Bevrijdingsfestival Groningen

Verbod op ‘singeljoesplestik’ lijkt te werken tijdens evenementen

04 mei 2023
Nieuws

Wegwerpbekers van plastic, ook wel ‘single use plastic’ genoemd of ‘singeljoesplestik’ op zien Grunnegs. Het college van B&W wil dit soort plastic het liefst niet meer zien binnen de gemeentegrenzen. De wegwerpbekers lagen voorheen bezaaid door het centrum en daarbuiten tijdens en na evenementen, bovendien zorgen deze bekers voor grote plastic afvalbergen.

Daarom geldt er vanaf 1 januari 2023 een verbod op wegwerpbekers. Daarmee loopt Groningen een jaar voor op landelijk beleid, want per 1 januari 2024 komt er landelijk een verbod op wegwerpbekers.

Het nieuwe beleid van de gemeente heeft als doel om Groningen per 2050 volledig circulair te maken. “Dat houdt in dat we tegen die tijd geen afval meer hebben omdat we alles hergebruiken”, legt wethouder Manouska Molema uit. “Het verbod op plastic wegwerpbekers zorgt ervoor dat de horeca en evenementensector een steentje bijdragen aan dat doel.”

Bevrijdingsfestival

Tijdens het Bevrijdingsfestival wordt er vrijdag 5 mei daarom alleen nog drank in recyclebare bekers geschonken. Bij de entree van het Bevrijdingsfestival ontvangen bezoekers dit jaar een gratis token. Deze kan bij de eerste bestelling bij de bar ingeleverd worden voor een gratis beker.

Lever je de beker in, dan krijg je weer een token. Zonder token of beker bij de bar kost een drankje 1,50 euro extra bij de volgende bestelling. “Hopelijk zorgt dat ervoor dat de bezoekers de bekers niet laten rondslingeren”, zegt de evenementenorganisatie.

Maar de organisatie gaat een stap verder, want tijdens het evenement zal er alleen met pin betaald kunnen worden. Er wordt afstand gedaan van het plasticmunten betaalsysteem. Volgens de organisatie van het festival gaat deze maatregel ‘ruim een kuub aan plastic schelen’.

Minder plastic dan vorig jaar

Zijn er al meetbare resultaten van het verbod op plastic? Volgens teamleider Stadsbeheer Hans Hopma was daar zeker iets van te merken na Koningsdag. Want de opruimploegen hebben ‘minder plastic’ aangetroffen in het centrum op Koningsdag zelf. “Wel lagen er meer blikjes en flessen die mensen van huis hadden meegenomen”, zegt Hopma.

“De dag na Koningsdag lag er op de Vismarkt wel weer een tapijt van plastic, maar zeker minder dan vroeger”, vertelt onze Evenementen Ondersteuner Marieke Woldhuis. En in Hoogkerk is volgens teamleider Hopma gewerkt met statiegeldbekers tijdens de vrijmarkt en het feest in de wijk zelf. “Daar hebben we haast helemaal geen bekers aangetroffen en waren de straten heel schoon, dus dat is wel opmerkelijk.”

Meerdere redenen voor minder plastic op de straten

Volgens Woldhuis was er niet alleen minder plastic door het verbod op plastic, maar had het ook te maken met het koude weer en de line-up van die avond. “Op de piek van de avond zijn er maximaal duizend bezoekers geweest zei de politie en dat is veel minder dan vroeger.”

Onze woordvoerder Natascha van ’t Hooft geeft aan ‘hoe dan ook blij te zijn met de afname van het plastic afval’ en hoopt dat deze trend doorzet bij aankomende evenementen.