Week van het Afval

Week van het Afval dit jaar over WONEN

10 oktober 2023
Nieuws

Voor het derde jaar op rij organiseert de gemeente Groningen de Week van het Afval. Van 13 t/m 20 oktober helpen en inspireren Groningers elkaar om de hoeveelheid afval die we met zijn allen maken, verder terug te brengen. Speciale aandacht is er voor het afvalvrij inrichten van je huis. Wethouder Wijnja opent de week op 13 oktober om 10.00 uur bij het Floreshuis. Het volledige programma is te vinden op de website van Haal alles uit je afval

Happy Huis Make-over op tv

De nieuwste woontrend heet ‘hip hergebruik’. Maar: je woonkamer opnieuw inrichten, met beperkt budget en zonder de wereld op te zadelen met een berg afval, kan dat? Woonstylist Maaike Starreveld gaat die uitdaging aan. In september heeft zij, samen met Interieur-studenten van het Alfa-college, ergens in Selwerd een duurzame make-over gerealiseerd. Tv-camera’s legden al hun circulaire tips en ideeën vast. Hoe zal bewoner Berry reageren op het resultaat? De make-over wordt van 16 t/m 20 oktober uitgezonden op OOG tv, YouTube en Facebook.  

Kom naar de stand

De Week van het Afval komt naar verschillende markten in de gemeente: Korreweg en Haren (vrijdag 13 oktober), Grote Markt (zaterdag 14 oktober), Winkelcentrum Paddepoel (maandag 16 oktober), Ten Boer (dinsdag 17 oktober), Overwinningsplein (woensdag 18 oktober), Beijum (donderdag 19 oktober). Iedereen kan bij de stand terecht met vragen over afval scheiden of met ideeën hoe het beter kan. Bezoekers die op hun smartphone kunnen laten zien dat ze de app Afvalwijzer Groningen hebben geïnstalleerd, krijgen een kleine attentie.

‘Hier die verfresten!’

Veel mensen hebben thuis een kast of schuur met oude verfresten. Is dat omdat ze die nog denken te gebruiken of omdat ze niet weten waar ze die kunnen inleveren? In de Week van het Afval zoeken we het antwoord op deze vraag. Inwoners kunnen hun (half) lege verfblikken, -emmers, -spuitbussen, -kwasten en -rollers inleveren bij de stand van de gemeente op de weekmarkten. De actie moet inwoners meer bewust maken van de goede hergebruikmogelijkheden van met name muurverf.

Weer een stap dichterbij Groningen Afvalvrij

Verder in het programma: Afvalvrije Wandelingen, workshops Hip Hergebruik en Circulaire Les op negen klassen. De Week van het Afval komt voort uit het streven van de gemeente om volledig afvalvrij te zijn in 2030: een samenleving met weinig huishoudelijk afval en waarin het afval dat ontstaat, volledig wordt omgezet in grondstoffen voor nieuwe producten.