Verwaarloosde fiets laten weghalen

Ziet u een fiets die verwaarloosd en achtergelaten is? En wilt u dat die fiets wordt weggehaald? Geef het door aan de gemeente Groningen.

Fietswrak

Controleer allereerst of het om een fietswrak gaat. Een fietswrak is een verwaarloosde fiets waarop men redelijkerwijs niet kan fietsen. Zo’n fiets heeft bijvoorbeeld een vastgeroeste ketting, lekke en verteerde banden of geen stuur, zadel of spatborden. De gemeente haalt fietswrakken weg in de hele gemeente.

Weesfiets

Geen wrak? Dan is het een weesfiets. De verwaarlozing blijkt bijvoorbeeld uit roest, zand, stof of begroeiing op de fiets. Een weesfiets kan nog wél worden gebruikt. De gemeente haalt alleen weesfietsen weg in deze stadswijken:

  • Centrum en Hortusbuurt (9711 en 9712)
  • Indische buurt (9715)
  • Schildersbuurt en Kostverloren (9718)
  • Oosterpoort (9724)
  • Rivierenbuurt en Herewegbuurt (9725)
  • Zeeheldenbuurt (9726)

Een weesfiets krijgt eerst een waarschuwingssticker. De eigenaar krijgt dan nog minimaal 2 weken de tijd om de fiets van straat te halen. Als dat daarna niet is gebeurd, wordt de fiets alsnog weggehaald.

Verwaarloosde fiets melden

Kies eerst de plek waar het fietswrak of de weesfiets staat. Kies daarna onder 'Melding Openbare Ruimte' de categorie 'Vervuiling openbare ruimte' en daarna 'Fiets'.

Na uw melding haalt de gemeente de verwaarloosde fiets weg (niet tijdens vakantieperiodes).

Via app Slim Melden

U kunt ook via de app Slim Melden doorgeven waar een verwaarloosde en achtergelaten fiets staat:

Telefonisch melden

Meldt u het liever telefonisch? Bel 14 050.

Registratie fietsen

Weggehaalde weesfietsen voert de gemeente af naar het AFAC Fietsdepot. Daar houdt de gemeente een lijst bij van al deze fietsen. U vindt deze lijst op de website Verloren of Gevonden.