Foto Mariska de Groot

Zonnepanelen op daken of in weilanden?

23 augustus 2023
Nieuws

Bij Roodehaan is in juli de bouw van een zonnepark van start gegaan. Hierover zijn online veel vragen binnengekomen. Waarom komen er meer en meer zonneparken? Zoveel groen en ruimte hebben we toch niet? En waarom worden de zonnepanelen niet gewoon op daken van bedrijven geplaatst?

Kaylee Stol van het programma Energie is deskundige op het gebied van zonne-energie en legt uit hoe het zit.

2 miljoen zonnepanelen
De gemeente Groningen wil in 2035 CO₂ -neutraal zijn. “We willen zoveel mogelijk onze eigen energie duurzaam en lokaal opwekken en zonne-energie heeft daarin de belangrijkste rol”, vertelt Kaylee. Uitgerekend zijn er ongeveer 2 miljoen zonnepanelen nodig voor de hele gemeente Groningen.

Geschikte daken
Er is onderzocht hoeveel zonnepanelen er maximaal op de daken in onze gemeente passen. “Als we alle geschikte daken gebruiken, dan kunnen we ongeveer 1 miljoen panelen op de daken kwijt”, legt Kaylee uit. “Maar dan hebben we nog steeds óók 1 miljoen zonnepanelen in zonneparken nodig.

En de grote lege bedrijfsdaken vallen misschien op. Maar in Groningen ligt 70 procent van het  beschikbare en geschikte dakoppervlak voor zonnepanelen op woningen. Geschikte bedrijfsdaken hebben maar 11 procent geschikt dakoppervlak voor zonnepanelen.

Dubbel ruimtegebruik
Zonnepanelen op daken hebben wel altijd de voorkeur boven zonneparken in het open landschap. “We willen dubbel ruimtegebruik om die reden zoveel mogelijk stimuleren," legt Kaylee uit. “We onderzoeken nu bijvoorbeeld of er zonnecarports geplaatst kunnen worden boven grote parkeerplaatsen in en rondom de stad.”

Waarom liggen er weinig panelen op bedrijfsdaken? Volgens Kaylee is één van de meest voorkomende problemen dat daken van bedrijven technisch ongeschikt zijn. “De panden hebben vaak daken die het gewicht van panelen niet aankunnen”, stelt zij. “Of zij huren hun bedrijfspand, waardoor ze geen panelen mogen plaatsen.”

Vol elektriciteitsnet
Een andere reden waarom bedrijven geen zonnepanelen nemen is omdat het lang kan duren voordat bedrijven een nieuwe of een grotere elektriciteitsaansluiting krijgen.

Het heeft te maken met een overbelast elektriciteitsnetwerk voor zonne-energie op bepaalde momenten op de dag. Er word hard gewerkt om dit netwerk uit te breiden. 

Zonnepanelen verplichten?
Een deel van de bestaande bedrijven kán dus geen zonnepanelen plaatsen. Maar de afdeling van Kaylee ziet ook dat een deel van de bedrijven dat wél kan, maar niet doen. Kaylee: “Wij onderzoeken daarom of het mogelijk is om in zulke gevallen bedrijven te kunnen verplichten om zonnepanelen te nemen. Dit onderzoeken we samen met de bedrijvenverenigingen.”

Nieuwbouw
“Nieuwe bedrijfsgebouwen worden sowieso vaak al voorzien van zonnepanelen”, stelt Kaylee. “Maar met het nieuwe Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL), die naar verwachting eind 2024 ingaat, wordt dat zelfs verplicht.”

Particulieren
Programma Energie ziet dat veel inwoners verduurzamen. In 2022 was er een stijging van 14,62 procent meer panelen op daken in de gemeente dan in 2021. Dat is het gevolg van de energiecrisis en de hoge prijzen die daarmee gepaard gaan.

Waar moet je aankloppen?
Volgens Kaylee is er een soort van wildgroei ontstaan aan installateurs voor zonnepanelen. Daardoor weten particulieren en bedrijven niet bij wie ze moeten aankloppen. Om hen te helpen bij hun keuze zijn twee websites opgezet. De website voor bedrijven: groningenwerktslim.com en de website voor particulieren: duurzaamgroningen.nl .

Hier is de juiste informatie over zonne-energie te vinden en kan hulp gevraagd worden aan deskundigen. Inwoners en bedrijven kunnen een gratis adviesgesprek aanvragen met energieadviseurs van de gemeente.