Wie wordt de nieuwe kinderburgemeester?

Wie wordt de nieuwe kinderburgemeester van Groningen?

30 juni 2023
Nieuws

Vijf kinderen voeren vanaf vrijdag 30 juni campagne om de nieuwe (loco-) kinderburgemeester van de gemeente Groningen te worden. Alle inwoners van de gemeente Groningen kunnen t/m donderdag 13 juli stemmen op hun favoriete kandidaat. Op vrijdag 14 juli maakt burgemeester Schuiling de uitslag bekend. De nieuwe kinderburgemeester en de loco-kinderburgemeester worden in september beëdigd.

Op de de pagina kinderburgemeester kan iedereen vanaf vrijdag 30 juni t/m donderdag 13 juli online stemmen. Op vrijdag 14 juli kan iedereen tussen 15:00 en 16:30 uur een stem uitbrengen in het Forum Groningen. Daar voeren de 5 kandidaten campagne om de laatste stemmen binnen te halen. Om 17:00 uur maakt burgemeester Schuiling bekend wie de nieuwe kinderburgemeester en loco-kinderburgemeester ’23-’24 worden. 

Vijf kandidaten

De verkiezing van (loco-)kinderburgemeester wordt voor de 6e keer gehouden onder kinderen uit groep 6 en 7 van basisscholen uit Groningen. Van alle kinderen die zich hebben aangemeld zijn 5 kandidaten geselecteerd: Evelien, Ise, Jasmijn, Jorn en Maartje.

In dit filmpje stellen de 5 kandidaten zich voor.

Kinderburgemeester

De kinderburgemeester is een initiatief van de gemeente Groningen om kinderen een duidelijkere stem te geven en ze mee te laten praten over wat zij belangrijk vinden in de gemeente.

De kinderburgemeester vergezelt burgemeester en wethouders tijdens representatieve taken en verricht ceremoniële taken, bijvoorbeeld tijdens openingen en evenementen. Maar de kinderburgemeester organiseert ook eigen activiteiten rondom een onderwerp wat hij/zij belangrijk vindt. 

Vorig jaar werd Fatoumata gekozen als kinderburgemeester van Groningen. De loco-kinderburgemeester is Finn.