Vrijheidsmaaltijd: blije en zonnige start van de dag in Stadspark
Vandaag vieren we ook in Groningen de vrijheid. Onder andere op de voormalige drafbaan in het Stadspark, waar het bevrijdingsfestival nu (weer) in volle gang is. Aan het eind van de ochtend was het nog wat rustiger in het Stadspark. Toen was hier de vrijheidsmaaltijd, waarbij iedereen welkom was om eens een maaltijd te delen met een onbekende. Van bekende tot minder bekende Groningers uit Stad en Ommeland tot asielzoekers en vluchtelingen uit Oekraïne. Wat betekent vrijheid eigenlijk voor hen?
“Ik zie de vrijheidslunch als een kans voor bijzondere ontmoetingen met mensen die je in het dagelijks leven misschien minder snel spreekt”, vertelt wethouder Manouska Molema. Ze is onder andere verantwoordelijk voor asielzaken, jeugd en evenementen.
Onbetaalbaar
“Voor mij is vrijheid iets onbetaalbaars. Eigenlijk besef ik steeds meer dat het helemaal niet vanzelfsprekend is om in vrijheid te leven”, vervolgt Manouska. “Ik ben heel blij dat we 4 mei herdenken en op 5 mei onze vrijheid vieren. Dat we aandacht houden voor iets wat heel gewoon voelt, maar niet voor iedereen gewoon is.”
Eerste keer in Groningen
De wethouder viert Bevrijdingsdag voor het eerst in Groningen en heeft er duidelijk zin in. “Ik woon nog niet zo lang in de stad en vind het superleuk om deze dag hier te ervaren. Wat ik ga doen? “Ik ga er met mijn kinderen heen, zij bepalen wat ik ga zien”, lacht ze.
Verrijking
Iemand die ook aanschuift aan tafel is Gea Meerholz, accountmanager bij de gemeente Groningen. Zij is intensief betrokken bij de organisatie van het Bevrijdingsfestival. “Het verrijkt je leven om te luisteren naar mensen die het anders hebben dan wat je gewend bent, het zet je kompas op nul en plaatst je eigen leven in perspectief.”
Minder snel tevreden
Zelf realiseerde ze zich wat vrijheid voor haar betekent toen ze als vrijwilliger in Kenia werkte. “Daar kon ik met heel weinig heel gelukkig zijn. Als er water uit de douche kwam was ik al blij, het maakte niet uit dat het koud was. Iedere dag hetzelfde eten? Geen probleem, het smaakte heerlijk. Terwijl ik in Nederland het gevoel heb dat ik veel meer nodig heb. Mensen zijn hier minder snel tevreden.”
Uit je dak
“Ik vind het belangrijk dat vrijheid vandaag centraal staat”, vervolgt Gea. “Er zijn al zoveel festivals, het Bevrijdingsfestival geeft je de kans hierover na te denken. En natuurlijk hoop ik dat bezoekers plezier beleven aan de muziek. Ik vind het mooi als mensen uit hun dak gaan omdat ze een artiest heel leuk vinden.”
Gevlucht uit Jemen
Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, weten Ali Aref en Ali Bahasan uit Jemen als geen ander. Ze zitten in het zonnetje aan een picknickbank op het festivalterrein. Beiden vluchtten voor de oorlog in hun land en wonen nu in het asielzoekerscentrum in Hoogeveen. Aref heeft een verblijfsvergunning, Bahasan (nog) niet. Ze werken vandaag als vrijwilliger op het Bevrijdingsfestival, Aref bij de bezoekersentree en Bahasan als schoonmaker. Ze vinden het leuk om in Groningen te zijn en zijn blij dat ze deze dag iets te doen hebben.
Olie-industrie
Aref werkte in Jemen in de olie-industrie. “Ja, ik weet dat dit in Noord-Nederland een aflopende zaak is”, lacht hij. Aref is nog op zoek naar een baan.
Vechten in de oorlog
Bahasan kwam naar Nederland omdat hij in Jemen vreesde voor zijn leven. “Het is er niet veilig en je hebt geen kansen daar. Ze kunnen je zo komen halen om mee te vechten in de oorlog. Je hebt geen rechten daar. Iedereen loopt er rond met een wapen. Een kleine ruzie kan je zo fataal worden.”
Vrijheid is waar iedereen naar op zoek is
“Vrijheid is waar iedereen naar op zoek is”, zegt Aref. “In mijn land bestaat vrijheid niet. Stel je maar eens voor dat iemand je hele leven bepaalt.” Bahasan: “Of dat je gedwongen wordt andere mensen te doden.” Dan staan ze op om even verderop bij de Arabische muziek en dans te gaan kijken. “Tot ziens”, lacht Bahasan.