnen de gestelde *toetsingskaders vallen, worden ze opgenomen in de afvalplannen voor 2026-2030. 

Na afloop wordt er een monitorgroep gevormd van deelnemers uit het Burgerberaad. Zij volgen het proces van de adviezen. Dus zij geven antwoord op de vragen: hoe worden de adviezen opgenomen in de plannen en hoe worden deze uitgevoerd?

De toetsingskaders zijn opgenomen in het raadsbesluitexterne-link-icoon die vind je onder documenten op de webpagina. Voor het gemak lees je hieronder het onderdeel van het raadsbesluit dat gaat over de *toetsingskaders.

*Toetsingskaders 

Een goed Burgerberaad kent een duidelijk commitment vooraf van raad en college. Van tevoren moet duidelijk zijn wat er met de opbrengsten van het Burgerberaad wordt gedaan. En onder welke voorwaarden (de kaders) de adviezen van het Burgerberaad een vervolg krijgen. Dit betekent dat zowel uw raad als ons college zich committeren aan het overnemen van de getoetste adviezen van het Burgerberaad.

En alleen om zwaarwegende redenen de adviezen niet overnemen. Wij stellen uw raad voor om de volgende (gangbare) toetsingskaders vast te stellen, en vast te leggen in de opdracht aan het Burgerberaad:

  • Effectief: de adviezen worden overgenomen als ze effectief zijn. Dit betekent dat het advies leidt tot een verhoging van het hergebruik van afval of het verminderen van het volume huishoudelijk restafval. 
  • Uitvoerbaar: de adviezen moeten praktisch uitvoerbaar zijn. Dit betekent dat de adviezen vallen binnen de gemeentelijke bevoegdheden en technische mogelijkheden. 
  • Betaalbaar: de adviezen moeten financieel haalbaar zijn. Dit betekent dat ze niet mogen leiden tot een substantiële verhoging van de afvalstoffenheffing. 
  • Geldig: de adviezen moeten juridisch verantwoord zijn en moeten voldoen aan de geldende (lokale) wet- en regelging.
  • Gedragen: de adviezen moeten breed draagvlak hebben. Dit betekent dat de adviezen door een meerderheid van het Burgerberaad worden gesteund. Hoe deze meerderheid precies wordt gedefinieerd bepaalt het Burgerberaad.

Contact

Vragen? Neem dan contact met het projectteam Burgerberaad afval: burgerberaad@groningen.nl

Wil je regelmatig informatie ontvangen over het Burgerberaad afval?  Neem dan een abonnement op de nieuwsbrief.