reparatie zaterdag Week van het Afval

Zaterdag 29 oktober reparatiezaterdag

26 oktober 2022
Nieuws

Zaterdag 29 oktober geeft wethouder Circulaire Economie Kirsten de Wrede om 12 uur, tijdens een eenmalig repaircafé in Het Forum het startsein voor reparatie zaterdag. Op hetzelfde moment openen repaircafés in andere wijken en dorpen hun deuren. Ook vindt die middag op de Vismarkt een challenge plaats: wie maakt de mooiste fiets uit fietswrakken?

Repaircafés

In 2009 is het repaircafé in Nederland ontstaan. Ondertussen zitten de cafés in 40 landen. Bezoekers kunnen meegebrachte, kapotte spullen repareren met hulp van vrijwilligers. Doelstellingen zijn het verkleinen van de afvalberg, het behouden van kennis over repareren en het versterken van de sociale cohesie. Een repaircafé is normaal gesproken één keer per maand of twee maanden open. Speciaal voor reparatiezaterdag openen alle deelnemende repaircafés eenmalig gelijktijdig hun deuren van 12 tot 17 uur. Dit zijn: Centrum (eenmalig in Het Forum, normaal aan Munnekeholm), Helpman-De Wijert (Helper Westsingel 31), Oosterpark (wijkcentrum Bij van Houten, Oliemuldersweg 47), Haren (De Mellenshorst, Waterhuizerweg 36), Ten Boer (Sportlaan 2) en Harkstede (Cosis Ons Hertenkamp, De Appelhof 32).

Challenge

Niet alleen vrijwilligers repareren, er zijn ook vele professionals. Onder de circa 250 reparatiebedrijven heeft de gemeente posters verspreid om hun zichtbaarheid te vergroten en zo inwoners te verleiden hen te bezoeken. Op de Vismarkt gaan deze zaterdag twee fietsenmakers vanaf 13.00 uur met elkaar de strijd aan: wie weet het snelste een werkende fiets te maken uit drie afgedankte fietsen? Met deze actie laten de fietsenmakers zien dat een mogelijk versleten fiets nog veel onderdelen bevat die geschikt zijn voor andere fietsen. En dat er veel op de afvalstapel belandt dat niet zou hoeven. De fietsen worden om 16.30 uur weggegeven aan inwoners die geen fiets kunnen betalen.

Week van het Afval

Op de Vismarkt staat zaterdag ook een informatiekraam voor vragen over afval scheiden of afval minderen en met ideeën hoe het beter kan. Bezoekers die op hun smartphone kunnen laten zien dat ze de app Afvalwijzer Groningen hebben geïnstalleerd, krijgen een leuke attentie.

De reparatiezaterdag is de start van de Week van het Afval. Van 29 oktober t/m 4 november helpen en inspireren Groningers elkaar om de hoeveelheid afval die we met zijn allen maken, verder terug te brengen. De Week van het Afval komt voort uit het streven van de gemeente om volledig afvalvrij te zijn in 2030. Het volledige programma en inspiratie is te vinden op www.haalallesuitjeafval.nl.