Chinese saxofonist Yuji Shi krijgt jaarlijkse beurs Andrea Elkenbrachtfonds.

Yuji Shi ontvangt beurs Andrea Elkenbrachtfonds

05 september 2022
Nieuws

De gemeente Groningen heeft de jaarlijkse beurs van het Andrea Elkenbrachtfonds toegekend aan de Chinese saxofonist Yuji Shi. Dit werd bekend gemaakt tijdens de opening van het nieuwe schooljaar van het Prins Claus Conservatorium, onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen. Shi ontving de cheque uit handen van wethouder Cultuur, Kirsten de Wrede. De beurs biedt afgestudeerden uit de klassieke en moderne muziek de mogelijkheid om hun talent te ontwikkelen door deelname aan een vervolgopleiding in het buitenland.

Het Prins Claus Conservatorium zegt over de winnaar het volgende: Yuji Shi (Beijing, 1985) is saxofonist en toen hij vijf jaar geleden zijn studie begon in Groningen was direct duidelijk dat hij muziek zeer serieus neemt en dat het zijn topprioriteit is. Yuji heeft zijn bacheloropleiding afgerond en heeft het afgelopen jaar tegelijk het eerste jaar in de master gedaan, wat een bijzondere prestatie is. Door "Motivic Development" als onderwerp te kiezen voor zijn master research kan hij zich nog dieper in het detail van het spel storten. Momenteel is hij zich aan het oriënteren wat de beste weg voor hem is naar een bestaan als professioneel artiest. Hij is dan ook zeer gemotiveerd om (als onderdeel van zijn masterstudie) enkele maanden naar New York te gaan om verder te studeren. Dit idee wordt van harte gesteund door het conservatorium.

Andrea Elkenbracht

Het fonds is in het leven geroepen ter nagedachtenis aan de Groninger concertpianiste en muziekpedagoge Andrea Elkenbracht. Zij was in 1918 de eerste leerkracht van het vakonderwijs piano aan de Groninger Muziekschool en heeft 40 jaar lesgegeven aan de voorloper van het Prins Claus Conservatorium. Doel van het fonds is om aan getalenteerde afgestudeerden vervolgstudies in het buitenland aan te bieden. De beurs is de afgelopen jaren o.a. toegekend aan Matthijs Leffers (tuba), Kirill Dumchenko (gitaar) en Sterre Koopman (harp).

Talentontwikkeling “Ruim baan voor talent”

Het Andrea Elkenbrachtfonds, het George Verbergstipendium en het Hendrik de Vriesstipendium maken onderdeel uit van de stimuleringsmaatregelen voor talentontwikkeling in de gemeente Groningen. Door het uitreiken van deze beurzen wil Groningen jong talent stimuleren en ontwikkelingsmogelijkheden aanbieden voor afgestudeerde talentvolle kunstenaars.