U bent hier

Wapeninleveractie 2021

Drop je knife: Van maandag 11 t/m zondag 17 oktober 2021 kan iedereen straffeloos een wapen inleveren in Groningen. Dan vindt de Week van de Veiligheid plaats. Een wapen inleveren kan ’s middags op een politiebureau of ’s avonds bij een mobiel inleverpunt. Je blijft anoniem als je een steekwapen inlevert en je wordt niet gestraft voor wapenbezit.

Wapenbezit neemt vooral onder de jeugd en jongvolwassenen de laatste jaren toe. Veel jongeren staan onvoldoende stil bij de gevolgen. Ze denken dat het stoer is een wapen te dragen. Of dat ze een wapen nodig hebben om zich te verdedigen als ze aangevallen worden. Maar wapens bieden een schijnveiligheid. Met een wapen op zak ga je minder snel een ruzie uit de weg. Je voelt je zelfverzekerder. In hoogoplopende ruzies leidt wapenbezit eerder tot het gebruik van een wapen. Als je wapen dan afgepakt wordt, kan het tegen je gebruikt worden. En als je het toch weet te gebruiken, zijn de gevolgen groot. Niet alleen voor het slachtoffer. Maar ook voor de dader zelf, omdat hij een strafblad krijgt.

Messen, slag- en stootwapens

Van maandag 11 t/m vrijdag 15 oktober kun je 's middags je steekwapen inleveren op de politiebureaus in de stad Groningen en Haren. ’s Avonds zijn er twee mobiele inleverpunten in de wijken. Bij de inleverton ligt een gadget klaar. Maar de grootste beloning is natuurlijk dat we ons steentje bijdragen aan een samenleving zonder wapens en geweld. Zaterdag en zondag kun je een afspraak maken met de politie om je wapen in te leveren, via tel. 0800-8844.

Het inleveren van messen, slag- en stootwapens gebeurt anoniem. Er is dus geen risico dat je bestraft wordt voor wapenbezit. Ook nepwapens mag je inleveren.

Inleverpunten voor steekwapens

plattegrond met inleverpunten steekwapens + datums en tijdstippen

Van maandag 11 t/m vrijdag 15 oktober 2021 kun je iedere middag tussen 14:00 en 17:00 uur wapens inleveren in de politiebureaus in Groningen en Haren:

 • Rademarkt 12
 • Diamantlaan 168
 • Korreweg 3
 • Parkallee 20
 • Vondellaan 8

Ook kun je van maandagavond t/m vrijdagavond tussen 18:00 en 21:00 uur wapens inleveren bij mobiele inleverpunten in de wijken:

Maandag 11 oktober

 • De Wijert: Winkelcentrum, Van Lenneplaan
 • Binnenstad: Regenboogzebra Ubbo Emmiussingel (bij het Groninger Museum)

Dinsdag 12 oktober

 • Selwerd/Paddepoel: Vensterschool, Eikenlaan 288
 • Oosterparkwijk: JOP, Klaprooslaan 304 a

Woensdag 13 oktober

 • Lewenborg: Wij-team Het Dok, Kajuit 4
 • Hoogkerk: Parkeerplaats Fabriekslaan, Zuiderweg

Donderdag 14 oktober

 • Binnenstad: Grote Markt
 • Haren: Wij-team, Raadhuisplein 10

Vrijdag 15 oktober

 • Beijum: Trefpunt (jeugdsoos), Beijumerweg 17
 • Vinkhuizen: Winkelcentrum, Siersteenlaan 428

Op zaterdag 16 en zondag 17 oktober zijn de politiebureaus gesloten. Wil je dan je wapen inleveren? Bel met de politie voor een afspraak: tel. 0800-8844.

Woon je niet in Groningen? Kijk dan op dropjeknife.nl voor een inleverpunt bij jou in de buurt.

Wil je meer weten over de inleveractie? Of doorpraten over de actie? Check op Instagram @WapeninleveractieGroningen2021.

Vuurwapens en munitie

Voor het inleveren van een vuurwapen, munitie of explosieven moet een afspraak met de politie gemaakt worden via 0900 88 44. De politie komt dan, in burgerkleding, bij je langs om het wapen op te halen. Je kan deze wapens dus niet anoniem inleveren. In principe word je niet vervolgd, omdat je deze wapens thuis had liggen. Wel voert de politie onderzoek uit om te bepalen of het vuurwapen gebruikt is bij een misdrijf. In dat geval kun je alsnog als verdachte aangemerkt worden.

Risico’s wapens bespreken

De gemeente roept iedereen in de sociale omgeving van jongeren op de risico’s van wapens met hen te bespreken. Dat kan de school zijn, het jongerenwerk, maar ook de ouders kunnen hierover een gesprek aangaan met hun kind.

Ouders

Scholen

Landelijke actie

De inleveractie is een landelijk initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie, het OM en diverse gemeenten. Ook de gemeente Groningen doet mee, samen met WIJ Groningen en Bureau Halt. Vooral jongeren worden aangemoedigd hun wapen in te leveren. Maar ook volwassenen kunnen hun wapens inleveren. Kijk ook op dropjeknife.nl.