Wil jij een moestuin of fruitbomen in je buurt? Dat kan met hulp van de gemeente!
Inwoners van Groningen kunnen via de website van Duurzaam Groningen contact opnemen met de gemeente om hun buurt te vergroenen. Dat kan bijvoorbeeld door een moestuin aan te vragen samen met de buurt of een aanvraag te doen voor een geveltuin.
Vervolgens komt Laurens Stiekema, coördinator groenparticipatie van de gemeente Groningen, bij je langs om te kijken wat er mogelijk is. Hij is al vanaf het begin in 2009 betrokken bij het vergroenen van de gemeente.
Eetbare Stad
Het begon in 2009 met het besluit van de gemeente om inwoners meer te willen betrekken bij de leefkwaliteit in de openbare ruimte. “Dat wil zeggen grasmaaien en schoffelen in je eigen buurt en voordeur", legt Laurens simpel uit. “Maar hoe krijg je dat voor elkaar? ”
Dat gebeurde via het project ‘Eetbare Stad’. Opgericht door stadsecoloog Wout Veldstra in 2009: “Want schoffelen is op zich niet zo interessant, maar schoffelen in je eigen moestuin wel.”
Enthousiaste reacties
Zo werden er vanaf 2009 grote en kleine moestuinen aangelegd door de hele gemeente in allerlei wijken. Een daarvan was in Oosterhogebrug, bij de Tasmantoren.
“In eerste instantie was niet iedereen enthousiast over het idee”, vertelt een inwoner van de Tasmantoren. Mensen zeiden: "Nu hebben we zo'n chique nieuwe flat en dan komen er van die lelijke moestuintjes."
Maar door een deel van de oogst in kistjes neer te zetten werd er goodwill gekweekt bij de overige bewoners. Inmiddels is moestuinieren een enorme trend, dus is er niet veel commentaar meer.
Veranderingen
Het project Eetbare Stad heeft plaats gemaakt voor Duurzaam Groningen, inmiddels een bolwerk voor duurzame projecten binnen de gemeente. En een aantal moestuintjes die in 2009 zijn aangelegd op braakliggende bouwlocaties, hebben plaatsgemaakt voor nieuwbouw.
“Toen lag de woningmarkt stil”, legt Laurens uit. “Maar nu de woningmarkt zo enorm is aangetrokken, zijn er huizen gebouwd.”
Allerlei mogelijkheden
Er is op het moment dus minder plek om moestuinen aan te leggen. “Maar er zijn genoeg andere opties mogelijk”, legt Laurens opgewekt uit. “Zoals een geveltuin of reguliere bomen vervangen door fruitbomen bijvoorbeeld. En ik help de inwoners graag mee samen dingen te realiseren, maar ze moeten wel zelf met een idee of met een vraag naar ons toe komen.”
Het nut van onkruid
Laurens wil ook graag duidelijk maken dat brandnetels en ander onkruid nuttig zijn. “Vaak krijg ik van bewoners te horen dat ze in plaats van een stuk grond waar onkruid staat, liever fruitbomen of iets anders willen. En dat kan natuurlijk. Maar er is op zich niets mis met brandnetels. Onkruid is juist goed voor veel insecten. Je kan er zelfs kaas en kleding van maken."