Upgrade Zernikelaan

Opdrachtgevers gemeente Groningen, Hanzehogeschool Groningen en Rijksuniversiteit Groningen werken samen aan de verbetering van de verkeerssituatie en uitstraling van de Zernikelaan.

Ontwerp Zernikelaan Groningen

Zij investeren fors in de verblijfskwaliteit en de verkeersveiligheid waarmee de sfeer en uitstraling van de Zernike Campus een boost krijgen. Aannemer Oosterhof Holman voert deze klus uit tot en met 2021.

Plan herinrichting Zernikelaan

De Zernike promenade wordt een brede parkstrook langs de vijver. Het gebied bij de Duisenbergvijver wordt het nieuwe groene hart van de campus. De busbaan en de weg vormen een aantrekkelijke verbinding door de Zernike Campus met bestaande en nieuwe bomen in combinatie met een fiets- en voetpad. Met deze ingrepen wordt de Zernike Campus in het noorden waar voornamelijk de bedrijven gevestigd zijn en het onderwijsdeel in het zuiden van Zernike een samenhangend geheel. Waar het goed werken en studeren is. Eind 2021 is de totale uitvoering gereed.

De nieuwe inrichting van de Zernikelaan loopt van de Ring tot aan het kernfysisch instituut aan de noordzijde op de Zernike Campus. Bij de uitvoering van de werkzaamheden wordt veel rekening gehouden met het verkeer, de bedrijven en de studenten.

Foto Zernikeplein 31 augustus 2020

Werkzaamheden Zernike Campus

In 2021 wordt gewerkt aan de Duisenbergvijver, het Zernikeplein, het busknooppunt en de tribune bij het Willem Alexander Sportcomplex.

Tussen mei en juli 2021 wordt het busknooppunt vernieuwd. Er is straks plaats voor zes bussen en er wordt rekening gehouden met de overgang naar elektrisch rijden in de komende jaren.

Het kadegebied van de Duisenbergvijver wordt een aangenaam verblijfsgebied en een heerlijk plekje om straks aan het water te zitten.

Foto Duisenbergvijver 31 augustus 2020
 
Het noordelijke deel van Zernike Campus wordt tussen KVI-CART en de Professor Uilkensweg veiliger en groener. Veiliger door het scheiden van voet- en fietspaden van de rijbaan en groener door de aanplant van veel bomen langs de rijbaan en de groenstrook.  

In de zomervakantie van 2019 is gewerkt aan de entree van de Zernike Campus. Zo zijn de fietspaden en rijbanen voorzien van nieuw asfalt en de afritten van de ringweg verbreed voor een goede doorstroming van het verkeer. Ook is het gebied onder de ringweg vernieuwd en overzichtelijker ingericht voor fiets- en autoverkeer.

Dronebeelden Zernikelaan

  • Situatie Zernikelaan in Groningen - augustus 2020

  • Situatie Zernikelaan in Groningen - juni 2020

Vragen?

Hebt u vragen of opmerkingen over de Upgrade Zernikelaan? Geef uw reactie via het contactformulier.