Upgrade Zernikelaan

Opdrachtgevers gemeente Groningen, Hanzehogeschool Groningen en Rijksuniversiteit Groningen werken samen aan de verbetering van de verkeerssituatie en uitstraling van de Zernikelaan.

Ontwerp Zernikelaan Groningen

Zij investeren fors in de verblijfskwaliteit en de verkeersveiligheid waarmee de sfeer en uitstraling van de Zernike Campus een boost krijgen. Aannemer Oosterhof Holman voert deze klus uit tot en met 2021. In het nieuwsbericht van 17 december 2020 'vernieuwd Zernikeplein' kunt u er meer over lezen.

Plan herinrichting Zernikelaan

De Zernike promenade wordt een brede parkstrook langs de vijver. Het gebied bij de Duisenbergvijver wordt het nieuwe groene hart van de campus. De busbaan en de weg vormen een aantrekkelijke verbinding door de Zernike Campus met bestaande en nieuwe bomen in combinatie met een fiets- en voetpad. Met deze ingrepen wordt de Zernike Campus in het noorden waar voornamelijk de bedrijven gevestigd zijn en het onderwijsdeel in het zuiden van Zernike een samenhangend geheel. Waar het goed werken en studeren is. Eind 2021 moet de totale uitvoering gereed zijn.

De nieuwe inrichting van de Zernikelaan loopt van de Ring tot aan het kernfysisch instituut aan de noordzijde op de Zernike Campus. Bij de uitvoering van de werkzaamheden wordt veel rekening gehouden met het verkeer, de bedrijven en de studenten. Zo wordt het werk grotendeels tijdens de schoolvakanties uitgevoerd

Foto Zernikeplein 31 augustus 2020

Werkzaamheden Zernike Campus

In 2021 wordt gewerkt aan de Duisenbergvijver, het Zernikeplein, het busknooppunt en de tribune bij het Willem Alexander Sportcomplex. Naar verwachting is na de zomer het grootste deel van de upgrade van de Zernikelaan klaar.

Het kadegebied van de Duisenbergvijver wordt een aangenaam verblijfsgebied. Zo wordt de steile, stenen kade afgebroken en ontstaat straks een glooiende oever langs de vijver. Langs de vijver komt een lange wandelvlonder. En aan de noordzijde wordt een brede trap naar het water gemaakt. Een heerlijk plekje om straks aan het water te zitten.

Foto Duisenbergvijver 31 augustus 2020
 
Het noordelijke deel van Zernike Campus wordt tussen KVI-CART en de Professor Uilkensweg veiliger en groener. Veiliger door het scheiden van voet- en fietspaden van de rijbaan en groener door de aanplant van veel bomen langs de rijbaan en de groenstrook.  

In de zomervakantie van 2019 is gewerkt aan de entree van de Zernike Campus. Zo zijn de fietspaden en rijbanen voorzien van nieuw asfalt en de afritten van de ringweg verbreed voor een goede doorstroming van het verkeer. Ook is het gebied onder de ringweg vernieuwd en overzichtelijker ingericht voor fiets- en autoverkeer.

Dronebeelden Zernikelaan

  • Situatie Zernikelaan in Groningen - augustus 2020

  • Situatie Zernikelaan in Groningen - juni 2020

Vragen?

Hebt u vragen of opmerkingen over de Upgrade Zernikelaan? Geef uw reactie via het contactformulier.