Michiel Kasteleijn is een avn de nieuwe bestuurders van Zwembad Hoogkerk

Vrijwilligers en nieuw bestuur zetten Zwembad Hoogkerk weer op koers na twee jaar sluiting

22 juni 2023
Nieuws

Na twee jaar dicht te zijn geweest, is er hoop voor het openluchtbad in Hoogkerk. Het zwembad werd eerder geconfronteerd met een beschadigd bassin, corona en een afname van vrijwilligers. Echter, met de komst van een compleet nieuw en bevlogen bestuur, nieuwe vrijwilligers en hulp van de gemeente Groningen, kunnen de deuren van het zwembad op 8 juli weer open.

Reparaties 
Michiel Kasteleijn uit Hoogkerk en medewerker van het International Welcome Center North (IWCN), reageerde op een oproep van de Wijkvereniging Hoogkerk in de wijkkrant en werd zo één van de vijf nieuwe vrijwillige bestuurders van het zwembad. Vanaf mei is de nieuwe groep bezig het zwembad in ere te herstellen.  

De schade aan het huidige bassin is inmiddels hersteld en het grote zwembad is opnieuw gecoat, waardoor het klaar is voor vele jaren zwemplezier. 

“We hebben eigenlijk allemaal geen verstand van zwembaden, maar daar laten we ons niet door stoppen”, zegt Michiel met een lach. “En gelukkig is er een grote groep vrijwilligers die ons helpt.” 

Inzet vanuit gemeente Groningen 
De gemeente Groningen heeft ondanks het feit dat het zwembad niet onder hun beheer valt, besloten om ook dit jaar tijd en geld (95.000 euro) te subsidiëren voor de exploitatie van het zwembad in Hoogkerk.  

Wethouder Inge Jongman (Sport) geeft aan dat er de afgelopen maanden alles op alles is gezet om ervoor te zorgen dat er deze zomer weer gezwommen kan worden. “Dat het zwembad nu weer open kan is fantastisch nieuws,” zegt de wethouder. “Het is mooi voor de inwoners die hier weer hun baantjes kunnen trekken en belangrijk voor de leefbaarheid in Hoogkerk.” 
 
Stadsbeheer 
Stadsbeheer Groningen, vertegenwoordigd door Hans Hopma, teamleider van Wijkteam West, heeft grote waardering voor het nieuwe bestuur en de vrijwilligers. Na een gesprek met directeur Stadsbeheer Hans Tuithof, werd besloten om de vrijwilligers een helpende hand te bieden. Verschillende teams vanuit Wijkteam West en Team Groen hebben daarom enkele dagen geholpen met het schoonmaken, snoeien en maaien van het zwembadterrein en daar omheen.  
 
“Het is zoveel werk om zo’n groot terrein weer toegankelijk te maken voor de bezoekers”, legt Hans uit. “Bomen moesten gesnoeid worden, het gras, de struiken, de ingang en alles om het zwembad heen zag er verpauperd uit. Zonder professionele spullen is dat niet te doen, hoe enthousiast je ook bent.  
 
Als blijk van dank heeft Michiel het team van Stadsbeheer een poolparty beloofd. Voor Hans is het al voldoende dat hij er straks met zijn kleinkinderen kan zwemmen. “Vroeger zwom ik hier met mijn kinderen”, zegt Hans. “Als ik hier straks met mijn kleinkinderen kan zwemmen, dan is de cirkel rond.” 

100 jaar zwembad 
Het zwembad in Hoogkerk is gebouwd in 1935 en bestaat dit jaar 100 jaar. Het oude zwembad zit zelfs onder dit nieuwe zwembad, weet Michiel te vertellen. “Het schijnt dat het ooit een bronnenbad was, met een zout waterbron rechtstreeks onder het oude zwembad.” 

Het nieuwe bestuur heeft plannen om de komende jaren geld te sparen voor een onderzoek om te kijken of de bron onder het bad nog altijd bestaat. “Hoe tof zou het zijn als Hoogkerk een eigen bronnenbad zou krijgen”, zegt de bestuurder enthousiast. 

Toekomstmuziek 
Hoewel er nog achterstallig onderhoud is dat in de komende jaren moet worden aangepakt, zoals het herstellen van de rol die het zwembad moet overdekken bij koud weer en het installeren van douches bij de toegangspunten, zijn de belangrijkste zaken aangepakt.  

“Er staan nog twee vrijwilligersdagen gepland waar iedereen mag komen helpen die het bad een warm hart toedraagt,” laat Michiel weten. “Het gaat om zaterdag 24 juni en Zaterdag 1 juli. Kun jij 1 van deze dagen helpen of kan of wil je iets anders betekenen voor het zwembad? Neem dan contact op via info@zwembadhoogkerk.nl ." 

Het nieuwe bestuur is uitermate enthousiast en nodigt iedereen uit voor de officiële opening op 8 juli. De toekomst ziet er veelbelovend uit voor het zwembad in Hoogkerk! 

Stadsbeheer aan het werk: voor en na foto's