Reitdiephaven

Winkelcentrum Reitdiephaven vergroend en gepimpt

14 juli 2022
Nieuws

Kaal en winderig: dat waren de reacties van het winkelend publiek en winkeliers over het plein bij winkelcentrum Reitdiephaven. Om het plein aantrekkelijker en gezelliger te maken is er hard (samen)gewerkt door de gemeente, bewoners, ondernemers en winkeliers. Afgelopen zaterdag 9 juli werd het vernieuwde plein officieel geopend.

Het plein bestond vooral uit tegels en stenen, maar deze hebben plaats gemaakt voor bankjes, groenbakken én een speelse fontein.

Samenwerking

Het idee om het plein te pimpen begon al in 2020 bij omwonenden en winkeliers. “Het plein was ongezellig, maar nog wel in goede staat. Vandaar dat het voor ons als gemeente niet de hoogste prioriteit had om aan te pakken. Wel hebben we twee jaar geleden het probleem met tochtgaten al opgelost”, vertelt Peter Wijnsma, van gebiedsteam West. “Door een goede samenwerking en initiatief vanuit de ondernemers- en bewonersvereniging hebben we de rest van het plein dit jaar ook verder kunnen vernieuwen.”

Water in de haven

De samenwerking begon met gesprekken en brainstormen over wat de mogelijkheden voor het plein waren, zonder dat deze helemaal overhoop moest worden gehaald. “Als snel ontstond het idee om iets met water te doen. Reitdiephaven ligt natuurlijk aan het water, maar we wilden dit ook op het plein terug laten komen.”

Bedriegertjes

Vanuit de bewoners en winkeliers kwam het idee om fonteinen te plaatsen in het plein. “Het zijn bedriegertjes geworden: 21 gaten waaruit onverwachts water uit de grond omhoog spuit”, legt Peter uit. Al tijdens de opening, op het moment dat de zon doorkwam, begonnen de kinderen direct te spelen met het water.

Zitgelegenheid en groenbakken

Naast de speelse fontein heeft het plein nu ook meer zitgelegenheid en verplaatsbare groenbakken. “Geweldig dat we dat allemaal in samenwerking hebben gerealiseerd.”